Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΥΣΤΡΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς

  • Ξεκι­νούν σήμε­ρα οι πρώ­τες διε­ρευ­νη­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις για σχη­μα­τι­σμό κυβέρνησης

Πρώ­το με δια­φο­ρά ανα­δεί­χθη­κε το Λαϊ­κό Κόμ­μα (OVP), του προη­γού­με­νου αντι­κα­γκε­λά­ριου, Σεμπά­στιαν Κουρτς, στις πρό­ω­ρες εκλο­γές που έγι­ναν την Κυρια­κή στην Αυστρία. Θυμί­ζου­με ότι από το φθι­νό­πω­ρο του 2017 το Λαϊ­κό Κόμ­μα συγκυ­βερ­νού­σε με το εθνι­κι­στι­κό — ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό «Κόμ­μα των Ελευ­θέ­ρων» (FPO), μέχρι την περα­σμέ­νη άνοι­ξη, όταν ο κυβερ­νη­τι­κός συνα­σπι­σμός κατέρ­ρευ­σε εξαι­τί­ας του λεγό­με­νου «σκαν­δά­λου Ιμπι­ζα», στο οποίο εμπλε­κό­ταν ο τότε πρό­ε­δρος του FPO και αντι­κα­γκε­λά­ριος, Χάιντς — Κρί­στιαν Στράχε.Σύμφωνα με τα εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που έδι­νε το αυστρια­κό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών χτες το από­γευ­μα (χωρίς να έχουν κατα­με­τρη­θεί οι επι­στο­λι­κές ψήφοι), το OVP έλα­βε το 38,3% των ψήφων (+6,9%) και 73 έδρες στο Κοι­νο­βού­λιο, ενώ το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα (SPO) ήρθε δεύ­τε­ρο με 21,6% (-5,2%) και 41 έδρες, κατα­γρά­φο­ντας το χει­ρό­τε­ρο εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα στην ιστο­ρία του. Το FPO, στον από­η­χο τόσο του «σκαν­δά­λου Ιμπι­ζα» όσο και πρό­σφα­των απο­κα­λύ­ψε­ων για «σπα­τά­λη δημό­σιου χρή­μα­τος», έχα­σε 10 ποσο­στιαί­ες μονά­δες, λαμ­βά­νο­ντας το 17,2% των ψήφων και 32 έδρες. Μεγά­λη άνο­δο σημεί­ω­σαν οι Πρά­σι­νοι, που μπή­καν στη Βου­λή με 12,4% (+9,1%) και 23 έδρες, ενώ το φιλε­λεύ­θε­ρο ΝΕΟS (Νέα Αυστρία) έλα­βε 7,4% (+2,4%) και 14 έδρες. Το κόμ­μα «Τώρα» (πρώ­ην Λίστα Πιλτς) μένει εκτός Βου­λής με 1,9% (-2,3%). Η συμ­με­το­χή μειώ­θη­κε σε σχέ­ση με το 2017, στο 60,7% (από 67,7%) με περί­που 3,8 εκατ. ψηφίσαντες.

Σήμε­ρα η υπη­ρε­σια­κή κυβέρ­νη­ση υπό την καγκε­λά­ριο, Μπρι­γκί­τε Μπίρ­λαϊν, την πρώ­ην πρό­ε­δρο του Συνταγ­μα­τι­κού Δικα­στη­ρί­ου, πρό­κει­ται να υπο­βά­λει τυπι­κά την παραί­τη­σή της στον ομο­σπον­δια­κό Πρό­ε­δρο, Αλε­ξά­ντερ βαν ντερ Μπέ­λεν, ο οποί­ος θα ζητή­σει από τα μέλη της να συνε­χί­σουν να ασκούν τα καθή­κο­ντά τους μέχρι να σχη­μα­τι­στεί η νέα κυβέρ­νη­ση, ενώ αργό­τε­ρα ο ίδιος ανα­μέ­νε­ται να υπο­δε­χτεί σε πρώ­τες δια­βου­λεύ­σεις τους αρχη­γούς των κομ­μά­των. Οι κυβερ­νη­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ενδέ­χε­ται να διαρ­κέ­σουν αρκε­τά, καθώς σχε­δόν όλα τα κόμ­μα­τα έχουν δηλώ­σει την προ­θυ­μία τους να συμ­με­τά­σχουν σε κυβέρ­νη­ση, ενώ ο Κουρτς δεν έχει ανοί­ξει ακό­μη τα «χαρ­τιά» του. Δεν έχει απο­κλει­στεί ούτε μία συγκυ­βέρ­νη­ση ξανά με το FPO, ούτε με τους σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες (αν και δεν θεω­ρεί­ται πολύ πιθα­νή), με τους οποί­ους συγκυ­βερ­νού­σε το OVP μέχρι το φθι­νό­πω­ρο του 2017.

Πάντως για την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία απαι­τού­νται του­λά­χι­στον 92 από τις 183 έδρες. Αυτή εξα­σφα­λί­ζε­ται και με μια κυβερ­νη­τι­κή συμ­μα­χία OVP — Πρα­σί­νων, ή με μια τρι­κομ­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση που θα συμπε­ρι­λάμ­βα­νε και το NEOS.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο