Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από την υποτροπική καταιγίδα Αλμπέρτο δοκιμάζεται η Κούβα

Επτά άνθρω­ποι πνί­γη­καν και δύο αγνο­ού­νται μετά τις μεγά­λες πλημ­μύ­ρες που προ­κά­λε­σε στην Κού­βα η υπο­τρο­πι­κή καται­γί­δα Αλμπέρ­το, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Προστασίας.

Όλα τα θύμα­τα είναι άνδρες ηλι­κί­ας από 26 έως 77 ετών, διευ­κρί­νι­σαν οι αρχές προ­σθέ­το­ντας ότι οι δύο αγνο­ού­με­νοι είναι άνδρες ηλι­κί­ας 18 και 51 ετών.

Τα τρα­γι­κά γεγο­νό­τα σημειώ­θη­καν στις κεντρι­κές επαρ­χί­ες Σιέ­γκο ντε ‘Αβι­λα, Σάν­κτι Σπί­ρι­τους και Βίγια Κλά­ρα αλλά και στις δυτι­κές επαρ­χί­ες Ματάν­ζας και Πινάρ ντελ Ρίο που επλή­γη­σαν από ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις κατά τη διάρ­κεια της εβδομάδας.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Χού­λιο Σέζαρ Γκα­ντα­ρί­για δήλω­σε την Τρί­τη ότι οι θάνα­τοι οφεί­λο­νταν “όλοι τους σε απροσεξία”.

Η υπο­τρο­πι­κή καται­γί­δα που σχη­μα­τί­στη­κε την Παρα­σκευή στην Καραϊ­βι­κή, ανοί­γει την επο­χή των τυφώ­νων στον Ατλα­ντι­κό μια εβδο­μά­δα νωρί­τε­ρα. Περισ­σό­τε­ροι από 40.000 άνθρω­ποι απο­μα­κρύν­θη­καν από τις εστί­ες τους στις επαρ­χί­ες Σιεν­φου­έ­γος, Σάν­κτι Σπί­ρι­τους, Βίγια Κλά­ρα και Ματάν­ζας, σύμ­φω­να με τοπι­κά μμε, τα οποία έκα­ναν λόγο για υλι­κές ζημιές, κατα­στρο­φές σε καλ­λιέρ­γειες και σε χιλιά­δες νοικοκυριά.

Το διυ­λι­στή­ριο πετρε­λαί­ου στην Σιεν­φου­έ­γος, καθο­ρι­στι­κό για την οικο­νο­μία της Κού­βας, ανα­γκά­στη­κε να κλεί­σει και υπο­λείμ­μα­τα πετρε­λαί­ου χύθη­καν στον Κόλ­πο. Εργα­σί­ες καθα­ρι­σμού άρχι­σαν και ανα­μέ­νε­ται να κοστί­ζουν ένα εκα­τομ­μύ­ριο δολά­ρια, σύμ­φω­να με υπεύ­θυ­νο που μίλη­σε στην τοπι­κή τηλεόραση.

Μετα­ξύ Αυγού­στου και του Σεπτεμ­βρί­ου το 2017, οι τρεις ισχυ­ροί τυφώ­νες Χάρ­βεϊ, ‘Ιρμα και Μαρία, άφη­σαν πίσω τους εκα­το­ντά­δες νεκρούς και ζημιές δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων στην Καραϊ­βι­κή και στις νοτιο­α­να­το­λι­κές Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο