Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμερικανός «πρώην στρατηγός» είναι μέλος της Wagner, σύμφωνα με τον ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης

Ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής οργά­νω­σης μισθο­φό­ρων Wagner, ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν, δήλω­σε χθες Παρα­σκευή ότι ένας “πρώ­ην στρα­τη­γός” του Σώμα­τος Πεζο­ναυ­τών των ΗΠΑ είναι μέλος της παρα­στρα­τιω­τι­κής οργά­νω­σης, η οποία δρα­στη­ριο­ποιεί­ται – μετα­ξύ άλλων – στην Ουκρανία.

Ερω­τη­θείς από τη φιν­λαν­δι­κή εφη­με­ρί­δα Helsingin Sanomat, ο Πρι­γκό­ζιν απά­ντη­σε: “Δεν υπάρ­χουν πολ­λοί Φιν­λαν­δοί στη Wagner, είναι περί­που 20. Για προ­φα­νείς λόγους, δεν μπο­ρώ να απο­κα­λύ­ψω πλη­ρο­φο­ρί­ες για αυτούς”.

“Έχω πολύ καλή γνώ­μη για τους Φιν­λαν­δούς στο πεδίο της μάχης. Πολε­μούν σε ένα βρε­τα­νι­κό τάγ­μα (μέρος της Wagner) που διοι­κεί­ται από έναν Αμε­ρι­κα­νό, πρώ­ην στρα­τη­γό στο Σώμα Πεζο­ναυ­τών των ΗΠΑ”, συμπλή­ρω­σε ο Πρι­γκό­ζιν στην απά­ντη­σή του προς τη φιν­λαν­δι­κή εφημερίδα.

Ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν — ο οποί­ος απέ­κτη­σε το προ­σω­νύ­μιο “σεφ του Πού­τιν” καθώς η εται­ρεία κέτε­ρινγκ που έχει συνερ­γά­ζε­ται με το Κρεμ­λί­νο — φέρε­ται να έγι­νε δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος χάρη σε δημό­σιες συμ­βά­σεις που εξα­σφά­λι­σε. Σε βάρος του έχουν επι­βλη­θεί κυρώ­σεις τόσο από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση όσο και από τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βριο απο­κά­λυ­ψε για πρώ­τη φορά ότι ο ίδιος ίδρυ­σε τη Wagner το 2014 για να πολε­μή­σει στην Ουκρα­νία και παρα­δέ­χθη­κε την παρου­σία της ρωσι­κής οργά­νω­σης μισθο­φό­ρων στην Αφρι­κή, στη Μέση Ανα­το­λή και στη Λατι­νι­κή Αμερική.

Επί σει­ρά ετών υπήρ­χαν υπο­ψί­ες ότι η Wagner δια­δρα­μά­τι­ζε ρόλο στην προ­ώ­θη­ση των φιλο­δο­ξιών του Κρεμ­λί­νου, μετα­ξύ άλλων στην Ουκρα­νία, όπου μαχη­τές της παρα­στρα­τιω­τι­κής οργά­νω­σης βρέ­θη­καν στην πρώ­τη γραμ­μή του μετώ­που κατά τη διάρ­κεια της ρωσι­κής εισβο­λής που ξεκί­νη­σε τον Φεβρουάριο.

Στις αρχές Νοεμ­βρί­ου η Wagner άνοι­ξε το πρώ­το επί­ση­μο αρχη­γείο της στην Αγία Πετρού­πο­λη, τη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της Ρωσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο