Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακροδεξιές παρόλες

«Οι εργα­ζό­με­νοι οφεί­λουν πολύ περισ­σό­τε­ρα στον Μετα­ξά πάρα στο ΚΚΕ…». Αυτό είναι το πρω­το­μα­γιά­τι­κο μήνυ­μα του ακρο­δε­ξιού Φ. Κρα­νι­διώ­τη, ο οποί­ος είναι και πρό­ε­δρος ενός από τα πολ­λά μορ­φώ­μα­τα του χώρου. Ποιο ρετσι­νό­λα­δο, ποιες εξο­ρί­ες, ποια κατα­στο­λή απερ­γιών, ποιες φυλα­κί­σεις κομ­μου­νι­στών και άλλων αγω­νι­στών εργα­τών; «Ψιλά γράμ­μα­τα» για φασι­στοει­δή σαν του λόγου του. 

Τι κι αν ο Μετα­ξάς απο­τέ­λε­σε επι­λο­γή της αστι­κής τάξης, σε μια περί­ο­δο που πλη­σί­α­ζε ο πόλε­μος, για να εξα­σφα­λί­σει σιγή νεκρο­τα­φεί­ου πνί­γο­ντας το εργα­τι­κό κίνη­μα; Αυτός πιπι­λά­ει χιλιοει­πω­μέ­να ψέμα­τα, που συχνά ανα­πα­ρά­γουν και οι εγκλη­μα­τί­ες ναζί της Χρυ­σής Αυγής, για τη δήθεν «φιλερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή» του δικτά­το­ρα. Οπως για τη «θέσπι­ση του 8ώρου», που είχε καθιε­ρω­θεί με αιμα­τη­ρούς αγώ­νες από το 1920, ή για τη θέσπι­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας, που ο Μετα­ξάς στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα την υπο­νό­μευ­σε. Μηρυ­κά­ζει επί­σης την «ίδρυ­ση του ΙΚΑ», που συστά­θη­κε το 1934, ενώ η δικτα­το­ρία λήστε­ψε τα απο­θε­μα­τι­κά του, σε ένα «κού­ρε­μα» της επο­χής «υπέρ βωμών και εστιών». 

Είναι γνω­στό ότι πάντο­τε το κεφά­λαιο έβρι­σκε τους πιο φανα­τι­κούς υπε­ρα­σπι­στές του σε διά­φο­ρους τύπους που έγι­ναν ή ονει­ρεύ­ο­νται να γίνουν «Μετα­ξά­δες». Αλλω­στε, και τον Μετα­ξά αν κάποιοι τον «χάρη­καν» ήταν οι καπι­τα­λι­στές, με πολ­λούς από αυτούς (βιο­μή­χα­νοι, τρα­πε­ζί­τες κ.ά.) να παίρ­νουν έως και κυβερ­νη­τι­κές θέσεις στη δικτα­το­ρία, αφή­νο­ντας κατά μέρος ακό­μα και τα στοι­χειώ­δη προσχήματα. 

Αυτούς υπε­ρα­σπί­ζο­νται και σήμε­ρα οι υπο­στη­ρι­κτές των κάθε λογής «Μετα­ξά­δων», πετώ­ντας που και που καμιά μπα­ρού­φα για τους εργά­τες και τα «δικαιώ­μα­τά» τους… Αλλω­στε, παρα­μο­νές των εκλο­γών είναι, οι μπα­ρού­φες δεν κοστίζουν.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο