Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκλεισαν τα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας: Οξύνονται οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί από ΗΠΑ και Γκουαϊδό

Σε κλεί­σι­μο των συνό­ρων με τη γει­το­νι­κή Βρα­ζι­λία προ­χώ­ρη­σε η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας, ενώ έχουν ήδη ακυ­ρω­θεί αερο­πο­ρι­κά δρο­μο­λό­για από και προς την Κολομ­βία. Όπως ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος Νικο­λάς Μαδού­ρο, το Καρά­κας εξε­τά­ζει το κλεί­σι­μο των συνό­ρων με την Κολομ­βία, καθώς οξύ­νο­νται οι απει­λές των ΗΠΑ και του πρα­ξι­κο­πη­μα­τία «προ­έ­δρου-μαριο­νέ­τα» της Ουά­σινγ­κτον Χουάν Γκουαϊδό.

Σε δήλω­ση του ο πρό­ε­δρος Μαδού­ρο σημεί­ω­σε ότι υπεύ­θυ­νος για οτι­δή­πο­τε συμ­βεί στα σύνο­ρα Βενε­ζου­έ­λας-Κολομ­βί­ας είναι ο δεξιός, φιλο­α­με­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος της γει­το­νι­κής χώρας Ιβάν Ντού­κε. «Θέτω υπεύ­θυ­νο τον Ιβάν Ντού­κε για οποιο­δή­πο­τε συμ­βάν βίας συμ­βεί στα σύνο­ρα με την Κολομ­βία» σημεί­ω­σε ο ηγέ­της της Βενε­ζου­έ­λας κατά τη διάρ­κεια συνά­ντη­σης του με την στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία των Μπο­λι­βα­ρια­νών Ενό­πλων Δυνάμεων. 

Ταυ­τό­χρο­να, ο ακρο­δε­ξιός πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ας — αυτο­α­να­κυ­ρη­χθείς «πρό­ε­δρος» — Χουάν Γκουαϊ­δό ανα­χώ­ρη­σε σήμε­ρα Πέμ­πτη, συνο­δεία υπο­στη­ρι­κτών του με λεω­φο­ρεία, για τα σύνο­ρα της χώρας με την Κολομ­βία, στην προ­σπά­θεια να εξα­σφα­λί­σει την είσο­δο της λεγό­με­νης «ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας» που έχουν στεί­λει οι ΗΠΑ. Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Reuters, o πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ας Γκουαϊ­δό συνο­δεύ­ε­ται από 80 βου­λευ­τές της αντι­πο­λί­τευ­σης, ενώ ο ίδιος επα­νέ­λα­βε ότι η «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» θα εισέλ­θει στη Βενε­ζου­έ­λα το Σάβ­βα­το 23 Φεβρουαρίου. 

Ο πρό­ε­δρος Μαδού­ρο έχει κατη­γο­ρή­σει την κυβέρ­νη­ση Τραμπ και τις συμ­μα­χι­κές της κυβερ­νή­σεις στην περιο­χή (Κολομ­βία, Βρα­ζι­λία, κλπ) ότι χρη­σι­μο­ποιεί ως πρό­σχη­μα την «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» με στό­χο να ενι­σχύ­σει στρα­τιω­τι­κά την αντι­δρα­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, επι­χει­ρώ­ντας να εισβάλ­λει στρα­τιω­τι­κά στη χώρα. «Επι­νό­η­σαν μια δήθεν ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια με σαπι­σμέ­να, καρ­κι­νο­γό­να τρό­φι­μα και θέλουν να την περά­σουν με τη βία» σημεί­ω­σε ο Μαδούρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο