Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ _ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Χάρτης με τα δεκάδες μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη την χώρα

Δεκά­δες μπλό­κα έχουν στη­θεί σε όλη την χώρα για την διεκ­δί­κη­ση δίκαιων αιτη­μά­των επι­βί­ω­σης των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων, όπως φαί­νε­ται στον χάρ­τη με τα τρακτέρ.

Από την Μακε­δο­νία μέχρι και την Πελο­πόν­νη­σο και από την Θεσ­σα­λία, μέχρι και την Ήπει­ρο, την Στε­ρεά και την Δυτι­κή Ελλά­δα, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι έχουν στή­σει μπλό­κα οργά­νω­σης και συντο­νι­σμού του αγώ­να και της διεκ­δί­κη­σης. Με παρα­τε­ταγ­μέ­να τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα στα μπλό­κα δυνα­μώ­νουν τον αγώ­να για την επιβίωση.

Στο πλευ­ρό τους σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων και φορείς εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη και την συμπα­ρά­στα­ση στον δίκαιο αγώ­να και τα αιτή­μα­τά τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρ­νη­ση δεν δίνει ούτε ευρώ επι­πλέ­ον πέρα από τα ψίχου­λα που εξήγ­γει­λε ο πρω­θυ­πουρ­γός την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα, αρνού­με­νη να ικα­νο­ποι­ή­σει τα δίκαια αιτή­μα­τα που έβα­λαν και σήμε­ρα Τρί­τη, οι αγρό­τες στη μεγά­λη πανελ­λα­δι­κή τους σύσκε­ψη στην Νίκαια Λάρι­σας.

Στην σύσκε­ψη εκφρά­στη­κε ιδιαί­τε­ρα η συμπα­ρά­στα­ση προς τους πλημ­μυ­ρο­πα­θείς αγρό­τες της Θεσ­σα­λί­ας που δίνουν την μάχη για να στα­θούν όρθιοι.

Αμέ­σως μετά τη σύσκε­ψη με τα πόδια μετέ­βη­σαν στην Εθνι­κή Οδό (ΠΑΘΕ) προ­κει­μέ­νου να την αποκλείσουν.

«Η κυβέρ­νη­ση έχει κάνει και συνε­χί­ζει να κάνει ό,τι είναι εφι­κτό προς όφε­λος των αγρο­τών. Και είναι πάντο­τε δίπλα, όπως έχει απο­δεί­ξει σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, σε κάθε επαγ­γελ­μα­τι­κή ομά­δα, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τα δημο­σιο­νο­μι­κά περι­θώ­ρια της χώρας», ανέ­φε­ραν σχε­τι­κά κυβερ­νη­τι­κές πηγές, επι­κα­λού­με­νες ξανά τη μη δια­τά­ρα­ξη της «δημο­σιο­νο­μι­κής στα­θε­ρό­τη­τας», αυτή η ίδια που μοι­ρά­ζει αφει­δώς πόρους, προ­νό­μια και φορο­α­παλ­λα­γές σε εφο­πλι­στές, παρα­χω­ρη­σιού­χους και άλλους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, αλλά «δυσκο­λεύ­ε­ται» όπο­τε είναι για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα που σηκώ­νουν το 95% της φοροληστείας.

Οι αγρότες έχουν δίκαια αιτήματα και τον λαό με το μέρος τους

Τα αιτή­μα­τα των αγρο­τών είναι δίκαια, έχουν τη δύνα­μη να πιέ­σουν την κυβέρ­νη­ση και έχουν την πλειο­ψη­φία του λαού με το μέρος τους, τόνι­σε ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώ­ντας το πρωί της Τετάρ­της στην ΕΡΤ1.

Όπως είπε, η ΚΑΠ, η δρα­στι­κή μεί­ω­ση επι­δο­τή­σε­ων, η «πρά­σι­νη» μετά­βα­ση και η εκτί­να­ξη του κόστους παρα­γω­γής έχουν την σφρα­γί­δα ΕΕ και κυβερ­νή­σε­ων, οι οποί­ες λένε ότι δεν υπάρ­χουν λεφτά για τους αγρό­τες, αλλά δίνουν 50 δισ. στον Ζελέν­σκι να συνε­χί­ζει τον πόλε­μο με την Ρωσία.

Ο Ν. Σοφια­νός επι­σή­μα­νε ότι οι αγρό­τες διεκ­δι­κούν αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο όπως δίνε­ται στους εφο­πλι­στές, κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές, 100% απο­ζη­μιώ­σεις από τις φυσι­κές καταστροφές.

Και ξεκα­θά­ρι­σε ότι δεν θα την βγά­λει εύκο­λα καθα­ρή η κυβέρ­νη­ση με τα ψίχου­λα και τον εμπαιγμό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο