Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρευνα: Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα 20–25 λεπτών αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από παρατεταμένη καθιστική ζωή

Μόλις 20–25 λεπτά καθη­με­ρι­νής σωμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας μπο­ρεί να είναι αρκε­τά για να αντι­σταθ­μί­σουν τον αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο θανά­του λόγω του καθι­στι­κού τρό­που ζωής, σύμ­φω­να με έρευ­να που δημο­σιεύ­ε­ται στο περιο­δι­κό «British Journal of Sports Medicine».

Στις ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες οι ενή­λι­κες περ­νούν κατά μέσο όρο εννιά έως δέκα ώρες καθη­με­ρι­νά καθι­στοί, κυρί­ως κατά τις εργά­σι­μες ώρες. Ωστό­σο, ο ιδιαί­τε­ρα καθι­στι­κός τρό­πος ζωής συν­δέ­ε­ται με αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο θανάτου.

Οι ερευ­νη­τές συγκέ­ντρω­σαν τα ατο­μι­κά δεδο­μέ­να των συμ­με­τε­χό­ντων από τέσ­σε­ρις ομά­δες ατό­μων κατά την περί­ο­δο 2003–2019 που ήταν εφο­δια­σμέ­να με συσκευ­ές παρα­κο­λού­θη­σης δρα­στη­ριό­τη­τας για να δια­πι­στώ­σουν αν η σωμα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα μπο­ρεί να τρο­πο­ποι­ή­σει τη σχέ­ση μετα­ξύ του χρό­νου καθι­στι­κής ζωής και του θανά­του, καθώς και πόση ώρα σωμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει τον κίν­δυ­νο αυτό.

Στην ανά­λυ­ση συμπε­ρι­λή­φθη­καν λίγο λιγό­τε­ρα από 12.000 άτο­μα ηλι­κί­ας από 50 ετών και άνω, που παρα­κο­λου­θού­νταν για του­λά­χι­στον δύο χρό­νια και είχαν παρά­σχει λεπτο­μέ­ρειες σχε­τι­κά με παρά­γο­ντες που ενδέ­χε­ται να επη­ρε­ά­σουν την κατά­στα­ση, όπως φύλο, μορ­φω­τι­κό επί­πε­δο, βάρος, ύψος, ιστο­ρι­κό καπνί­σμα­τος, κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ, τρέ­χου­σα ή προη­γού­με­νη καρ­διαγγ­γεια­κή νόσος, καρ­κί­νος ή διαβήτης.

Συνο­λι­κά, 5.943 άτο­μα περ­νού­σαν καθη­με­ρι­νά λιγό­τε­ρες από 10,5 ώρες καθι­σμέ­νοι, 6.042 άτο­μα είχαν 10,5 ή περισ­σό­τε­ρες ώρες καθι­στι­κής ζωής. Η σύν­δε­ση με τα μητρώα θανά­των έδει­ξε ότι κατά τη διάρ­κεια μιας μέσης περιό­δου πέντε ετών πέθα­ναν 805 (7%) άτο­μα, εκ των οποί­ων 357 (6%) περ­νού­σαν λιγό­τε­ρες από 10,5 ώρες καθι­στοί κάθε μέρα και 448 από αυτούς 10,5 ή περισ­σό­τε­ρες ώρες.

Η ανά­λυ­ση των δεδο­μέ­νων έδει­ξε ότι η καθι­στι­κή ζωή για περισ­σό­τε­ρες από δώδε­κα ώρες την ημέ­ρα σχε­τι­ζό­ταν με 38% αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο θανά­του σε σύγκρι­ση με έναν ημε­ρή­σιο αριθ­μό οκτώ ωρών, για εκεί­νους που είχαν λιγό­τε­ρα από 22 λεπτά μέτριας έως έντο­νης σωμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας ημε­ρη­σί­ως. Περισ­σό­τε­ρα από 22 λεπτά καθη­με­ρι­νής μέτριας έως έντο­νης σωμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας σχε­τί­ζο­νταν με χαμη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο θανάτου.

Την ίδια ώρα, τα υψη­λό­τε­ρα ημε­ρή­σια ποσο­στά σωμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας συν­δέ­ο­νται με χαμη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο, ανε­ξάρ­τη­τα από τον χρό­νο που αφιε­ρώ­νε­ται καθη­με­ρι­νά στην καθι­στή θέση. Επι­πλέ­ον δέκα λεπτά την ημέ­ρα συν­δέ­ο­νταν με 15% χαμη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο θανά­του σε όσους περ­νού­σαν λιγό­τε­ρες από 10,5 ώρες καθι­στι­κής ζωής και 35% χαμη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο σε όσους περ­νού­σαν περισ­σό­τε­ρες από 10,5 ώρες καθι­στι­κής ζωής κάθε ημέρα.

Από την άλλη πλευ­ρά, η σωμα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα ελα­φριάς έντα­σης συσχε­τί­στη­κε με χαμη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο θανά­του μόνο μετα­ξύ των ατό­μων με έντο­νη καθι­στι­κή ζωή (δώδε­κα και πλέ­ον ώρες καθημερινά).

Οι ερευ­νη­τές διευ­κρι­νί­ζουν ότι δεν έλα­βαν υπό­ψη παρά­γο­ντες που ενδέ­χε­ται να επη­ρε­ά­ζουν την υγεία, όπως η δια­τρο­φή και η γενι­κή υγεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο