Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απόψε: Σαράντα λεπτά και μία «βασίλισσα»…ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στο τέταρτο αστέρι του

Την ώρα που οι Έλλη­νες μετα­βαί­νουν στα εκλο­γι­κά κέντρα για να ρίξουν την ψήφο τους στις κάλ­πες, ο Ολυ­μπια­κός έχει λάβει ήδη την ψήφο εμπι­στο­σύ­νης του φίλα­θλου κοι­νού του και παί­ζει την αυτο­δυ­να­μία του σε 40 τελευ­ταία λεπτά!

Η ψήφος εμπι­στο­σύ­νης… κερ­δή­θη­κε από τις μεγά­λες εμφα­νί­σεις του σε 40 αγώ­νες από το εναρ­κτή­ριο τζά­μπολ έως τώρα και πλέ­ον στο 41ο παι­χνί­δι του φέτος στη Euroleague, κόντρα στην πολυ­νί­κη με 10 τίτλους Ρεάλ Μαδρί­της, ο Ολυ­μπια­κός έχει «ραντε­βού» με την Ιστο­ρία του και με το… 4ο αστέ­ρι στη φανέ­λα του.

Δέκα χρό­νια πέρα­σαν από το τελευ­ταίο τρό­παιο, στο Λον­δί­νο το 2013. Δέκα χρό­νια που η επι­στρο­φή του σε φάι­ναλ φορ ήταν συχνή (2015, 2017, 2022, 2023, * το 2020 δεν διε­ξή­χθη φάι­ναλ φορ ελέω κορο­νοϊ­ού). Τα δύο δια­δο­χι­κά φάι­ναλ φορ πέρυ­σι και φέτος ήρθαν, την αμέ­σως επό­με­νη σεζόν της απώ­λειας των δύο πυλώ­νων του έως τότε: του Βασί­λη Σπα­νού­λη που κρέ­μα­σε τα παπού­τσια του το καλο­καί­ρι του 2021 και του Γιώρ­γου Πρί­ντε­ζη που έβα­λε τελεία στην καριέ­ρα του το 2022. Κι όμως, όχι μόνο δεν φάνη­κε το κενό αυτών των θρύ­λων του ευρω­παϊ­κού μπά­σκετ, αλλά επέ­στρε­ψε στις τέσ­σε­ρις κορυ­φαί­ες ομά­δες της Ευρώ­πης… για­τί όχι και στην κορυ­φή από­ψε το βράδυ!

Η πρώ­τη θέση στην κανο­νι­κή περί­ο­δο της Euroleague απο­τέ­λε­σε «πρω­τιά» για το ελλη­νι­κό μπά­σκετ, αφού ούτε ο Πανα­θη­ναϊ­κός του Ομπρά­ντο­βιτς δεν το είχε πετύ­χει στα χρό­νια της παντο­κρα­το­ρί­ας του. Και τώρα θέλει να… σπά­σει μία παρά­δο­ση που θέλει να μην κατα­κτά ποτέ στην Ιστο­ρία το τρό­παιο η ομά­δα που τερ­μά­τι­σε πρώ­τη στη regular season. Θα γίνουν οι «ερυ­θρό­λευ­κοι» οι πρώ­τοι που το πετυχαίνουν;

Στην προ­σπά­θειά του αυτή, μία άλλη παρά­δο­ση… είναι με το μέρος των παι­κτών του Μπαρ­τζώ­κα! Στα πέντε ευρω­παϊ­κά classico σε ημι­τε­λι­κούς στη Euroleague, η ισπα­νι­κή ομά­δα που προ­κρί­θη­κε στον τελι­κό (Ρεάλ ή Μπαρ­τσε­λό­να), δεν στέ­φθη­κε ποτέ πρω­τα­θλή­τρια Ευρώ­πης! Ο Ολυ­μπια­κός ελπί­ζει να συνε­χι­στεί αυτή η παράδοση!

Με οκτώ χιλά­δες φιλά­θλους του στο πλευ­ρό του να… μην στα­μα­τούν να τρα­γου­δούν ένα­ντι των μόλις 2 χιλιά­δων Ισπα­νών φιλά­θλων της Ρεάλ Μαδρί­της, οι παί­κτες του Γιώρ­γου Μπαρ­τζώ­κα θα αισθά­νο­νται πως παί­ζουν στο ΣΕΦ, από­ψε (20:00) παίρ­νο­ντας ενέρ­γεια για αυτό το τελευ­ταίο απο­φα­σι­στι­κό βήμα για να κάνουν πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το πιο μεγά­λο τους όνειρο!

Με οδηγό το 3ο δεκάλεπτο με Μονακό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης

O Ολυ­μπια­κός της 3ης περιό­δου στον ημι­τε­λι­κό με τη Μονα­κό προ­χθές (19/5) δεν μπο­ρεί να χάσει αυτήν την… κού­πα! Αυτό το δεκά­λε­πτο, θα είναι ο οδη­γός του στην ύστα­τη «μάχη» αυτή απέ­να­ντι στη «βασί­λισ­σα» από­ψε (20:00). Μαζί με τη στα­θε­ρό­τη­τα που επέ­δει­ξε όλη τη σεζόν, την πλη­θώ­ρα παι­κτών σε όλες τις θέσεις, τις προ­σαρ­μο­γές στα συστή­μα­τα των αντί­πα­λων προ­πο­νη­τών κατά τη διάρ­κεια του αγώ­να και στις… επι­στρο­φές (όπως το +12 της Μονα­κό), όταν «εχθρός» των παι­κτών του Γιώρ­γου Μπαρ­τζώ­κα γίνε­ται ο ίδιος τους εαυτός!

Κι αν η Μονα­κό είχε να αντι­τά­ξει την αθλη­τι­κό­τη­τα, την ταχύ­τη­τα και τη νεα­νι­κό­τη­τα, η Ρεάλ Μαδρί­της θα κατα­θέ­σει στο παρ­κέ της εντυ­πω­σια­κής και υπερ­σύγ­χρο­νης Zalgirio Arena, την εμπει­ρία των Παγκό­σμιων Πρω­τα­θλη­τών και “ bomber” έξω από τα 6.75 Σέρ­χιο Γιουλ (36 ετών), Σέρ­χιο Ροντρί­γκεθ (37 ετών) και Ρού­ντι Φερ­νά­ντεθ (38 ετών). Την ίδια ώρα, όμως τα χρό­νια βαραί­νουν τους τρεις προ­α­να­φερ­θέ­ντες! Ο Ολυ­μπια­κός έχει τη λύση… την ασφυ­κτι­κή άμυ­νά του… αν τους πιέ­σει, θα τους κου­ρά­σει! Θα μεί­νει μόνος ο Νάι­τζελ Ούλιαμς-Γκος!

Ο Έντι Ταβά­ρες είναι η αρχή και το τέλος στο στιλ παι­χνι­διού της ομά­δας του Τσους Ματέο. Με τα 2.21 εκα­το­στά του «κλεί­νει» τη ρακέ­τα. Ο σέντερ από το Πρά­σι­νο Ακρω­τή­ριο καθο­ρί­ζει τα πάντα σε άμυ­να και επί­θε­ση. Γι’ αυτό και ο Μου­στα­φά Φαλ θα έχει την πιο δύσκο­λη δου­λειά από­ψε! Ο ίδιος ο Ταβά­ρες μιλώ­ντας στο Αθη­ναϊ­κό Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) χαρα­κτή­ρι­σε τον Γάλ­λο διε­θνή σέντερ του Ολυ­μπια­κού ως έναν εκ των κορυ­φαί­ων σέντερ στην Ευρώ­πη. Ο Μπαρ­τζώ­κας θα δώσει εντο­λή να τρο­φο­δο­τεί­ται στη ρακέ­τα ο Φαλ, ώστε είτε να φορ­τώ­σει φάουλ τον Ταβά­ρες στο one on one, είτε να τρο­φο­δο­τεί τους γκαρντ στην περι­φέ­ρεια, βασι­κό στοι­χείο του παι­χνι­διού των «ερυ­θρό­λευ­κων» όλη τη σεζόν. Κι εκεί θα περι­μέ­νουν για μεγά­λα σουτ, οι Κέι­ναν, Ουό­καπ, Βεζέν­κοφ, Παπα­νι­κο­λά­ου, Σλού­κας, Λαρεν­τζά­κης, Μακ­Κί­σικ, ακό­μη και ο πάου­ερ φόρ­γουορντ Άλεκ Πίτερς!

Στην άμυ­να ζώνης του Τσους Ματέο (3–2 ή 2–1‑2 με τον Ταβά­ρες στο κέντρο), ο Ολυ­μπια­κός… θα χρεια­στεί την καλή κυκλο­φο­ρία της μπά­λας και την πάσα του. Πρώ­τη ομά­δα σε ασίστ είναι οι «ερυ­θρό­λευ­κοι» φέτος… και δεν ανησυχούν!

Με λίγα λόγια, αν ο Ολυ­μπια­κός παρου­σια­στεί αμυ­ντι­κά όπως μπο­ρεί ανα­κό­πτο­ντας τα επι­θε­τι­κά ατού της Ρεάλ Μαδρί­της, θα είναι αυτός ο κατα­κτη­τής της κορυ­φής. Υπε­ρέ­χει στους περισ­σό­τε­ρους τομείς ένα­ντι των Μαδρι­λέ­νων και αρκεί να παί­ξει με αυτο­πε­ποί­θη­ση και ενέρ­γεια (όπως έκα­νε το 27–2 στο 3ο δεκά­λε­πτο με τους Μονε­γά­σκους) για να πανη­γυ­ρί­ζει τη νύχτα της 21ης Μαϊ­ου, ανή­με­ρα της γιορ­τής του αρχη­γού του Κώστα Παπα­νι­κο­λά­ου και του Κώστα Σλού­κα, αλλά και των γενε­θλί­ων του Αϊζάια Κέιναν.

Οι αριθμοί του τελικού Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Ολυ­μπια­κός διεκ­δι­κεί, λοι­πόν το 4ο τρό­παιο στο 12ο φάι­ναλ φορ (8ο τα τελευ­ταία 15 χρό­νια), στον 9ο τελι­κό της Ιστο­ρί­ας του στη διοργάνωση.

Στη 13η συμ­με­το­χή της σε φάι­ναλ φορ Euroleague (1967, 1993, 1995, 1996, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2022, 2023), η Ρεάλ Μαδρί­της θα προ­σπα­θή­σει να παρα­μεί­νει στο θρό­νο της, προ­σθέ­το­ντας το 11ο τρό­παιο της Ιστο­ρί­ας της (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015, 2018) και τρί­το μέσα σε μια επτα­ε­τία, καθώς το 2015 εδω­σε τέλος στα 20 «στεί­ρα» χρό­νια, ενώ το 2018 πρό­σθε­σε τον 10 τίτλο της. Καθώς στο Κύπελ­λο Πρω­τα­θλη­τριών το σύστη­μα διε­ξα­γω­γής δεν συμπε­ριε­λάμ­βα­νε φάι­ναλ φορ, αλλά τελι­κό, στον αριθ­μό των φάι­ναλ φορ της ισπα­νι­κής ομά­δας δεν έχουν συμπε­ρι­λα­φθεί οι τελι­κοί του παρελ­θό­ντος άνευ φάι­ναλ φορ.

Στο 4ο φάι­ναλ φορ της καριέ­ρας του (είχε μία συμ­με­το­χή και με τη Λοκο­μο­τίβ Κου­μπάν), ο Γιώρ­γος Μπαρ­τζώ­κας διεκ­δι­κεί το 2ο τρό­παιο Euroleague (θα «πιά­σει» τον Δημή­τρη Ιτού­δη με δύο κού­πες), μετά από αυτό του 2013 στο Λον­δί­νο, όταν έγι­νε ο πρώ­τος Έλλη­νας προ­πο­νη­τής που το πέτυχε.

O προ­πο­νη­τής της πολυ­νί­κη της Euroleague με δέκα τίτλους, Ρεάλ Μαδρί­της, Τσους Ματέο, κατά­φε­ρε να οδη­γή­σει τη «βασί­λισ­σα» στο φάι­ναλ φορ φέτος (2023) στην πρώ­τη σεζόν του ως head coach στους Μαδρι­λέ­νους. Στο πρώ­το φάι­ναλ φορ του, λοι­πόν ως πρώ­τος προ­πο­νη­τής διεκ­δι­κεί και το πρώ­το του τρό­παιο στη διορ­γά­νω­ση. Πάντως, ο Τσους Ματέο ήταν άμε­σος συνερ­γά­της του Πάμπλο Λάσο στη Ρεάλ Μαδρί­της και στους δύο τελευ­ταί­ους τίτλους της (2015, 2018) στη Euroleague, ενώ στο πλευ­ρό του Λάσο συμ­με­τεί­χε σε έξι φάι­ναλ φορ Euroleague (2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2022). Ως βοη­θός ‑στη Ρεάλ και στη Μάλα­γα- μετρά και επτά πρω­τα­θλή­μα­τα Ισπα­νί­ας (2000, 2006, 2015, 2016, 2018, 2019, 2022), πέντε Κύπελ­λα Ισπα­νί­ας (2005, 2015, 2016, 2017 και 2020), 5 Σού­περ Καπ Ισπα­νί­ας με Ρεάλ Μαδρί­της (2014, 2018, 2019, 2020, 2021) και 1 Διη­πει­ρω­τι­κό Κύπελ­λο (2015) με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αν ο Ολυ­μπια­κός φτά­σει μέχρι την… πηγή κατα­κτώ­ντας το βαρύ­τι­μο τρό­παιο, τότε ο Κώστας Σλού­κας θα φτά­σει τους τέσ­σε­ρις τίτλους Euroleague (2012, 2013 με Ολυ­μπια­κό, 2017 με Φενερ­μπα­χτσέ) και θα αφή­σει πίσω του με τρεις τους Βασί­λη Σπα­νού­λη, Δημή­τρη Δια­μα­ντί­δη και Κώστα Τσαρ­τσα­ρή, ενώ θα πλη­σιά­σει στο ‑1 τον Φρα­γκί­σκο Αλβέρ­τη, ο οποί­ος με τους πέντε που έχει πανη­γυ­ρί­σει με τον Πανα­θη­ναϊ­κό είναι ο Έλλη­νας παί­κτης με τους περισ­σό­τε­ρους στην κορυ­φαία ευρω­παϊ­κή δια­συλ­λο­γι­κή διοργάνωση.

Για 4η φορά Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν το τρόπαιο στον τελικό

Για 4η φορά θα βρει στον δρό­μο του σε τελι­κό Euroleague τη Ρεάλ Μαδρί­της ο Ολυ­μπια­κός. Είχαν διεκ­δι­κή­σει το τρό­παιο σε τελι­κό, στη Σαρα­γό­σα το 1995, στο Λον­δί­νο το 2013 και στη Μαδρί­τη το 2015. Η Ρεάλ Μαδρί­της προη­γεί­ται με 2–1, αφού στη Σαρα­γό­σα είχε επι­κρα­τή­σει με 73–61 των «ερυ­θρό­λευ­κων», στο Λον­δί­νο νίκη­σε ο Ολυ­μπια­κός με 100–88 με εκεί­να τα απί­στευ­τα τρί­πο­ντα του Βασί­λη Σπα­νού­λη, ενώ το 2015 στη Μαδρί­τη η Ρεάλ νίκη­σε άνε­τα με 78–59 την ομά­δα του Πει­ραιά. Πάντως και τις δύο φορές που νίκη­σε η Ρεάλ Μαδρί­της τον Ολυ­μπια­κό αυτό έγι­νε επί ισπα­νι­κού εδάφους.

Στη Σαρα­γό­σα η Ρεάλ Μαδρί­της είχε παί­κτες τον Άρβι­ντας Σαμπό­νις και τον Τζο Αρλά­ου­κας. Αμφό­τε­ροι βρί­σκο­νται στο Κάου­νας, ο πρώ­τος για­τί είναι η ιδιαί­τε­ρη πατρί­δα του και ο δεύ­τε­ρος επει­δή εργά­ζε­ται για τη Euroleague ως σχο­λια­στής. Στο Λον­δί­νο και στη Μαδρί­τη, η Ρεάλ είχε τρεις παί­κτες που θα αγω­νι­στούν και την Κυρια­κή (21/5) απέ­να­ντι στον Ολυ­μπια­κό: τους Ρού­ντι Φερ­νά­ντεθ, Σέρ­χιο Ροντρί­γκεθ και Σέρ­χιο Γιουλ.

Ο Ολυ­μπια­κός στο Λον­δί­νο το 2013 είχε τους Κώστα Παπα­νι­κο­λά­ου και Κώστα Σλού­κα, ενώ στη Μαδρί­τη αγω­νί­στη­κε μόνο ο Κώστας Σλού­κας, αφού ο Κώστας Παπα­νι­κο­λά­ου ήταν στο ΝΒΑ και τους Χιού­στον Ρόκετς.

Πηγή: ΑΠΕ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο