Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΦΡΙΚΗ: 24 νεκροί όταν λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα στο Μαρόκο _φωτο

Είκο­σι τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν σήμε­ρα όταν ένα μικρό λεω­φο­ρείο έπε­σε σε χαρά­δρα, σε μια ορει­νή περιο­χή του κεντρι­κού Μαρό­κου. Πρό­κει­ται για ένα από τα πλέ­ον πολύ­νε­κρα δυστυ­χή­μα­τα που έχουν συμ­βεί ποτέ στη χώρα.

Οικο­γέ­νειες των θυμά­των σε αναμονή

Μετα­ξύ των 24 θυμά­των, σύμ­φω­να με τα μαρο­κι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ήταν δύο γυναί­κες και ένα παιδί.

Το μίνι­μπας μετέ­φε­ρε επι­βά­τες που πήγαι­ναν, νωρίς το πρωί, στην εβδο­μα­διαία αγο­ρά της πόλης Ντε­μνά­τε, στην επαρ­χία Αζι­λάλ και ανα­τρά­πη­κε πάνω σε μια στρο­φή, ανέ­φε­ραν οι αρχές. Όλοι τους προ­έρ­χο­νταν από το Αΐτ Ταμ­λίλ, μια αγρο­τι­κή κοι­νό­τη­τα του Άνω Άτλα­ντα, που απέ­χει περί­που 60 χιλιό­με­τρα από τη Ντεμνάτε.

Αφού έπε­σε σε μια βαθιά χαρά­δρα, σε έναν ορει­νό, επι­κίν­δυ­νο δρό­μο, το λεω­φο­ρείο κυριο­λε­κτι­κά δια­λύ­θη­κε από την πρό­σκρου­ση, όπως δεί­χνουν τα πλά­να που μετέ­δω­σε η δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση 2Μ. «Όλοι οι επι­βά­τες είναι νεκροί. Ένας μετα­φέρ­θη­κε σε νοσο­κο­μείο, σε σοβα­ρή κατά­στα­ση, όμως δυστυ­χώς υπέ­κυ­ψε στα τραύ­μα­τά του», ανέ­φε­ρε ο Γιού­σεφ Μαχλού­φι, ο διευ­θυ­ντής του νοσο­κο­μεί­ου της Ντεμνάτε.

Σύμ­φω­να με μία πηγή, το λεω­φο­ρείο δεν είχε άδεια για να μετα­φέ­ρει επιβάτες.

Το λεω­φο­ρείο εκτε­λού­σε ορει­νή δια­δρο­μή, μετα­φέ­ρο­ντας επι­βά­τες σε αγο­ρά στην πόλη Ντεμνάτε.
Εργα­ζό­με­νος για μια τοπι­κή ΜΚΟ, είπε στο γαλ­λι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων AFP ότι το μίνι λεω­φο­ρείο δεν ήταν το μόνο που δεν είχε άδεια, μια και “αυτό είναι σύνη­θες _καθημερινότητα για τους κατοί­κους των ορει­νών περιο­χών, ειδι­κά στην επαρ­χία Αζι­λάλ” και επί­σης ότι “όλοι όσοι σκο­τώ­θη­καν κατά­γο­νταν από το χωριό Ait Tamlil νότια του Demnate”.

Ενώ έχει ξεκι­νή­σει επι­χεί­ρη­ση για την ταφή των θυμά­των, άρχι­σε και έρευ­να για το ατύ­χη­μα, που πιστεύ­ε­ται ότι είναι από τα πιο θανα­τη­φό­ρα στην πρό­σφα­τη ιστο­ρία του Μαρόκου.

Τα τρο­χαία ατυ­χή­μα­τα στο Μαρό­κο και τους βορειο­α­φρι­κα­νούς γεί­το­νές του είναι σύνη­θες φαι­νό­με­νο. Κατά μέσο όρο 3.500 θάνα­τοι ως απο­τέ­λε­σμα τρο­χαί­ων ατυ­χη­μά­των σημειώ­νο­νται ετη­σί­ως, σύμ­φω­να με την Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Οδι­κής Ασφά­λειας, δηλ. κατά ΜΟ ~10 θανά­τους την ημέρα.
Πέρυ­σι, 23 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 36 τραυ­μα­τί­στη­καν σε δυστύ­χη­μα με λεω­φο­ρείο ανα­το­λι­κά της Καζαμπλάνκα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902.gr
aljazeera _rmt/msh (AFP, AP)

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο