Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αθήνα: Το εκμαγείο του Λένιν θα εκτεθεί στην έκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ

Την Παρα­σκευή 9 Δεκεμ­βρί­ου, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., θα εκτε­θεί το εκμα­γείο του Λένιν, στο χώρο που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η έκθε­ση της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ για τα 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση της ΕΣΣΔ (πρώ­ην Στρα­τό­πε­δο ΕΑΤ-ΕΣΑ). 

Πρό­κει­ται για μάσκα θανά­του του Βλα­ντι­μίρ Ίλιτς που παρα­χω­ρή­θη­κε το 2017 στο Αρχείο του ΚΚΕ από το δια­κε­κρι­μέ­νο αρχι­τέ­κτο­να και ζωγρά­φο, Δημή­τρη Ταλα­γά­νη, ο οποί­ος απε­βί­ω­σε το 2021.

Στις 21 Γενά­ρη του 1924, ο Σερ­γκέι Μέρ­κου­ροφ κλή­θη­κε στο Γκόρ­κι, όπου ο Βλα­ντι­μίρ Λένιν είχε μόλις πεθά­νει, μετά το τελευ­ταίο θανα­τη­φό­ρο εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο. Αρχι­κά έρι­ξε τρεις μάσκες στο πρό­σω­πο του Λένιν. Η πρώ­τη μάσκα πήγε στο Κεντρι­κό Μου­σείο Λένιν, η δεύ­τε­ρη στο μου­σείο «Γκόρ­κι» και η τρί­τη στο μου­σείο του γλύπτη.

Ο γλύ­πτης μετά από αυτές έκα­νε άλλες 11 (σύνο­λο 14) μάσκες από το ίδιο εκμα­γείο. Από τα έργα αυτά προ­έ­κυ­ψε και η συγκε­κρι­μέ­νη μάσκα που παρα­χω­ρή­θη­κε στο ΚΚΕ.

Ο Δ. Ταλα­γά­νης κέρ­δι­σε αυτή τη μάσκα θανά­του όταν ήταν φοι­τη­τής στη Μόσχα. Το 1970 συμ­με­τεί­χε ως φοι­τη­τής στο μεγά­λο αρχι­τε­κτο­νι­κό δια­γω­νι­σμό για το Νέο Μου­σείο του Λένιν και απέ­σπα­σε το πρώ­το βρα­βείο. Ο δάσκα­λός του, μεγά­λος αρχι­τέ­κτο­νας Κον­στα­ντίν Μέλιν­κωφ, του χάρι­σε το αντί­γρα­φο του νεκρι­κού εκμα­γεί­ου του Λένιν σε επι­βρά­βευ­ση της μεγά­λης επι­τυ­χί­ας του. Να σημειω­θεί ότι ο Κον­στα­ντίν Μέλ­νι­κωφ ήταν και ο αρχι­τέ­κτο­νας που σχε­δί­α­σε την Κρυ­στάλ­λι­νη Σαρ­κο­φά­γο για το Μαυ­σω­λείο του Λένιν.

902.gr

ΚΟ Αττι­κής ΚΚΕ: Εκθε­ση για τα 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση της ΕΣΣΔ στις 9, 10 και 11 Δεκέμβρη

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο