Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ένιωθα ντροπή.…»: Αρνήθηκε να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και πέρασε 110 μέρες στη φυλακή

«Βγαί­νω απ’ τη φυλα­κή με το κεφά­λι ψηλά και γνω­ρί­ζο­ντας ότι πολ­λοί νέοι στο Ισρα­ήλ που έχουν συνεί­δη­ση θα αρνη­θούν να πάρουν μέρος στην κατο­χή και στις πολι­τι­κές κατα­πί­ε­σης των παλαι­στι­νί­ων». Με αυτά τα λόγια πέρα­σε το κατώ­φλι των στρα­τιω­τι­κών φυλα­κών την Πέμ­πτη 26 Απρί­λη, έπει­τα από 110 μέρες κρά­τη­σης, ο 20χρονος ισραη­λι­νός Μάταν Χέλμαν.

Ο Χέλ­μαν είχε αρνη­θεί να υπη­ρε­τή­σει την στρα­τιω­τι­κή του θητεία στις ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βρη, επι­κα­λού­με­νος λόγους συνεί­δη­σης και αντί­θε­σης στην κατο­χι­κή πολι­τι­κή του ισραη­λι­νού κρά­τους ενά­ντια στους παλαιστίνιους. 

Ο ίδιος ήταν μετα­ξύ των 63 αγο­ριών και κορι­τσιών που, τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βρη, με επι­στο­λή τους στον πρω­θυ­πουρ­γό Μπ. Νετα­νιά­χου και τον υπουρ­γό Άμυ­νας Αβ.Λίμπερμαν είχαν δημό­σια αρνη­θεί να υπη­ρε­τή­σουν στον στρα­τό. Η τότε επι­στο­λή των ισραη­λι­νών νέων- στην οποία χρη­σι­μο­ποιού­σαν πολύ σκλη­ρή γλώσ­σα ενά­ντια στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης- είχε κάνει το γύρο του κόσμου, δημιουρ­γώ­ντας ανά­μει­κτες αντι­δρά­σεις εντός του Ισραήλ.

"Δεν θα πάρουμε μέρος στην κατοχή": Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Yediot Aharonot" τον περασμένο Δεκέμβρη, για την επιστολή των 63 ισραηλινών εφήβων.

“Δεν θα πάρου­με μέρος στην κατο­χή”: Πρω­το­σέ­λι­δο της εφη­με­ρί­δας “Yediot Aharonot” τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βρη, για την επι­στο­λή των 63 ισραη­λι­νών εφήβων.

Σε γρα­πτή δήλω­ση του προς την στρα­τιω­τι­κή επι­τρο­πή που εξέ­τα­σε την περί­πτω­ση της άρνη­σης του να στρα­τευ­τεί, ο Χέλ­μαν σημεί­ω­νε ότι πήρε την από­φα­ση αυτή όταν, ως έφη­βος, έμα­θε για τις πολι­τι­κές του ισραη­λι­νού κρά­τους ενά­ντια στον παλαι­στι­νια­κό λαό. «Ένιω­σα έκπλη­ξη από το γεγο­νός ότι μάθαι­να για πρώ­τη φορά στη ζωή μου για όλα όσα συνέ­βαι­ναν… Ένιω­σα ντρο­πή για το ότι εγώ ζού­σα την άνε­τη και ασφα­λή ζωή μου, ελεύ­θε­ρος και ανε­ξάρ­τη­τος, χωρίς να έχω ιδέα ότι κάποιος άλλος πλή­ρω­νε τέτοιο τίμη­μα. Έπει­τα από ένα διά­στη­μα περι­συλ­λο­γής, απο­φά­σι­σα να αρνη­θώ την στρά­τευ­ση», σημεί­ω­νε ο Χελμαν.

Κατά την απο­φυ­λά­κι­ση του, ο 20χρονος ισραη­λι­νός κατα­δί­κα­σε το πρό­σφα­το μακε­λειό στα σύνο­ρα της Γάζας, δηλώ­νο­ντας ότι όποιος έχει έστω και λίγη ανθρω­πιά μέσα του δεν πρέ­πει να μπο­ρεί να κοι­μη­θεί με όσα συμβαίνουν. 

Στις στρα­τιω­τι­κές φυλα­κές κοντά στο Ατλίτ του βόρειου Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει να κρα­τεί­ται για περισ­σό­τε­ρες από 60 μέρες η 18χρονη Αγε­λέτ Μπρά­τσφελντ, επί­σης αντιρ­ρη­σί­ας συνείδησης.

Αντιρ­ρη­σί­ες κατά της κατο­χής – Ακό­μη δύο Ισραη­λι­νοί νέοι αρνού­νται να υπη­ρε­τή­σουν στον ισραη­λι­νό στρατό

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο