Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βέλγιο: Σάλος από ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Σάλο έχει προ­κα­λέ­σει στο Βέλ­γιο ντο­κι­μα­ντέρ με μαρ­τυ­ρί­ες θυμά­των που κακο­ποι­ή­θη­καν σεξουα­λι­κά από ιερείς και ανθρώ­πους της εκκλη­σί­ας. Η φλα­μαν­δι­κή δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση VRT φέρ­νει στο προ­σκή­νιο τόσο τις περι­γρα­φές των θυμά­των, αλλά και τις ευθύ­νες ορι­σμέ­νων ανώ­τε­ρων αξιω­μα­τού­χων στο Βέλ­γιο, όπως ο Ρότζερ Βαν Γκε­λουέ, ο οποί­ος ήταν πρώ­ην επί­σκο­πος της Μπριζ. Το 2010, ο Ρότζερ Βαν Γκε­λουέ παρα­δέ­χθη­κε ότι κακο­ποί­η­σε σεξουα­λι­κά τον ανι­ψιό του, Μαρκ.

Το ντο­κι­μα­ντέρ του VRT απο­κα­λύ­πτει συνο­μι­λία μετα­ξύ των δυο τους και του καρ­δι­νά­λιου Γκό­ντ­φριντ Ντά­νελς, η αντί­δρα­ση του οποί­ου έχει προ­κα­λέ­σει επί­σης αντι­δρά­σεις. «Συγ­γνώ­μη, ακούω ότι ζητείς συγ­χώ­ρε­ση» λέει ο Καρ­δι­νά­λιος Γκό­ντ­φριντ Ντά­νελς στον Ρότζερ Βαν Γκε­λουέ με εκεί­νον να απα­ντά: «Σας ζητώ συγ­γνώ­μη, αν μπο­ρεί­τε να με συγ­χω­ρή­σε­τε». Ο Καρ­δι­νά­λιος Γκό­ντ­φριντ Ντά­νελς συνε­χί­ζει λέγο­ντας: «Όπως σε βλέ­πω, υπο­φέ­ρεις κι εσύ από αυτό και όχι μόνο ο Μαρκ». Το θύμα, ο Μαρκ Βαν Γκε­λουέ τον ρωτά με τη σει­ρά του «για­τί λυπά­σαι αυτόν και όχι εμένα;»

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται ο Ρότζερ Βαν Γκε­λουέ δεν τιμω­ρή­θη­κε ποτέ από το Βατι­κα­νό. Σήμε­ρα δια­τη­ρεί τον τίτλο του ιερέα και του επι­σκό­που. Μετά τη μετά­δο­ση του ντο­κι­μα­ντέρ, η διά­σκε­ψη των επι­σκό­πων του ζήτη­σε να απο­μα­κρυν­θεί από τα καθή­κο­ντά του.

Για χρό­νια, η διά­σκε­ψη ζητού­σε από τη Ρώμη να προ­χω­ρή­σει σε συγκε­κρι­μέ­νες ενέρ­γειες χωρίς απο­τέ­λε­σμα μέχρι στιγ­μής. «Τα γεγο­νό­τα ήταν σε μεγά­λο βαθ­μό κατα­γε­γραμ­μέ­να, υπεν­θυ­μί­ζει ο Τόμ­μι Σολ­τέ εκπρό­σω­πος των επι­σκό­πων του Βελ­γί­ου, προ­σθέ­το­ντας ότι «είναι απα­ραί­τη­το ο Ρότζερ Βαν Γκε­λουέ να μην είναι πλέ­ον επί­σκο­πος και να μην είναι πλέ­ον ιερέ­ας». Παράλ­λη­λα, η πλειο­ψη­φία των πολι­τι­κών κομ­μά­των ζητεί τη σύστα­ση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής. Τέλος, το δίκτυο rtl σημειώ­νει ότι σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός του Βελ­γί­ου Αλε­ξά­ντερ Ντε Κρόο και ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Βίν­σεντ Βαν Κουι­κεν­μπόρν θα συνα­ντη­θούν με εκπρο­σώ­πους θυμά­των σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης που δια­πράτ­τουν ιερείς, καθώς και με τον επί­σκο­πο Αμβέρ­σας Γιό­χαν Μπόνι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο