Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απολογούνται οι εννέα συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Προ­θε­σμία 24 ωρών για να απο­λο­γη­θούν σήμε­ρα Τρί­τη, έλα­βαν χθες τα εννέα άτο­μα που έχουν συλ­λη­φθεί ως δια­κι­νη­τές για την υπό­θε­ση της ναυ­τι­κής τρα­γω­δί­ας στην Πύλο με θύμα­τα δεκά­δες μετα­νά­στες, καθώς οι συνή­γο­ροί τους ζήτη­σαν να ενη­με­ρω­θούν για το σύνο­λο της δικο­γρα­φί­ας που έχει σχηματιστεί.

Σύμ­φω­να με δηλώ­σεις ενός εκ των συνη­γό­ρων ο εντο­λέ­ας του ‑που απο­λο­γή­θη­κε πρώ­τος- αρνεί­ται τις κατη­γο­ρί­ες που τον βαρύ­νουν και υπο­στη­ρί­ζει ότι είναι αθώ­ος, ότι δεν είχε καμία συμ­με­το­χή ή συνει­σφο­ρά στην μετα­φο­ρά των ατό­μων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετα­νά­στες που πλή­ρω­σαν όπως και οι υπόλοιποι.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι κρα­τού­νται στην Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Μεσ­ση­νί­ας και θα οδη­γη­θούν εκ νέου σήμε­ρα στις 10 το πρωί ενώ­πιον των δικα­στι­κών αρχών.

Ακόμα τρεις σορούς από το ναυάγιο της Πύλου περισυνέλεξε το Λιμενικό Σώμα — Στους 81 ανέρχεται ο συνολικός τους αριθμός

Στους 81 ανήλ­θε ο αριθ­μός των σορών που έχουν ανα­συρ­θεί έως αυτή τη στιγ­μή, από τη θαλάσ­σια περιο­χή, 47 ναυ­τι­κά μίλια σε διε­θνή ύδα­τα νοτιο­δυ­τι­κά της Πύλου, όταν αλιευ­τι­κό σκά­φος που μετέ­φε­ρε αδιευ­κρί­νι­στο μέχρι στιγ­μής αριθ­μό μετα­να­στών, ανα­πο­δο­γύ­ρι­σε και βούλιαξε.

Σύμ­φω­να με το Λιμε­νι­κό Σώμα, αργά το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας πλοίο ανοι­κτής θαλάσ­σης του λιμε­νι­κού, περι­συ­νέ­λε­ξε μία σορό και τη μετέ­φε­ρε στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας, όπου νωρί­τε­ρα είχαν μετα­φερ­θεί άλλοι δύο σοροί.

Οι έρευ­νες στο σημείο της ναυ­τι­κής τρα­γω­δί­ας συνε­χί­ζο­νται από πλοίο ανοι­χτής θαλάσ­σης του λιμε­νι­κού, από μία φρε­γά­τα του πολε­μι­κού ναυ­τι­κού, τρία παρα­πλέ­ο­ντα πλοία, ενώ επι­χει­ρεί ένα ελι­κό­πτε­ρο και ένα αερο­σκά­φος του λιμενικού.

Σημειώ­νε­ται ότι έως τώρα, από την επι­χεί­ρη­ση του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος έχουν δια­σω­θεί 104 άτο­μα που έχουν μετα­φερ­θεί στη Μαλακάσα.

Περί­που 800 άνθρω­ποι επέ­βαι­ναν στο σκά­φος που ναυά­γη­σε στην Πύλο, σύμ­φω­να με την πακι­στα­νι­κή αστυ­νο­μία — 14 ύπο­πτοι έχουν συλ­λη­φθεί μέχρι στιγμής

Περί­που 800 άνθρω­ποι επέ­βαι­ναν στο σκά­φος που ανα­τρά­πη­κε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στα ανοι­χτά των ελλη­νι­κών ακτών, σύμ­φω­να με προ­κα­ταρ­κτι­κή έρευ­να της αστυ­νο­μί­ας στο Πακι­στάν, η οποία κήρυ­ξε τη χθε­σι­νή ημέ­ρα εθνι­κού πέν­θους. Οι πακι­στα­νι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι έχουν συλ­λά­βει 14 υπό­πτους σε σχέ­ση με την φερό­με­νη παρά­νο­μη δια­κί­νη­ση μετα­να­στών και η αστυ­νο­μία τόνι­σε ότι ανα­ζη­τεί και άλλους υπόπτους.

Η εκτί­μη­ση ότι επέ­βαι­ναν 800 άτο­μα προ­έρ­χε­ται από τις προ­κα­ταρ­κτι­κές έρευ­νες, τόνι­σε ο αστυ­νο­μι­κός Ριάζ Μουγκάλ.

Λιμενικό: Έπλεε μέχρι τη βύθισή του το σκάφος — Διαψεύδει δημοσιεύματα

Από δύο δεξα­με­νό­πλοια για την παρο­χή τρο­φο­ε­φο­δί­ων προ­σεγ­γί­στη­κε αρχι­κά το αλιευ­τι­κό σκά­φος που μετέ­φε­ρε αδιευ­κρί­νι­στο αριθ­μό μετα­να­στών και βυθί­στη­κε ανοι­χτά της Πύλου σε διε­θνή ύδα­τα με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτο­μα και 104 να δια­σω­θούν, όπως επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή του τη Δευ­τέ­ρα το Λιμε­νι­κό Σώμα, με αφορ­μή δημο­σιεύ­μα­τα διε­θνούς και εγχώ­ριου, έντυ­που και ηλε­κτρο­νι­κού Τύπου.

Συγκε­κρι­μέ­να σημειώ­νει ότι το αλιευ­τι­κό από την στιγ­μή του εντο­πι­σμού του κατά τις πρω­ι­νές, μεσημ­βρι­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες της 13ης Ιου­νί­ου, είχε δια­νύ­σει 24 ναυ­τι­κά μίλια ενώ προ­σεγ­γί­στη­κε από παρα­πλέ­ον δεξα­με­νό­πλοιο προς παρο­χή συν­δρο­μής, το οποίο ανέ­φε­ρε ότι το αλιευ­τι­κό απο­μα­κρύ­νε­ται με ίδια μέσα κάθε φορά που προ­σπα­θεί να το προ­σεγ­γί­σει. Το αλιευ­τι­κό σκά­φος στα­μά­τη­σε και ξεκί­νη­σε η παρο­χή τρο­φο­ε­φο­δί­ων. Επι­προ­σθέ­τως, δεύ­τε­ρο δεξα­με­νό­πλοιο που ανέ­λα­βε να προ­σεγ­γί­σει το αλιευ­τι­κό προς παρο­χή τρο­φο­ε­φο­δί­ων, ανέ­φε­ρε άρνη­ση αρχι­κά του αλιευ­τι­κού και κίνη­σή του με ίδια μέσα με δυτι­κή πορεία. Εν τέλει, το δεξα­με­νό­πλοιο ξεκί­νη­σε τη δια­δι­κα­σία παρο­χής τρο­φο­ε­φο­δί­ων στους επι­βαί­νο­ντες του αλιευ­τι­κού. Αφού ολο­κλη­ρώ­θη­κε αυτή η δια­δι­κα­σία, οι επι­βαί­νο­ντες του αλιευ­τι­κού άρχι­σαν να πετούν στη θάλασ­σα τα εφό­δια. Η όλη δια­δι­κα­σία παρο­χής τρο­φο­ε­φο­δί­ων προς τους επι­βαί­νο­ντες του αλιευ­τι­κού σκά­φους από τα δύο δεξα­με­νό­πλοια διήρ­κη­σε συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ρο από τέσ­σε­ρις ώρες και τριά­ντα λεπτά (4:30).

Ακο­λού­θως, βρα­δι­νές ώρες της ίδιας ημέ­ρας, αφί­χθη στην περιο­χή, παρά­κτιο περι­πο­λι­κό σκά­φος του Λιμε­νι­κού και εντό­πι­σε το αλιευ­τι­κό να κινεί­ται αυτο­δύ­να­μα, με χαμη­λή ταχύ­τη­τα. Εκκί­νη­σε δια­δι­κα­σία προ­σέγ­γι­σης του με σκο­πό τη δια­κρί­βω­ση της υφι­στά­με­νης κατά­στα­σης του αλιευ­τι­κού σκά­φους και των επι­βαι­νό­ντων. Το αλιευ­τι­κό στα­μά­τη­σε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προ­σέγ­γι­ση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακο­λού­θως συνέ­χι­σε τη πορεία του. Από τη στιγ­μή που ολο­κλη­ρώ­θη­κε η δια­δι­κα­σία παρο­χής τρο­φο­ε­φο­δί­ων μέχρι την ακι­νη­το­ποί­η­ση του λόγω μηχα­νι­κής βλά­βης, το σκά­φος διή­νυ­σε από­στα­ση περί τα 6 ν.μ.. Συνο­λι­κά το συγκε­κρι­μέ­νο αλιευ­τι­κό σκά­φος από την ώρα του εντο­πι­σμού του μέχρι την βύθι­ση του διή­νυ­σε συνο­λι­κά περί τα 30 ν.μ..

Τέλος, στην ίδια ανα­κοί­νω­ση επι­ση­μαί­νε­ται πως στοι­χεία με λεπτο­με­ρή κατα­γρα­φή των ανω­τέ­ρω απο­τε­λούν μέρος της προανάκρισης.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο