Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναταράξεις από την απόφαση μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Εντεί­νο­νται η ανη­συ­χία και οι αντι­δρά­σεις μετά την από­φα­ση χωρών — μελών του OPEC+ να μειώ­σουν συνο­λι­κά την πετρε­λαϊ­κή παρα­γω­γή κατά 1,16 εκα­τομ­μύ­ρια βαρέ­λια τη μέρα από τον Μάη.

Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, η Αμε­ρι­κα­νί­δα υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Τζά­νετ Γέλεν, δήλω­σε ότι η μεί­ω­ση της παρα­γω­γής πετρε­λαί­ου από τον OPEC+ συνι­στά μια «άστο­χη» από­φα­ση και μια «μη εποι­κο­δο­μη­τι­κή πρά­ξη» που θα προ­σθέ­σει αβε­βαιό­τη­τα στις προ­ο­πτι­κές της παγκό­σμιας ανά­πτυ­ξης και θα επι­βα­ρύ­νει τους κατα­να­λω­τές σε μια περί­ο­δο με υψη­λό πλη­θω­ρι­σμό. Παράλ­λη­λα, με τις επι­πλέ­ον δυσκο­λί­ες που προ­σθέ­τει αυτή η από­φα­ση στις πολι­τι­κές δια­χεί­ρι­σης του πλη­θω­ρι­σμού, οι ΗΠΑ αντι­δρούν και επει­δή αδυ­να­τί­ζει τις προ­σπά­θειες του ευρω­α­τλα­ντι­κού μπλοκ να μειώ­σει τα έσο­δα της Μόσχας από το πετρέλαιο.

Χθες οι τιμές του πετρε­λαί­ου κατέ­γρα­ψαν μικρή άνο­δο, μετά την αύξη­ση κατά 6% τη Δευ­τέ­ρα. Η τιμή των συμ­βο­λαί­ων μελ­λο­ντι­κής εκπλή­ρω­σης του Μπρεντ αυξή­θη­κε κατά 0,7%, φτά­νο­ντας στα 85,5 δολά­ρια το βαρέ­λι. Αντί­στοι­χα, η τιμή του αμε­ρι­κα­νι­κού αργού αυξή­θη­κε 0,7% και ξεπέ­ρα­σε τα 81 δολάρια.

Επι­πλέ­ον, η Goldman Sachs ανέ­βα­σε από τα 90 στα 95 δολά­ρια την πρό­βλε­ψή της για την τιμή του Μπρεντ στο τέλος του 2023, ενώ ανα­μέ­νει ότι αυτή θα φθά­σει τα 100 δολά­ρια τον Απρί­λη του 2024.

Αυτά ενώ η μετα­ποι­η­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στις ΗΠΑ υπο­χώ­ρη­σε τον Μάρ­τη στο χαμη­λό­τε­ρο επί­πε­δο σχε­δόν τριών ετών και μπο­ρεί να υπο­χω­ρή­σει περαι­τέ­ρω λόγω του αυξη­μέ­νου κόστους δανεισμού.

Την ίδια ώρα, πλη­θαί­νουν και οι προει­δο­ποι­ή­σεις στε­λε­χών τρα­πε­ζών για πιθα­νή κλι­μά­κω­ση των ανα­τα­ρά­ξε­ων στο διε­θνές τρα­πε­ζι­κό σύστημα.

Ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της JP Morgan, Τζ. Ντάι­μον, σε επι­στο­λή του προς τους μετό­χους της, ανέ­φε­ρε ότι η «τρα­πε­ζι­κή κρί­ση» στις ΗΠΑ θα παρα­μεί­νει σε εξέ­λι­ξη «με επι­πτώ­σεις και τα επό­με­να χρό­νια». «Οι πιθα­νό­τη­τες που δίνει η αγο­ρά στο ενδε­χό­με­νο ύφε­σης έχουν αυξη­θεί… Αν και δεν πρό­κει­ται για κάτι που να μοιά­ζει με το 2008, δεν είναι ξεκά­θα­ρο πότε θα τελειώ­σει η τρέ­χου­σα κρί­ση. Έχει προ­κα­λέ­σει πολ­λές ανη­συ­χί­ες στην αγο­ρά και σαφώς θα προ­κα­λέ­σει κάποια σύσφι­ξη των χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών συν­θη­κών, καθώς οι τρά­πε­ζες και άλλα πιστω­τι­κά ιδρύ­μα­τα γίνο­νται πιο συντη­ρη­τι­κά», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Η Ιαπωνία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το πλαφόν

Την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν πιέ­σεις ώστε και άλλες χώρες να συμ­με­τά­σχουν στο ανώ­τα­το «πλα­φόν» που έχει επι­βά­λει το ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ στην τιμή πώλη­σης του ρωσι­κού πετρε­λαί­ου (60 δολά­ρια το βαρέ­λι), η Ιαπω­νία προ­χώ­ρη­σε στην αγο­ρά πετρε­λαί­ου από τη Ρωσία σε υψη­λό­τε­ρη τιμή.

Σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ της αμε­ρι­κα­νι­κής εφη­με­ρί­δας «Wall Street Journal», το Τόκιο εξα­σφά­λι­σε, με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη των ΗΠΑ, «εξαί­ρε­ση» από την εφαρ­μο­γή του πλα­φόν, καθώς η ιαπω­νι­κή οικο­νο­μία εξα­κο­λου­θεί να έχει σημα­ντι­κή εξάρ­τη­ση από τους ρωσι­κούς υδρο­γο­νάν­θρα­κες. Πηγές στο ιαπω­νι­κό υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας, Εμπο­ρί­ου και Βιο­μη­χα­νί­ας υπο­στη­ρί­ζουν ότι η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει την εξα­σφά­λι­ση υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου από το κοί­τα­σμα «Sakhalin‑2», με «τίμη­μα» την αγο­ρά ποσό­τη­τας ρωσι­κού πετρε­λαί­ου προ­σαυ­ξη­μέ­νη κατά 4,6% σε σχέ­ση με πέρσι.

Μέσα στο πρώ­το δίμη­νο του 2023, η Ιαπω­νία αγό­ρα­σε περί­που 748.000 βαρέ­λια ρωσι­κού πετρε­λαί­ου ένα­ντι 6,9 δισ. δολα­ρί­ων (δηλα­δή λίγο κάτω από 70 δολά­ρια το βαρέ­λι). Οι ιαπω­νι­κές εται­ρεί­ες «Mitsui» και «Mitsubishi» έχουν από κοι­νού το 22,5% των μετο­χών του κοι­τά­σμα­τος «Sakhalin‑2».

Στο μετα­ξύ, η ρωσι­κή εφη­με­ρί­δα «Kommersant» ανέ­φε­ρε ότι ο Ρώσος πρό­ε­δρος, Βλ. Πού­τιν, έδω­σε τη συγκα­τά­θε­σή του για τη μετα­βί­βα­ση 94,8 δισ. ρου­βλιών (1,21 δισ. δολα­ρί­ων) στη «Shell» για το μερί­διό της στο έργο φυσι­κού αερί­ου «Sakhalin‑2» στην Άπω Ανα­το­λή. Η ρωσι­κή εται­ρεία φυσι­κού αερί­ου «Novatek» έλα­βε την έγκρι­ση του Πού­τιν για τη μετα­φο­ρά των χρη­μά­των στη «Shell» μία μέρα αφό­του ανέ­φε­ρε ότι υπέ­βα­λε αίτη­ση για την από­κτη­ση μερι­δί­ου στη «Sakhalin Energy», δια­χει­ρί­στρια του έργου «Sakahlin‑2».

Ανανεώθηκε η ασφάλιση στον «Nord Stream 1»

Οι γερ­μα­νι­κές ασφα­λι­στι­κές εται­ρεί­ες «Allianz and Munich Re» ανα­νέ­ω­σαν πριν από λίγο και­ρό την ασφα­λι­στι­κή κάλυ­ψη του ρωσο-γερ­μα­νι­κού δικτύ­ου αγω­γών «Nord Stream 1».

Σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ του πρα­κτο­ρεί­ου «Ρόι­τερς», η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, παρά την έντα­ση της αντι­πα­ρά­θε­σης με τη Μόσχα, τις εντει­νό­με­νες αντι­ρω­σι­κές κυρώ­σεις και τις κινή­σεις για απε­ξάρ­τη­ση της γερ­μα­νι­κής οικο­νο­μί­ας από τους ρωσι­κούς υδρο­γο­νάν­θρα­κες, δεν ενα­ντιώ­θη­κε στην ανα­νέ­ω­ση της ασφά­λι­σης του «Nord Stream 1».

Η εξέ­λι­ξη δεί­χνει πως για την ώρα δεν έχει απο­κλει­στεί εντε­λώς μια πιθα­νή επα­να­λει­τουρ­γία των αγω­γών στο μέλλον.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο