Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεργία 30 Μαΐου: Χιλιάδες λαού σε όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ για τις δικές τους ανάγκες

Χιλιά­δες λαού δια­δή­λω­σαν σε όλη τη χώρα ενά­ντια στα μνη­μό­νια και προ­τάσ­σο­ντας τις δικές μας ανά­γκες του. Με το πλαί­σιο αιτη­μά­των και διεκ­δι­κή­σε­ων του ΠΑΜΕ που φέρ­νει στο προ­σκή­νιο τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και των οικο­γε­νειών τους, πήραν θέση απέ­να­ντι στην εργο­δο­σία και την κυβέρ­νη­ση, που εντεί­νουν την επί­θε­ση με στό­χο τη στή­ρι­ξη των κερ­δών και της ανταγωνιστικότητας.

athina1

«Τέρ­μα πια στη σύγ­χρο­νη σκλα­βιά, στα­θε­ρή δου­λειά ζητά η εργα­τιά», «Όχι στη συναί­νε­ση και την υπο­τα­γή, ανυ­πα­κοή και πάλη ταξι­κή», «ΣΕΒ και ΓΣΕΕ κοι­νω­νι­κοί εταί­ροι, στων εργα­τών τη φτώ­χεια συνε­ταί­ροι» βρο­ντο­φώ­να­ξαν οι απερ­γοί στην απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση στην Ομόνοια.

athina2
«Η ανά­πτυ­ξή σας τσα­κί­ζει τη ζωή μας! Αγώ­νας, οργά­νω­ση και αντε­πί­θε­ση η επι­λο­γή μας!». Με αυτό το σύν­θη­μα χιλιά­δες απερ­γοί από δεκά­δες κλά­δους δου­λειάς με τη μαζι­κή δια­δή­λω­ση στο Σύνταγ­μα, έξω από τη Βου­λή, απά­ντη­σαν στα «ανα­πτυ­ξια­κά σχέ­δια» κυβέρ­νη­σης και επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, αλλά και στις δυνά­μεις του εργο­δο­τι­κού και κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού που θέλουν να στοι­χί­σουν τους εργα­ζό­με­νους πίσω από τους «εθνι­κούς στό­χους» των μονοπωλίων.

athina4
Ισχυ­ρό μήνυ­μα σε κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία και από τους απερ­γούς της Θεσ­σα­λο­νί­κης οι οποί­οι έκα­ναν ξεκά­θα­ρο προς κάθε πλευ­ρά ότι η επι­λο­γή των εργα­τών είναι ο αγώ­νας, η οργά­νω­ση και η αντε­πί­θε­ση στην «ανά­πτυ­ξη» που τσα­κί­ζει τη ζωή τους για να θρέ­ψει τα κέρ­δη των πλουτοκρατών.

thessaloniki2

Η μαχη­τι­κή δια­δή­λω­ση ξεκί­νη­σε από το Άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου και με ενδιά­με­σο σταθ­μό το υπουρ­γείο Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης, κατέ­λη­ξε έξω από το Εργα­τι­κό Κέντρο Θεσ­σα­λο­νί­κης, το σπί­τι των εργα­τών που ο εργο­δο­τι­κός — κυβερ­νη­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός προ­σπα­θεί να το μετα­τρέ­ψει σε τσι­φλί­κι των εργοδοτών.

thessaloniki1

Μαζι­κή και μαχη­τι­κή η απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Πάτρα, με τη συμ­με­το­χή δεκά­δων σωμα­τεί­ων του ιδιω­τι­κού και δημό­σιου τομέα.

patra

Η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, η συμ­με­το­χή και η ταξι­κή αλλη­λεγ­γύη έσπα­σαν την εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία «Cosco» — εργο­λά­βων στον Πει­ραιά. Η «Cosco» και οι εργο­λά­βοι, κάτω από την πίε­ση, την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και την αλλη­λεγ­γύη των ταξι­κών δυνά­με­ων του ΠΑΜΕ και όλων των εργα­ζο­μέ­νων του Πει­ραιά, που συμ­με­τέ­χουν στην κινη­το­ποί­η­ση, κήρυ­ξαν «λήξη βάρ­διας» που σημαί­νει πρα­κτι­κά ότι και οι λίγοι εργα­ζό­με­νοι που μπή­καν για δου­λειά «με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο» έφυ­γαν από την εργα­σία. Για πρώ­τη φορά, μετά τη λει­τουρ­γία του λιμα­νιού του Πει­ραιά από την «Cosco», το λιμά­νι «πάγω­σε», καθώς καμία εργα­σία φορ­το­εκ­φόρ­τω­σης δεν πραγ­μα­το­ποιεί­ται, με τις γερα­νο­γέ­φυ­ρες να έχουν σταματήσει.

peiraiaw

Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι απερ­γοί στο Ικό­νιο του Πει­ραιά υπο­δέ­χτη­καν αυτούς τους εργα­ζό­με­νους με συν­θή­μα­τα και χει­ρο­κρο­τή­μα­τα προ­κει­μέ­νου να τους εμψυ­χώ­σουν για τους εκβια­σμούς που δέχτη­καν από «Cosco» και εργολάβους.

volos

Μαζι­κές και δυνα­μι­κές οι απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις του ΠΑΜΕ στις πόλεις της Θεσ­σα­λί­ας με το σύν­θη­μα «Η ανά­πτυ­ξή σας τσα­κί­ζει τη ζωή μας! Αγώ­νας, οργά­νω­ση και αντε­πί­θε­ση η επι­λο­γή μας!

alexandroupoli

Μαχη­τι­κές συγκε­ντρώ­σεις και πορεί­ες πραγ­μα­το­ποί­η­σαν τα ταξι­κά σωμα­τεία που συσπει­ρώ­νο­νται στο ΠΑΜΕ στις πόλεις της Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης, στο πλαί­σιο της πανελ­λα­δι­κής απερ­γί­ας. Με τη μαζι­κή συμ­με­το­χή τους οι εργα­ζό­με­νοι έδω­σαν ηχη­ρή απά­ντη­ση στο παρα­μύ­θι της δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης και της καθα­ρής εξό­δου από τα μνημόνια.

lamia

Με συν­θή­μα­τα όπως «Κανείς συμ­βι­βα­σμός με τις περι­κο­πές, αυξή­σεις στους μισθούς — συμ­βά­σεις κλα­δι­κές» και «Εργά­τη, μη μειώ­νεις τις απαι­τή­σεις, στους ταξι­κούς αγώ­νες για νέες κατα­κτή­σεις», δια­δή­λω­σαν οι απερ­γοί σε Στε­ρεά και Εύβοια, ύστε­ρα από το κάλε­σμα των ταξι­κών δυνάμεων.

peloponnisos

Με μαζι­κή συμ­με­το­χή εργα­ζο­μέ­νων από διά­φο­ρους κλά­δους πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν οι απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις του ΠΑΜΕ στις πόλεις της Πελοποννήσου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο