Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένοπλη εξέγερση «Βάγκνερ» κατά Πούτιν — Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα

Ο ιδρυ­τής της ρωσι­κής εται­ρεί­ας μισθο­φό­ρων Βάγκνερ, ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν, δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα πως μπή­κε στη Ρωσία μαζί με τα στρα­τεύ­μα­τά του με σκο­πό να ανα­τρέ­ψει τη στρα­τιω­τι­κή ιεραρ­χία, δηλώ­νο­ντας «έτοι­μος να πεθά­νει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απε­λευ­θε­ρώ­σει τον ρωσι­κό λαό».

Δυνά­μεις της στρα­το­νο­μί­ας έχουν απο­κλεί­σει την πρό­σβα­ση στο ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας στη Μόσχα. Η Εθνο­φρου­ρά, στή­νει οδο­φράγ­μα­τα στις εισό­δους της ρωσι­κής πρω­τεύ­ου­σας, ενώ ήδη έχει ξεκι­νή­σει η κινη­το­ποί­η­ση στρα­τευ­μά­των από την στρα­τιω­τι­κή διοί­κη­ση Ανα­το­λής προς την δυτι­κή Ρωσία.

Το ρωσι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS μετέ­δω­σε τη νύχτα της Παρα­σκευ­ής προς Σάβ­βα­το ότι λαμ­βά­νο­νται αυξη­μέ­να μέτρα ασφα­λεί­ας στη Μόσχα. «Τα μέτρα ασφα­λεί­ας ενι­σχύ­θη­καν στη Μόσχα, οι σημα­ντι­κό­τε­ρες εγκα­τα­στά­σεις τελούν υπό ενι­σχυ­μέ­νη φύλα­ξη», όπως επί­σης «τα όργα­να του κρά­τους και οι υπο­δο­μές των μετα­φο­ρών», μετέ­δω­σε το TASS, επι­κα­λού­με­νο αξιω­μα­τού­χο των ρωσι­κών δυνά­με­ων επι­βο­λής της τάξης που δεν κατονόμασε.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντι­μί­τρι Πεσκόφ ανα­κοί­νω­σε ότι το Υπουρ­γείο Άμυ­νας, η FSB, το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών και η «Ρωσι­κή Φρου­ρά» (σ.σ. η Εθνο­φυ­λα­κή), ανα­φέ­ρουν όλο το εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο στον Πρό­ε­δρο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν για τα μέτρα που ελή­φθη­σαν μετά τις οδη­γί­ες που τους δόθη­καν σε σχέ­ση με από­πει­ρα ένο­πλης εξέγερσης

Η ρωσι­κή γενι­κή εισαγ­γε­λία ανα­κοί­νω­σε πως άρχι­σε να διε­νερ­γεί έρευ­να για «ένο­πλη εξέ­γερ­ση» σε βάρος του κ. Πρι­γκό­ζιν, ο οποί­ος στα­σί­α­σε αφού κατη­γό­ρη­σε τον ρωσι­κό τακτι­κό στρα­τό πως βομ­βάρ­δι­σε βάση των ανδρών του σκο­τώ­νο­ντας πολ­λούς. Οι αρχές ενί­σχυ­σαν τα μέτρα ασφα­λεί­ας στη Μόσχα και διά­φο­ρες περι­φέ­ρειες της χώρας.

«Συνε­χί­ζου­με, θα φθά­σου­με μέχρι τέλους», διε­μή­νυ­σε ο κ. Πρι­γκό­ζιν σε ηχη­τι­κό μήνυ­μά του στην πλατ­φόρ­μα Telegram. «Θα κατα­στρέ­ψου­με όποιον μπει στον δρό­μο μας», απείλησε.

«Είμα­στε όλοι έτοι­μοι να πεθά­νου­με, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρ­ξουν άλλοι 25.000. Επει­δή θα πεθά­νου­με για την πατρί­δα, θα πεθά­νου­με για τον ρωσι­κό λαό, που πρέ­πει να απε­λευ­θε­ρω­θεί από αυτούς που βομ­βαρ­δί­ζουν άμα­χο πλη­θυ­σμό», είπε κατόπιν.

Ανέ­φε­ρε πως οι δυνά­μεις του, ως τώρα ανε­πτυγ­μέ­νες στην Ουκρα­νία, πέρα­σαν τα σύνο­ρα με τη Ρωσία και μπή­καν στην πόλη Ροστόφ (νότια). Υπο­στή­ρι­ξε πως οι μαχη­τές του κατέρ­ρι­ψαν ρωσι­κό στρα­τιω­τι­κό ελι­κό­πτε­ρο όταν «άνοι­ξε πυρ ενα­ντί­ον πολι­τι­κής οχηματοπομπής».

Το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο επι­ση­μαί­νει πως δεν είναι σε θέση να επα­λη­θεύ­σει αν ο ισχυ­ρι­σμοί του αληθεύουν.

«Αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες»

«Βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη αντι­τρο­μο­κρα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες στη Μόσχα με σκο­πό να ενι­σχυ­θούν τα μέτρα ασφα­λεί­ας», ανα­κοί­νω­σε ο δήμαρ­χος της ρωσι­κής πρω­τεύ­ου­σας Σερ­γκέι Σαμπιάνιν.

Οπτι­κό υλι­κό που κυκλο­φο­ρεί σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και ψηφια­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, η αυθε­ντι­κό­τη­τα του οποί­ου δεν έχει επα­λη­θευ­τεί μέχρι στιγ­μής, εικο­νί­ζει στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα να κυκλο­φο­ρούν στη ρωσι­κή πρω­τεύ­ου­σα, στους τομείς όπου βρί­σκο­νται το υπουρ­γείο Άμυ­νας και η κάτω Βου­λή, η κρα­τι­κή Δού­μα, μερι­κές δεκά­δες μέτρα από το Κρεμλίνο.

Ο περι­φε­ρειάρ­χης της Ροστόφ κάλε­σε τους κατοί­κους να «μεί­νουν σπί­τι», ενώ αυτός της Λίπε­τσκ, 420 χιλιό­με­τρα νότια της Μόσχας, δια­βε­βαί­ω­σε πως λαμ­βά­νο­νται «ενι­σχυ­μέ­να μέτρα ασφαλείας».

Έρευνα για «ανταρσία»

Ο ρώσος γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας Ίγκαρ Κρασ­νόφ ενη­μέ­ρω­σε τον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν πως άρχι­σε να διε­νερ­γεί­ται «ποι­νι­κή έρευ­να για την από­πει­ρα να οργα­νω­θεί ένο­πλη ανταρ­σία», ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, ο Ντμί­τρι Πεσκόφ.

Σε αλλε­πάλ­λη­λα ηχη­τι­κά μηνύ­μα­τά χθες χθες όλη την ημέ­ρα, ο επι­κε­φα­λής της Βάγκνερ ανέ­φε­ρε πως πλήγ­μα­τα του ρωσι­κού στρα­τού προ­κά­λε­σαν «πολύ μεγά­λο αριθ­μό θυμά­των» στις τάξεις της.

«Διε­ξή­γα­γαν πλήγ­μα­τα, πλήγ­μα­τα με πυραύ­λους, ενα­ντί­ον στρα­το­πέ­δων μας. Πολύ μεγά­λος αριθ­μός των μαχη­τών μας σκο­τώ­θη­κε», είπε, κατη­γο­ρώ­ντας τον ρώσο υπουρ­γό Άμυ­νας Σερ­γκέι Σοϊ­γκού πως διέ­τα­ξε τις επιθέσεις.

Οι κατη­γο­ρί­ες αυτές «δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και απο­τε­λούν προ­βο­κά­τσια», αντέ­τει­νε σε ανα­κοί­νω­σή του το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Η FSB κάλε­σε τους μισθο­φό­ρους της Βάγκνερ να συλ­λά­βουν τον αρχη­γό τους.

Ο ανοι­κτός πόλε­μος αυτός φέρ­νει στον αφρό τις βαθιές εντά­σεις στις τάξεις των ρωσι­κών δυνά­με­ων που εμπλέ­κο­νται στον πόλε­μο στην Ουκρανία.

Ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν είπε πως η «επι­τρο­πή των διοι­κή­σε­ων του ομί­λου Βάγκνερ απο­φά­σι­σε» πως πρέ­πει να «στα­μα­τή­σει» αυτούς που διοι­κούν τον ρωσι­κό στρα­τό, καλώ­ντας τους Ρώσους να μην προ­βά­λουν αντί­στα­ση στους άνδρες του ή ακό­μη και να ενω­θούν μαζί τους.

«Εξουσία και λεφτά»

Αντί­πα­λες ρωσι­κές φρά­ξιες έχουν αρχί­σει να «κατα­βρο­χθί­ζουν η μια την άλλη για την εξου­σία και τα λεφτά», ανέ­φε­ρε χωρίς να κρύ­βει την ικα­νο­ποί­η­σή του ο επι­κε­φα­λής της ουκρα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών Κιρί­λο Μπούντανοφ.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή προ­ε­δρία παρα­κο­λου­θεί την κατά­στα­ση στη Ρωσία και τις εξε­λί­ξεις γύρω από την ιδιω­τι­κή στρα­τιω­τι­κή εται­ρεία Βάγκνερ και θα δια­βου­λευ­θεί με τους συμ­μά­χους και τους εταί­ρους των ΗΠΑ για τις εξε­λί­ξεις, έκα­νε γνω­στό ο εκπρό­σω­πος του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου.

Ο ρώσος αντι­πο­λι­τευό­με­νος εξό­ρι­στος επι­χει­ρη­μα­τί­ας Μιχα­ήλ Χοντορ­κόφ­σκι κάλε­σε να υπο­στη­ρι­χθεί ο επι­κε­φα­λής της Βάγκνερ προ­κει­μέ­νου να πολε­μή­σει το καθε­στώς του προ­έ­δρου της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

«Ναι, κι ο διά­βο­λος ο ίδιος πρέ­πει να βοη­θή­σει εάν απο­φα­σί­σει να ενα­ντιω­θεί σε αυτό το καθε­στώς! (…) Αν αυτός ο γκά­γκ­στερ [ο κ. Πρι­γκό­ζιν] θέλει να επι­τε­θεί στον άλλον [τον κ. Πού­τιν], δεν είναι ώρα να μορ­φά­σου­με, πρέ­πει να βοη­θή­σου­με», ανέ­φε­ρε μέσω της πλατ­φόρ­μας Telegram ο κ. Χοντορκόφσκι.

Χθες ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν ανέ­φε­ρε πως, παρά τις δια­βε­βαιώ­σεις της Μόσχας για το αντί­θε­το, ο ρωσι­κός στρα­τός έχει υπο­χω­ρή­σει σε πολ­λούς τομείς της νότιας και της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, στη Ζαπο­ρί­ζια και στη Χερ­σώ­να (νότια), καθώς και στην Μπαχ­μούτ, πόλη που οι Ρώσοι λένε πως κυρί­ευ­σαν έπει­τα από πολύ­μη­νες μάχες ενώ οι Ουκρα­νοί λένε πως πλα­γιο­κο­πούν και προ­ε­λαύ­νουν τις τελευ­ταί­ες εβδομάδες.

«Δεν υπάρ­χουν στρα­τιω­τι­κές επι­τυ­χί­ες» της Μόσχας, υπο­στή­ρι­ξε ο κ. Πρι­γκό­ζιν, σύμ­φω­να με τον οποίο οι ρώσοι στρα­τιώ­τες «νίβο­νται στο αίμα τους», έκφρα­ση με την οποία προ­φα­νώς εννο­ού­σε πως οι ρωσι­κές δυνά­μεις υφί­στα­νται βαριές απώλειες.

Οι δηλώ­σεις του επι­κε­φα­λής της Βάγκνερ, που είναι αδύ­να­το να επι­βε­βαιω­θούν με ανε­ξάρ­τη­το τρό­πο, είναι εντε­λώς αντι­φα­τι­κές με τις ανα­κοι­νώ­σεις του προ­έ­δρου Πού­τιν και του υπουρ­γού Άμυ­νας Σοϊ­γκού, σύμ­φω­να με τους οποί­ους ο ρωσι­κός στρα­τός «απω­θεί» όλες τις ουκρα­νι­κές επι­θέ­σεις στη γραμ­μή του μετώπου.

Ωστό­σο το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας προει­δο­ποί­η­σε πως οι δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας ετοι­μά­ζο­νται να επι­τε­θούν στην Μπαχ­μούτ, «επω­φε­λού­με­νες από την προ­βο­κά­τσια του Πριγκόζιν».

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες ο κ. Πού­τιν έχει πει επα­νει­λημ­μέ­να πως η ουκρα­νι­κή αντε­πί­θε­ση απο­τε­λεί απο­τυ­χία και ότι οι δυνά­μεις του Κιέ­βου υφί­στα­νται απώ­λειες σχε­δόν «κατα­στρο­φι­κές». Την Πέμ­πτη, ο κ. Σοϊ­γκού δήλω­νε πως ο ουκρα­νι­κός στρα­τός «ανα­συ­ντάσ­σε­ται» αφού απέ­τυ­χε να δια­πε­ρά­σει τις ρωσι­κές άμυνες.

Ο κ. Πρι­γκό­ζιν χαρα­κτη­ρί­ζει «απά­τη» τις ανα­κοι­νώ­σεις περί νικών του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, καταγ­γέλ­λει πως «κρύ­βει» τις δυσκο­λί­ες και τις απώ­λειες των ρωσι­κών δυνά­με­ων στα πεδία των μαχών.

Ενώ αντι­πο­λι­τευό­με­νοι και ακό­μη και ανώ­νυ­μοι Ρώσοι βρί­σκο­νται στις φυλα­κές επει­δή επέ­κρι­ναν τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, ο επι­κε­φα­λής της Βάγκνερ αμφι­σβή­τη­σε χθες τους λόγους που εξα­πο­λύ­θη­κε αυτή που το Κρεμ­λί­νο έχει βαφτί­σει «ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επιχείρηση».

«Ο πόλε­μος ήταν απα­ραί­τη­τος για μερι­κά καθάρ­μα­τα που ήθε­λαν να προ­α­χθούν», και «ολι­γάρ­χες» που τον «είχαν ανά­γκη» και σκό­πευαν να μοι­ρα­στούν τα λάφυ­ρα, ενώ το Κίε­βο ήταν κατ’ αυτόν «έτοι­μο να απο­δε­χθεί την όποια συμφωνία».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο