Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυγουστιάτικη πανσέληνος — Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Ελλάδα

«Δύο σε ένα» επι­φυ­λάσ­σει το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας 7 Αυγού­στου, καθώς θα συνυ­πάρ­ξουν η παν­σέ­λη­νος ‑παρα­δο­σια­κά η πιο δημο­φι­λής του καλο­και­ριού- καθώς και μία μερι­κή έκλει­ψη Σελήνης.

H παν­σέ­λη­νος θα εμφα­νι­σθεί στις 22:11 ώρα Ελλά­δας, ενώ η έκλει­ψη, που θα διαρ­κέ­σει σχε­δόν δύο ώρες, θα έχει φθά­σει στο απο­κο­ρύ­φω­μά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.

Έτσι, όσοι συμ­με­τέ­χουν σε κάποια «βρα­διά παν­σε­λή­νου» ή σε άλλη εκδή­λω­ση ή απλώς έχουν βγει βόλ­τα για να απο­λαύ­σουν το γεμά­το φεγ­γά­ρι, ας θυμη­θούν λίγο νωρί­τε­ρα να δουν και τη μερι­κή έκλει­ψη. Η παρα­τή­ρη­ση της έκλει­ψης μπο­ρεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιά­λια ή με ερα­σι­τε­χνι­κό τηλε­σκό­πιο, ενώ η φωτο­γρά­φη­σή της με απλή φωτο­γρα­φι­κή μηχανή.

Η σκιά της Γης ανα­μέ­νε­ται να καλύ­ψει περί­που το ένα τέταρ­το (25%) της δια­μέ­τρου της Σελή­νης, ποσο­στό που θεω­ρεί­ται αρκε­τό για ένα εντυ­πω­σια­κό θέα­μα. Σύμ­φω­να με τους αστρο­νό­μους, για τους παρα­τη­ρη­τές από την Ελλά­δα η έναρ­ξη της μερι­κής φάσης της έκλει­ψης συμπί­πτει περί­που με την ανα­το­λή της Σελή­νης. Ένα μικρό σκο­τεί­νια­σμα της Σελή­νης θα είναι ήδη ορα­τό κατά την ανα­το­λή της Σελή­νης καθώς η παρα­σκιά της Γης θα καλύ­πτει ήδη ολό­κλη­ρο το σελη­νια­κό δίσκο.

Η ανα­το­λή της Σελή­νης θα γίνει στις 20:23 από κατεύ­θυν­ση ανα­το­λι­κή-νοτιο­α­να­το­λι­κή και η έναρ­ξη έκλει­ψης της σκιάς λίγο αργό­τε­ρα, στις 20:23. Η μέγι­στη έκλει­ψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλει­ψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφά­νι­ση της παν­σε­λή­νου, οπό­τε η Σελή­νη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Στις 21 Αυγού­στου θα ακο­λου­θή­σει μια ηλια­κή έκλει­ψη, που όμως δεν θα είναι ορα­τή από την Ελλάδα.

Ανοιχτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών θα είναι ανοι­κτό στον χώρο του τηλε­σκο­πί­ου Δωρί­δη στον λόφο της Πνύ­κας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επι­σκέ­πτες που επι­θυ­μούν να παρα­τη­ρή­σουν τη Σελή­νη και την μερι­κή έκλει­ψή της. Ειδι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό θα είναι δια­θέ­σι­μο, ώστε να παρέ­χει πλη­ρο­φο­ρί­ες για το φαινόμενο.

Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Ελλάδα

Κορυ­φώ­νο­νται οι εκδη­λώ­σεις για την Παν­σέ­λη­νο του Αυγού­στου, κατά τις οποί­ες αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι και μνη­μεία ανά την επι­κρά­τεια ανοί­γουν στο κοι­νό με ελεύ­θε­ρη είσο­δο για μια σει­ρά ιδιαί­τε­ρων εκδη­λώ­σε­ων. Δεκά­δες χώροι, μνη­μεία και μου­σεία της χώρας θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν δρώ­με­να (μου­σι­κές συναυ­λί­ες, ποι­η­τι­κές βρα­διές, παρα­τή­ρη­ση του ένα­στρου ουρα­νού, θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις, εικα­στι­κές εκθέ­σεις, παρα­στά­σεις χορού, ξενα­γή­σεις, θέα­τρο σκιών) ενώ άλλοι θα παρα­μεί­νουν ανοι­χτοί για το κοι­νό, χωρίς τη διορ­γά­νω­ση εκδη­λώ­σε­ων. Η είσο­δος σε όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους χώρους είναι ελεύ­θε­ρη. Ενη­μέ­ρω­ση για τις εκδη­λώ­σεις στον κόμ­βο του Υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού (http://www.culture.gr).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο