Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακριβή η απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό πετρέλαιο

Τερά­στια αλλα­γή στις εισα­γω­γές πετρε­λαί­ου προς τις χώρες της Ε.Ε., και μάλι­στα πριν από την εφαρ­μο­γή του πλα­φόν στην τιμή του ρωσι­κού «μαύ­ρου χρυ­σού», παρα­τη­ρεί­ται στα δύο γρα­φή­μα­τα που έδω­σε χθες στη δημο­σιό­τη­τα η Eurostat.

Από το τελευ­ταίο τρί­μη­νο του 2021 έως τον Ιανουά­ριο του 2022, οι εισα­γω­γές από Ρωσία αντι­προ­σώ­πευαν το 24% έως το 31% των συνο­λι­κών, με δεύ­τε­ρες τις ΗΠΑ (10%-13%) και πιο κάτω τη Νορ­βη­γία και το Καζακ­στάν (8%-14%), το Ιράκ (7%-12%), τη Λιβύη και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο (5%). Μετά την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία η σύν­θε­ση των εισα­γω­γών πετρε­λαί­ου κάθε τύπου στην Ε.Ε. άλλα­ξε δραματικά.

Μέχρι τον Μάιο το ποσο­στό των ρωσι­κών εισα­γω­γών έπε­σε στο 12% και τον Δεκέμ­βριο του 2022, όταν εγκρί­θη­κε η έκτη δέσμη κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας και εφαρ­μό­στη­κε η απα­γό­ρευ­ση εισα­γω­γής ρωσι­κού πετρε­λαί­ου μέσω θαλάσ­σιας μετα­φο­ράς, στο 4% των συνο­λι­κών εισα­γω­γών. Αυτό οδή­γη­σε στο άλμα των εισα­γω­γών από ΗΠΑ, που πλέ­ον καλύ­πτουν 18% και πάνω, από τη Νορ­βη­γία (17%), τη Λιβύη (7%) και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο (9%).

Πηγή: Eurostat

Όπως φαί­νε­ται στο δεύ­τε­ρο γρά­φη­μα με τη δια­κύ­μαν­ση των τιμών του αργού πετρε­λαί­ου ανά­λο­γα με τη χώρα προ­έ­λευ­σης, ενώ το εισα­γό­με­νο πετρέ­λαιο όλων των τύπων και προ­ε­λεύ­σε­ων ξεκί­νη­σε τον Οκτώ­βριο του 2021 από τα 80 δολά­ρια το βαρέ­λι και είχε μια ομοιό­μορ­φη δια­κύ­μαν­ση, στη συνέ­χεια το μεν ρωσι­κό πετρέ­λαιο ακο­λού­θη­σε μια πτω­τι­κή τρο­χιά, φτά­νο­ντας τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο τα 50 δολά­ρια το βαρέ­λι, το δε αμε­ρι­κα­νι­κό, το νορ­βη­γι­κό, το λιβυ­κό και το καζά­κι­κο πετρέ­λαιο, με εξαι­ρε­τι­κά ύπο­πτη ομοιο­μορ­φία, δια­κυ­μάν­θη­κε από τα 110 έως τα 85 δολά­ρια το βαρέλι.

Έτσι, από τα 16 δολά­ρια ανά βαρέ­λι που ήταν η δια­φο­ρά του ρωσι­κού από τους άλλους τέσ­σε­ρις τύπους εισα­γό­με­νου πετρε­λαί­ου τον Μάρ­τιο, στο τέλος του 2022 η δια­φο­ρά ξεπέ­ρα­σε τα 30 δολά­ρια. Συμπέ­ρα­σμα: η απε­ξάρ­τη­ση από το ρωσι­κό πετρέ­λαιο αφε­νός κοστί­ζει ακρι­βά στους Ευρω­παί­ους κατα­να­λω­τές και φορο­λο­γού­με­νους, αφε­τέ­ρου γεμί­ζει τα ταμεία των πρό­θυ­μων εταί­ρων-εξα­γω­γέ­ων, με πρώ­τες τις ΗΠΑ.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: efsyn.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο