Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινός Νομπελίστας Ειρήνης: Τζο (Μπάιντεν) η Κούβα δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει στην θέληση των ΗΠΑ ότι μέσα και να χρησιμοποιήσεις

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Ο Adolfo Pérez Esquivel αντι­στα­σια­κός αγω­νι­στής ενά­ντια στην στρα­τιω­τι­κή χού­ντα της Αργε­ντι­νής την δεκα­ε­τία του 70 και βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ ειρή­νης το 1980 για τον αγώ­να του έστει­λε ανοι­χτή επι­στο­λή στον Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν στις 19 Ιου­λί­ου όπου απαι­τεί την κατάρ­γη­ση του δολο­φο­νι­κού εμπάρ­γκο για τον λαό της Κού­βας. Παρα­θέ­του­με τμή­μα­τα της επι­στο­λής όπως ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από τον Σου­η­δο­κου­βα­νι­κό Σύνδεσμο. 

-Από σένα εξαρ­τά­ται, σαν αρχη­γό μιας ηγε­τι­κής δύνα­μης στον κόσμο, να οικο­δο­μή­σεις την ειρή­νη, τον σεβα­σμό των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, την επι­κρά­τη­ση του καλού, και το δικαί­ω­μα των λαών για εθνι­κή ανε­ξαρ­τη­σία και ακε­ραιό­τη­τα, γρά­φει ο Νομπε­λί­στας προς τον Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Παρα­κά­τω παρα­θέ­τει μια ρήση του κατα Ματ­θαί­ον ευαγ­γέ­λιο για να θυμί­σει τις επι­θέ­σεις των ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα για ανύ­παρ­κτες αφορμές.

“Και για­τί βλέ­πεις την αγκί­δα που είναι μέσα στο μάτι του αδελ­φού σου, ενώ το δοκά­ρι μέσα στο δικό σου μάτι δεν παρατηρείς;” 

-Είναι ανη­συ­χη­τι­κό να μιλάς για ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και να απει­λείς την Βολι­βία και την Αργε­ντι­νή, να μπλο­κά­ρεις την Βενε­ζου­έ­λα, να υπο­στη­ρί­ζεις πρα­ξι­κο­πή­μα­τα στην ήπει­ρό μας και το δικό σου υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών να ανα­γνω­ρί­ζει την ανά­μι­ξή του στον φόνο του προ­έ­δρου της Αϊτής. 

Έχεις σκε­φτεί σαν πρό­ε­δρος πού οδη­γεί αυτή η πολι­τι­κή της χώρας σου; ρωτά­ει ο Esquivel.

-Η Κού­βα δεν απο­τε­λεί καμία απει­λή για κάποια χώρα, αντί­θε­τα είναι παρά­δειγ­μα για την αλλη­λεγ­γύη της με την ταξιαρ­χία Henry Reeve και το πρό­γραμ­μα “Operation Mirakel” που έχει εγχει­ρί­σει εκα­τομ­μύ­ρια Λατι­νο­α­με­ρι­κά­νους με καταρ­ρά­κτη και με την μόνι­μη βοή­θειά της στους λαούς του κόσμου που χρειά­ζο­νται βοή­θεια για ανά­πτυ­ξη και για μια αξιο­πρε­πή ζωή.

-Τζο το ξέρεις πως η Κού­βα δεν πρό­κει­ται να υπο­κύ­ψει στην θέλη­ση των ΗΠΑ ανε­ξάρ­τη­τα από την επι­θε­τι­κό­τη­τα ή την προ­σπά­θεια για κοι­νω­νι­κή απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση, ανε­ξάρ­τη­τα του πόσο θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σεις τα μονο­πώ­λια του Τύπου και τα κοι­νω­νι­κά δίκτυα. 

-Είναι ένας λαός με αξιο­πρέ­πεια και το έχουν δεί­ξει με περίσ­σιο θάρ­ρος μετά τον θρί­αμ­βο της επανάστασης. 

-Η συνέ­χι­ση του εμπάρ­γκο στην Κού­βα αλλά και σε άλλες χώρες είναι έγκλη­μα κατά της ανθρω­πό­τη­τας λόγω της ζημιάς που προ­κα­λεί στις ζωές των ανθρώ­πων και των λαών. 

-Η Κού­βα, ισχυ­ρί­ζε­σαι, πως είναι ένα “απο­τυ­χη­μέ­νο κρά­τος”, απο­κρύ­πτεις όμως πως η Κού­βα αντι­με­τω­πί­ζει επί 60 χρό­νια το άδι­κο  εμπάρ­γκο και ότι οι κυβερ­νή­σεις των ΗΠΑ έχουν απο­τύ­χει να το δια­χει­ρι­στούν και να το αλλάξουν.

-Στα­μά­τα την κατα­πιε­στι­κή πολι­τι­κή της χώρας σου και άνοι­ξε νέους δρό­μους ενό­τη­τας και αλλη­λεγ­γύ­ης προς όφε­λος της ανθρωπότητας. 

-Πολ­λοί από μας ελπί­ζουν πως ο λαός των ΗΠΑ και του κόσμου θα απαι­τή­σει την άρση του εμπάρ­γκο. Η δημο­κρα­τία δεν χαρί­ζε­ται, κατα­κτιέ­ται με την θέλη­ση του λαού και την συμ­με­το­χή του σαν πρω­τα­γω­νι­στής και οικο­δό­μος της ζωής του και της ιστο­ρί­ας του.

Adolfo Pérez Esquivel, Buenos Aires, 19 Ιου­λί­ου 2021.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο