Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Fake news η «κλειστή» γέφυρα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Την προη­γού­με­νη Τετάρ­τη 2 κοντέι­νερ και ένα βυτίο μπλο­κά­ρι­σε την γέφυ­ρα μετα­ξύ Κολομ­βί­ας και Βενε­ζου­έ­λας, μετα­δί­δει η The Guardian και τα άλλα διε­θνή ειδη­σιο­γρα­φι­κά πρα­κτο­ρεία, για να εμπο­δί­σει να φτά­σει στους πει­να­σμέ­νους της Βενε­ζου­έ­λας η ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια των ΗΠΑ.

Το ίδιο δεί­χνουν και τα κανά­λια όλου του κόσμου και το διαν­θί­ζουν και με λεπτο­μέ­ρειες ότι ήρθαν στρα­τιω­τι­κοί της Βενε­ζου­έ­λας και έβα­λαν τα εμπόδια.

Πρό­κει­ται για την γέφυ­ρα Tienditas που άρχι­σε να χτί­ζε­ται το 2014, τελεί­ω­σε το 2016 και δεν χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ΠΟΤΕ!

 

Είναι κλει­στή, όπως δεί­χνουν οι φωτο­γρα­φί­ες αλλά έτσι είναι η εικό­να της εδώ και τρία περί­που χρόνια.

Είναι όμως καρα­μπι­νά­τη απά­τη, όπως δηλώ­νει ο Diosdado Cabello αντι­πρό­ε­δρος του Σοσια­λι­στι­κού κόμ­μα­τος PSUV.

«Η γέφυ­ρα χτί­στη­κε από την Βενε­ζου­έ­λα χωρίς να δώσει η Κολομ­βία ούτε ένα πέσος. Είναι βέβαια ένα σπου­δαίο πέρα­σμα και επι­κοι­νω­νία μετα­ξύ των δύο χωρών. Ήμουν υπουρ­γός δημο­σί­ων έργων του Τσά­βες όταν η τότε υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών της Κολομ­βί­ας Maria Angela Holguin με επι­σκέ­φτη­κε και πρό­τει­νε την κατα­σκευή της γέφυ­ρας απο­κλει­στι­κά από την Βενε­ζου­έ­λα επει­δή η Κολομ­βία δεν είχε πόρους. Κατα­σκευά­σα­με την γέφυ­ρα αλλά δεν άνοι­ξε ποτέ επει­δή η Κολομ­βία δεν ήθε­λε να συνεργαστεί».

Όσο για την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια που ζήτη­σε ο Γκουαι­ντό και αμέ­σως αντα­πο­κρί­θη­καν οι ΗΠΑ το σχέ­διο τους είναι να φτά­σει με συνο­δεία στρα­τιω­τι­κών οχη­μά­των προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας έτσι όπως καταγ­γέλ­λε­ται από την κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας μια γενι­κό­τε­ρη εμπλοκή.

Παρό­λες τις εκκλή­σεις του ΟΗΕ να μην γίνει η ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια αντι­κεί­με­νο πολι­τι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης. Παρό­λη την άρνη­ση του Ερυ­θρού Σταυ­ρού να στεί­λει βοή­θεια αφού δεν την ζητά η νόμι­μη κυβέρ­νη­ση του Μαδού­ρο, η CIA, η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ και τα εξα­πτέ­ρυ­γα της συνε­χί­ζουν την προ­βο­κά­τσια. Με έντο­νο τρό­πο ζητούν να ανοί­ξει τα σύνο­ρά της η Βενε­ζου­έ­λα επι­κα­λού­με­νοι την σκλη­ρό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης της Βενε­ζου­έ­λα που δεν δέχε­ται την βοή­θεια τους και δια­δί­δουν προ­βο­κά­τσιες για μπλο­κα­ρι­σμέ­νες γέφυ­ρες που δεν άνοι­ξαν ποτέ.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο