Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απέτυχε παταγωδώς αντικουβανική πρόκληση στην Αβάνα

Η πρό­κλη­ση κατά της Κού­βας που ενορ­χη­στρώ­θη­κε από τις ΗΠΑ κάτω από τη χρη­μα­το­δο­τού­με­νη ομπρέ­λα του λεγό­με­νου «Λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κου Δικτύ­ου Νέων για τη Δημο­κρα­τία», απέ­τυ­χε πατα­γω­δώς, όπως σημειώ­νει το Cubadebate.cu. Επρό­κει­το για μια συντο­νι­σμέ­νη προ­σπά­θεια χρη­μα­το­δο­τού­με­νη από αντε­πα­να­στα­τι­κές οργα­νώ­σεις του εξω­τε­ρι­κού (κυρί­ως των ΗΠΑ και της Ισπα­νί­ας) όπως η απο­κα­λού­με­νη «Δημο­κρα­τι­κή Πρω­το­βου­λία της Ισπα­νί­ας και των Αμε­ρι­κών» (IDEA), μια ομά­δα δεξιών πρώ­ην Προ­έ­δρων της Ιβη­ρο­α­με­ρι­κής που έχουν ενω­θεί για να υπο­σκά­ψουν όποιο προ­ο­δευ­τι­κό σχέ­διο προ­κύ­πτει στην περιο­χή, το «Πανα­με­ρι­κα­νι­κό Ίδρυ­μα για τη Δημο­κρα­τία» και το, γνω­στό και μη εξαι­ρε­τέο «Ίδρυ­μα μνή­μης θυμά­των του Κομμουνισμού».

Η από­πει­ρα να γίνει απο­νο­μή σε κου­βα­νι­κό έδα­φος ενός διε­θνούς βρα­βεί­ου, φτιαγ­μέ­νου κατά παραγ­γε­λία από το κατα­σκευα­σμέ­νο δίκτυο­ναυά­γη­σε εξαι­τί­ας της απο­τυ­χί­ας των εκπρο­σώ­πων του να εισέλ­θουν στην Κού­βα. Όπως σημειώ­νει η εφη­με­ρί­δα «Γκράν­μα», ρόλο στην όλη υπό­θε­ση φέρε­ται να είχε και ο πρό­ε­δρος του- ελεγ­χό­με­νου από τις ΗΠΑ- Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών (OAS). Παρό­μοια από­πει­ρα είχε επι­χει­ρη­θεί και πριν από ένα χρό­νο, με την συμ­με­το­χή των προ­α­να­φερ­θέ­ντων οργα­νώ­σε­ων, υπό τον συντο­νι­σμό του περι­βό­η­του τρο­μο­κρά­τη και πρά­κτο­ρα της CIA Κάρ­λος Αλμπέρ­το Μοντα­νέρ και τη χρη­μα­το­δό­τη­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού «Εθνι­κού Ιδρύ­μα­τος για τη Δημο­κρα­τία» (National Endowment for Democracy). Όπως υπο­γραμ­μί­ζει η «Γκράν­μα», οι εν λόγω οργα­νώ­σεις και «ιδρύ­μα­τα» βρί­σκο­νται πίσω από συντο­νι­σμέ­νες επι­θέ­σεις όχι μόνο απέ­να­ντι στην Κού­βα, αλλά και ενά­ντια στη μπο­λι­βα­ρια­νή δημο­κρα­τία της Βενε­ζου­έ­λας, υπο­νο­μεύ­ο­ντας με κάθε τρό­πο την κυβέρ­νη­ση του Καράκας. 

Οι πρώ­ην Πρό­ε­δροι της Κολομ­βί­ας, Αντρές Παστρά­να και της Βολι­βί­ας, Χόρ­χε Τού­το Κιρό­γα, ήταν οι ειδι­κοί απε­σταλ­μέ­νοι της Ουά­σινγ­κτον για να κάνουν το σόου στην Αβά­να. Και οι δύο κλή­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν το κου­βα­νι­κό έδα­φος μόλις έφθα­σαν στο Διε­θνές Αερο­δρό­μιο Χοσέ Μαρ­τί, εν γνώ­σει τους ότι δεν είναι ευπρόσ­δε­κτοι στη χώρα. Οι δύο Πρό­ε­δροι εξυ­πη­ρε­τή­θη­καν σε ειδι­κή αίθου­σα του αερο­δρο­μί­ου, χωρίς να τους γίνει κρά­τη­ση ή προ­σβο­λή και  επι­βι­βά­στη­καν στην επό­με­νη πτή­ση της Avianca, με προ­ο­ρι­σμό την Μπο­γκο­τά, από όπου είχαν έρθει.

Το Λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κο Δίκτυο Νέων για τη Δημο­κρα­τία», υπό την ηγε­σία πρα­κτό­ρων του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού συντο­νί­ζει με την τρο­μο­κρα­τι­κή μαφία του Μαϊ­ά­μι και τις κυβερ­νή­σεις ΗΠΑ και ΕΕ την ανα­ζή­τη­ση κεφα­λαί­ων και οδη­γιών για τα ανα­τρε­πτι­κά σχέ­δια που στο­χο­ποιούν την Επα­νά­στα­ση του κου­βα­νι­κού λαού και τις κατα­κτή­σεις του σοσια­λι­σμού. Σχο­λιά­ζο­ντας ο Πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας, Έβο Μορά­λες, μίλη­σε για ύπου­λη μεθό­δευ­ση των Παστρά­να και Κιρό­γα και τόνι­σε: «Οι πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κοί πρά­κτο­ρες του Τραμπ ποτέ δεν θα είναι ευπρόσ­δε­κτοι σε χώρες ελεύ­θε­ρες από τον ιμπεριαλισμό».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο