Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2021

Μια χρονιά από την οποία δεν έλειψαν οι μικρές και μεγάλες στιγμές αγωνιστικής ανάτασης ήταν το 2021, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η οργάνωση και η συσπείρωση στα σωματεία, η συμμετοχή στην πάλη, σε σύγκρουση με το κράτος και την εργοδοσία, είναι που μπορεί να κάνουν τη διαφορά για τον λαό που υποφέρει.

Για­τί μπο­ρεί τους 12 αυτούς μήνες να εξα­κο­λού­θη­σε ο λαός να βαδί­ζει σε «τεντω­μέ­νο σχοι­νί», κυρί­ως λόγω της παν­δη­μί­ας και της δια­χεί­ρι­σής της, της ακρί­βειας και των άλλων επι­πτώ­σε­ων της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, όμως η εργα­τι­κή τάξη κάνο­ντας «ταμείο» μπο­ρεί να δια­πι­στώ­σει ότι έχει τη δύνα­μη να οργα­νώ­σει την αντε­πί­θε­σή της.

Μπο­ρεί να επι­βά­λει το δίκιο της αν πάρει «δια­ζύ­γιο» από το δηλη­τή­ριο της ανα­μο­νής, αν πολ­λα­πλα­σια­στούν οι εστί­ες της διεκ­δί­κη­σης, αν μπουν ορμη­τι­κά στην πάλη όσοι μέχρι χτες ήταν ανορ­γά­νω­τοι. Αυτό δεί­χνουν οι αγώ­νες που οργα­νώ­θη­καν, και ένα μέρος τους απο­τυ­πώ­νε­ται στην «ανα­σκό­πη­ση» που ακο­λου­θεί, παρά τις δυσκο­λί­ες και τα εμπό­δια που βάζουν οι αρνη­τι­κοί συσχετισμοί.

Ποιος ξεχνά­ει το κου­ρά­γιο που πήραν οι δεκά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι που συμ­με­τεί­χαν στις μεγά­λες απερ­γί­ες του Ιού­νη του 2021 ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας, όταν μετά από χρό­νια βρέ­θη­καν στους δρό­μους απερ­γοί για πρώ­τη φορά από μια σει­ρά χώρων δου­λειάς και κλάδους;
Το νομο­σχέ­διο μπο­ρεί να ψηφί­στη­κε, όμως αυτές οι μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις άφη­σαν παρα­κα­τα­θή­κη, η οποία φάνη­κε στα επό­με­να αγω­νι­στι­κά σκιρ­τή­μα­τα, που «δίδα­ξαν» πώς στην πρά­ξη ακυ­ρώ­νο­νται τέτοιες αντι­δρα­στι­κές διατάξεις.

Μιλά­με για τους αγώ­νες που έβα­λαν τη σφρα­γί­δα τους, όπως των εργα­ζο­μέ­νων της «e‑food», των λιμε­νερ­γα­τών της COSCO. Αλλά και των εργα­ζο­μέ­νων σε μεγά­λους κλά­δους για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις και αυξή­σεις στους μισθούς, των εκπαι­δευ­τι­κών μαζί με τους μαθη­τές και τους γονείς για το σχο­λείο των σύγ­χρο­νων αναγκών.

Αντί­στοι­χα, συγκλο­νι­στι­κές εικό­νες που έκα­ναν ακό­μα πιο επί­και­ρο το «Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό», με τους πυρό­πλη­κτους και τους άλλους πλη­γέ­ντες να κάνουν υπό­θε­σή τους τη σωτη­ρία τους, αλλά και να οργα­νώ­νο­νται, να διεκ­δι­κούν για να στα­θούν στα πόδια τους.

Τα μέτρα προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία, η ενί­σχυ­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων και η επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα, στον αντί­πο­δα της εγκλη­μα­τι­κής κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής, η πάλη για να μη σκο­τώ­νο­νται οι εργά­τες στο μερο­κά­μα­το, σε μια ακό­μα χρο­νιά που κάθε τρεις μέρες είχα­με και ένα θύμα στους χώρους δου­λειάς, οι αγω­νι­στι­κές παρεμ­βά­σεις για να μη μεί­νει ο εργα­τό­κο­σμος στο σκο­τά­δι της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, για να αντι­με­τω­πι­στεί η θύελ­λα της ακρί­βειας ήταν στην «ημε­ρή­σια διά­τα­ξη» όλη τη χρο­νιά που μας πέρασε.

Ταυ­τό­χρο­να, με κάθε ευκαι­ρία, σωμα­τεία και μαζι­κοί φορείς βρέ­θη­καν στους δρό­μους καταγ­γέλ­λο­ντας την επι­κίν­δυ­νη για τον λαό βαθιά εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, ώστε να υπη­ρε­τεί­ται η γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της αστι­κής τάξης, μέσα από τις επι­θε­τι­κές συμ­φω­νί­ες με ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, μετα­τρέ­πο­ντας τη χώρα σε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό ορμητήριο.

Το 2022 ξεκινά λοιπόν με πολύτιμη παρακαταθήκη τη δράση του εργατικού κινήματος, την πάλη των εκατοντάδων συνδικάτων, των χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου που «δεν το έβαλαν κάτω», κρατώντας τη «φλόγα» αναμμένη.
Καλούς αγώνες λοιπόν, με το κεφάλι ψηλά, γιατί μόνο έτσι ο λαός μπορεί να ανασάνει πραγματικά!

Ιού­λης 2021: Άλλη μια φορά τα σωμα­τεία δια­δη­λώ­νουν στο υπουρ­γείο Υγεί­ας για μέτρα προ­στα­σί­ας από την πανδημία

Συλ­λα­λη­τή­ριο στην Πάτρα για την Υγεία

Μεγά­λη συναυ­λία αλλη­λεγ­γύ­ης στον δίκαιο αγώ­να των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ

Ιούνης 2021

Θεσ­σα­λο­νί­κη — απεργία

10 Ιού­νη: Πραγ­μα­το­ποιεί­ται μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες απερ­γί­ες των τελευ­ταί­ων χρό­νων, ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα της 10ωρης δου­λειάς ‑ΑΘΗΝΑ

2η απερ­γία μέσα σε έναν μήνα με αίτη­μα την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου Χατζηδάκη

Απρίλης 2021

Απερ­γία στην Ελευ­σί­να για να μη μετα­τρα­πεί το Θριά­σιο Νοσο­κο­μείο σε «μιας νόσου»

Απο­κα­τά­στα­ση των συντά­ξε­ων και αυξή­σεις απαι­τούν οι συντα­ξιού­χοι με συγκε­ντρώ­σεις σε όλη τη χώρα

Συγκέ­ντρω­ση στο υπουρ­γείο Υγεί­ας από υγειο­νο­μι­κούς στο πλαί­σιο της μέρας δρά­σης για την Υγεία

Στους δρό­μους οι εργα­ζό­με­νοι στον Επι­σι­τι­σμό — Τουρισμό

 

Μάρτης 2021

Αγω­νι­στι­κά τιμή­θη­κε η 8η Μάρ­τη, Παγκό­σμια Μέρα της Γυναίκας

Νέα Σμύρ­νη: Χιλιά­δες λαού δια­δη­λώ­νουν ενά­ντια στην κρα­τι­κή κατα­στο­λή και την τρο­μο­κρα­τία με αφορ­μή το αναί­τιο χτύ­πη­μα της αστυ­νο­μί­ας στην πλατεία

Ογκώ­δες συλ­λα­λη­τή­ριο οργα­νώ­νουν οι καλλιτέχνες
απαι­τώ­ντας ουσια­στι­κά μέτρα στήριξης

Συγκέ­ντρω­ση στην Αθή­να για τον έναν χρό­νο από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας Το αίτη­μα της επί­τα­ξης του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας δια­τρα­νώ­νε­ται έξω από μεγά­λες ιδιω­τι­κές κλινικές

Φλεβάρης 2021

 

48ωρη απερ­γία από τους ναυ­τερ­γά­τες για ΣΣΕ με αυξήσεις

Σε απερ­γία οι υγειο­νο­μι­κοί για τη θωρά­κι­ση των δημό­σιων νοσοκομείων


25 Οκτώ­βρη: Ο 45χρονος λιμε­νερ­γά­της Δημή­τρης Δαγκλής χάνει τη ζωή του στις προ­βλή­τες της COSCO. Ο θάνα­τός του γίνε­ται η απαρ­χή μεγά­λων απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων, με οργα­νω­τή το σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ. Οι εργα­ζό­με­νοι απερ­γούν για επτά συνε­χό­με­νες μέρες, ενώ στο πλευ­ρό τους βρί­σκο­νται δεκά­δες συν­δι­κά­τα με συγκε­ντρώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης. Μετά από σκλη­ρό αγώ­να, η εργο­δο­σία απο­δέ­χε­ται μέρος των αιτη­μά­των τους για να γυρί­ζουν με ασφά­λεια από το μερο­κά­μα­το και ξεκι­νούν δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τη Συλ­λο­γι­κή Σύμβαση


varlamos

Έργο του Γιώρ­γου Βαρλάμου

Το 2022 να απαλ­λα­γού­με από τον εφιάλ­τη του κορο­νοϊ­ού, να ξανα­γκα­λια­στού­με και να ξαναφιληθούμε.
Να βγού­με από την περι­πέ­τεια πιο ώρι­μοι και δυνα­τοί. Το οφεί­λου­με στους χιλιά­δες που θα μπο­ρού­σαν να είχαν σωθεί.

Να είναι το 2022 χρονιά που θα γίνουμε δύναμη για εμάς. Δικαιούμαστε έναν κόσμο ασφαλή.

Καλή χρονιά σε όλους

Και σε όσους νοσούν ή διαγνώστηκαν θετικοί, να περάσει γρήγορα και ανώδυνα

atexnos karta 1

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο