Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από τον ατμοστρόβιλο του Ήρωνα στα δίκτυα 5G

Τις επι­πτώ­σεις των αμε­ρι­κα­νι­κών κυρώ­σε­ων ενα­ντί­ον της βιώ­νει όλο και περισ­σό­τε­ρο η κινε­ζι­κή Huawei, μέχρι πρό­σφα­τα αδια­φι­λο­νί­κη­τη ηγέ­τι­δα δύνα­μη στον εξο­πλι­σμό δικτύ­ων πέμ­πτης γενιάς (5G), την ίδια ώρα που η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση κλι­μα­κώ­νει τις πιέ­σεις προς την Ευρώ­πη ‑και όχι μόνο, σχε­τι­κά με τη συμ­με­το­χή της Huawei στην ανά­πτυ­ξη των δικτύ­ων 5G. Αρκε­τές αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες έχουν ήδη ανα­στεί­λει την εμπο­ρι­κή συνερ­γα­σία με τη Huawei, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της Google. Τις τελευ­ταί­ες μέρες ο κινε­ζι­κός τηλε­πι­κοι­νω­νια­κός «κολοσ­σός» κάλε­σε την Ινδία «να κάνει μία “ανε­ξάρ­τη­τη επι­λο­γή” για τη συμ­με­το­χή της Huawei στην ανά­πτυ­ξη του δικτύ­ου 5G», «είναι η σωστή ώρα για το υπουρ­γείο Τηλε­πι­κοι­νω­νιών (σσ. |> της Ινδί­ας) να λάβει απο­φά­σεις» και ο εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής του ινδι­κού βρα­χί­ο­να της Huawei, Τζέι Τσεν, μιλώ­ντας στην «The Economic Times» δήλω­σε «είμα­στε αρκε­τά χαρού­με­νοι και αισιό­δο­ξοι για μία θετι­κή κατά­λη­ξη». Από την πλευ­ρά του, ο αρμό­διος υπουρ­γός της Ινδί­ας, Ράβι Σαν­κάρ Πρα­σάντ, είπε ότι η κυβέρ­νη­ση θα εξε­τά­σει ανα­λυ­τι­κά την πιθα­νό­τη­τα συμ­με­το­χής της κινε­ζι­κής εται­ρεί­ας στην ανά­πτυ­ξη του δικτύ­ου 5G και «το αν θα επι­τρα­πεί στην εται­ρεία να συμ­με­τά­σχει ή μη, απο­τε­λεί ένα περί­πλο­κο ζήτη­μα, το οποίο συμπε­ρι­λαμ­βά­νει και θέμα­τα ασφα­λεί­ας».
Την ίδια ώρα, σχο­λιά­ζο­ντας τον αμε­ρι­κα­νι­κό απο­κλει­σμό της Huawei, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας κατη­γό­ρη­σε την Ουά­σιγ­κτον ότι επι­στρα­τεύ­ει όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα, προ­κει­μέ­νου να κάνει τους πολί­τες των ΗΠΑ και των υπό­λοι­πων χωρών, να πιστεύ­ουν ότι η κινε­ζι­κή εται­ρεία συνι­στά απει­λή για την ασφά­λεια, ενώ ο Πομπέο, σχε­τι­κά με το «μπλό­κο» ξεκα­θά­ρι­σε πως «οι αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες συνερ­γά­ζο­νται με την κυβέρ­νη­ση». Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες, μετά τις τελευ­ταί­ες κυβερ­νη­τι­κές απο­φά­σεις, καλού­νται να ζητή­σουν ειδι­κή κρα­τι­κή άδεια, προ­κει­μέ­νου να συν­δια­λέ­γο­νται εμπο­ρι­κά με τη Huawei, ενώ ήδη αρκε­τές χώρες έχουν κατη­γο­ρή­σει τον κινε­ζι­κό «κολοσ­σό» για κατα­σκο­πεία εκ μέρους του κινε­ζι­κού κρά­τους, μέσω των ηλε­κτρο­νι­κών της συσκευών και υπηρεσιών.
Το προη­γού­με­νο έτος, Αυστρα­λία, Ιαπω­νία, Νέα Ζηλαν­δία και ΗΠΑ απα­γό­ρευ­σαν τη Huawei από τη διεκ­δί­κη­ση κρα­τι­κών συμ­βο­λαί­ων, επι­κα­λού­με­νες «προ­βλή­μα­τα ασφα­λεί­ας». Η κινε­ζι­κή εται­ρεία, πάντως, έχει επα­νει­λημ­μέ­νως απορ­ρί­ψει τους σχε­τι­κούς ισχυρισμούς.
Και ενώ «τεχνι­κά ζητή­μα­τα» για τη Huawei εξε­τά­ζει και το Λον­δί­νο, στον αντί­πο­δα η φιλαν­δι­κή Nokia αναγ­γέ­λει πανη­γυ­ρι­κά: «Ξεπε­ρά­σα­με τη Huawei σε παραγ­γε­λί­ες εξο­πλι­σμού δικτύ­ων 5G» με τις παραγ­γε­λί­ες που έλα­βε τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες. Συγκε­κρι­μέ­να ο διευ­θυ­ντής της, Federico Guillen ανα­φέρ­θη­κε στις «42 ‑οκτώ είναι σε εξέ­λι­ξη εμπο­ρι­κές παραγ­γε­λί­ες της Nokia συγκρι­τι­κά με τις 40 της Huawei και τις 19 της σου­η­δι­κής Ericsson» σημειώ­νο­ντας (με ότι αυτό σημαί­νει) ότι «22 από τις παραγ­γε­λί­ες είναι από γνω­στούς πελά­τες στο χώρο των τηλε­πι­κοι­νω­νιών όπως η T‑Mobile, η Telia και η Softbank» και ότι «Έχει κερ­δί­σει 12 νέες παραγ­γε­λί­ες 5G από τα τέλη Μαρτίου».
Στο μετα­ξύ η ABC με πηχιαίο τίτλο «Η Κίνα θωρα­κί­ζει το 5G της Huawei για να ηγη­θεί στην 4η Βιο­μη­χα­νι­κή Επα­νά­στα­ση κόντρα στις ΗΠΑ» — Οι κρα­τι­κοί φορείς τηλε­φω­νί­ας συνερ­γά­ζο­νται με ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες τεχνο­λο­γί­ας για την προ­ώ­θη­ση του νέου δια­δι­κτύ­ου που θα αλλά­ξει τον κόσμο, μετα­ξύ άλλων γράφει 
Σαν την επο­χή του εξη­λε­κτρι­σμού τον 19ο αιώ­να, η 5G υπό­σχε­ται να αλλά­ξει τον κόσμο. Όπως έγι­νε με την πρώ­τη ατμο­μη­χα­νή του Watt το 1769, την πρώ­τη ηλε­κτρο­γεν­νή­τρια της Siemens το 1866 και τον πρώ­το υπο­λο­γι­στής ENIAC το 1946, αυτή η νέα τεχνο­λο­γία του Δια­δι­κτύ­ου θα φέρει μια ακό­μη βιο­μη­χα­νι­κή Επα­νά­στα­ση, την τέταρ­τη αλλά­ζο­ντας, για άλλη μια φορά μας τρό­πο ζωής μας.
 post Γκουιγιάνγκ «Big Data» Guizhou
Αυτή ήταν η πρό­βλε­ψη της Διε­θνούς Έκθε­σης «Big Data» της Γκουι­γιάνγκ, όπου πήραν μέρος πάνω από 400 εται­ρεί­ες τεχνο­λο­γί­ας και δεκά­δες εμπει­ρο­γνώ­μο­νες και οι πολι­τι­κοί σε αυτή την πόλη της νότια Κίνας, πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας Guizhou, που αν και μια από τις πιο καθυ­στε­ρη­μέ­νες περιο­χές της χώρας, τα τελευ­ταία χρό­νια έχει βιώ­σει μια αξιο­ση­μεί­ω­τη οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη, προ­σελ­κύ­ο­ντας πολ­λές επι­χει­ρή­σεις τεχνο­λο­γί­ας που έχουν εγκα­τα­στή­σει εκεί τις βάσεις δεδο­μέ­νων τους, βοη­θού­ντος και του περι­βάλ­λο­ντος που κρα­τά­ει σε «φυσι­κή ψύξη» τους γιγα­ντιαί­ους server-υπο­λο­γι­στές τους, μέσα στους φου­του­ρι­στι­κούς ουρα­νο­ξύ­στες ξεφυ­τρώ­νουν στα κατα­πρά­σι­να βου­νά της «Κοι­λά­δας των δεδο­μέ­νων» της Κίνας, η αντα­γω­νί­ζε­ται πλέ­ον την Silicon Valley στις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.
Βέτο για κατασκοπεία

Στον εμπο­ρι­κό πόλε­μο μετα­ξύ των δύο υπερ­δυ­νά­με­ων, η πλή­ρης προ­σο­χή της έκθε­σης έπε­σε στην Huawei, τις κορυ­φαί­ες παγκό­σμιες τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες που Trump κατη­γο­ρεί (με βέτο) σαν «κατα­σκό­πους του αυταρ­χι­κό καθε­στώ­τος του Πεκί­νου». Ο Lu Yong, αντι­πρό­ε­δρος της εται­ρεί­ας στην Κίνα, αφού δήλω­σε «Είμα­στε στο επί­κε­ντρο της καται­γί­δας», ανα­γνώ­ρι­σε σε μια συζή­τη­ση για την 5G, ότι «οι ΗΠΑ έχει συνει­δη­το­ποι­ή­σει πως, όπως και η ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια στις ρίζες της, αυτή η τεχνο­λο­γία έχει γίνει ένα στοι­χείο της εθνι­κής στρα­τη­γι­κής, διό­τι όχι μόνο θα φέρει μεγα­λύ­τε­ρη ταχύ­τη­τα και συν­δε­σι­μό­τη­τα, αλλά και μια αυθε­ντι­κή κοι­νω­νι­κή επα­νά­στα­ση». Παρά τις δυσκο­λί­ες του βέτο και τις απα­γο­ρεύ­σεις Google, Intel, Qualcomm και άλλων αμε­ρι­κά­νι­κων εται­ρειών τεχνο­λο­γί­ας να συνε­χί­σουν να παρέ­χουν προ­γράμ­μα­τα και εφαρ­μο­γές η Huawei, δήλω­σε: «είμα­στε έτοι­μοι για­τί έχου­με επεν­δύ­σει 2,000 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια (1.784.000 ευρώ) σε 5G για δέκα χρόνια ».


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο