Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Με… τανκς, ελικόπτερα και ελεύθερους σκοπευτές η ορκωμοσία του φασίστα Μπολσονάρου

Ημέ­ρα επί­ση­μης ανά­λη­ψης καθη­κό­ντων η σημε­ρι­νή για τον νεο­ε­κλε­γέ­ντα πρό­ε­δρο της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, ο οποί­ος ορκί­ζε­ται στην πρω­τεύ­ου­σα Μπρα­ζί­λια παρου­σία τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των, στρα­τιω­τι­κών ελι­κο­πτέ­ρων και ελεύ­θε­ρων σκο­πευ­τών που, μαζί με την αστυ­νο­μία, έχουν ανα­λά­βει τη δια­τή­ρη­ση της… τάξης. Οι πρώ­τες εικό­νες από την πόλη δίνουν την εικό­να στρα­το­κρα­τού­με­νης περιοχής.

Ο Γραμ­μα­τέ­ας Δημό­σιας Ασφά­λειας δήλω­σε ότι οι αρχές ανα­μέ­νουν στην τελε­τή ορκω­μο­σί­ας πάνω από 500.000 ανθρώ­πους, ενώ περισ­σό­τε­ροι από 3.000 αστυ­νο­μι­κοί και στρα­τιω­τι­κοί θα περι­πο­λούν στο κέντρο της πόλης.

Στην ορκω­μο­σία ανα­μέ­νε­ται να παρευ­ρε­θούν ο ακρο­δε­ξιός πρω­θυ­πουρ­γός της Ουγ­γα­ρί­ας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου, ενώ τις ΗΠΑ θα εκπρο­σω­πή­σει ο υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πομπέο. Παρό­τι απο­τε­λεί παρά­δο­ση όλοι οι αρχη­γοί των κρα­τών της Νότιας Αμε­ρι­κής να προ­σκα­λού­νται στην ορκω­μο­σία των βρα­ζι­λιά­νων προ­έ­δρων, ο φασι­στι­κών αντι­λή­ψε­ων Μπολ­σο­νά­ρου δεν απέ­στει­λε σχε­τι­κές προ­σκλή­σεις στους ηγέ­τες της Βενε­ζου­έ­λας, της Κού­βας και της Νικαράγουα. 

Brazil Bolsonaro

Bolsonaro 32

Τα βρα­ζι­λιά­νι­κα μέσα ενη­μέ­ρω­σης επι­σή­μα­ναν τον φόβο οι μέρες που θα ακο­λου­θή­σουν της ορκω­μο­σί­ας του Μπολ­σο­νά­ρου να σημα­δευ­τούν από επει­σό­δια σε όλη την επι­κρά­τεια δεδο­μέ­νου του έντο­να διχα­στι­κού λόγου που εκφρά­ζει ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος απέ­να­ντι στους πολι­τι­κούς του αντι­πά­λους αλλά και σε μειο­νό­τη­τες. Ο ίδιος ο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου ανήγ­γει­λε το Σάβ­βα­το ότι σκο­πεύ­ει να υπο­γρά­ψει διά­ταγ­μα που θα «εγγυά­ται» το δικαί­ω­μα της οπλο­φο­ρί­ας στους πολί­τες με λευ­κό ποι­νι­κό μητρώο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο νεο­ε­κλε­γείς πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας έχει ήδη φρο­ντί­σει να προ­κα­λέ­σει με ακραί­ες και απει­λη­τι­κές δηλώ­σεις του ενά­ντια σε άλλες χώρες (Βενε­ζου­έ­λα, Κού­βα), έχει προ­βεί σε πλη­θώ­ρα ρατσι­στι­κών και ομο­φο­βι­κών σχο­λί­ων, ενώ έχει εκφρά­σει ανοι­χτά την στρο­φή της βρα­ζι­λιά­νι­κης εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής προς φιλοισ­ραη­λι­νές θέσεις στο Παλαιστινιακό. 

Ο 63χρονος Μπολ­σο­νά­ρου, πρώ­ην αξιω­μα­τι­κός των βρα­ζι­λιά­νι­κων ενό­πλων δυνά­με­ων, έχει εκφρα­στεί δημό­σια υπέρ της στρα­τιω­τι­κής φασι­στι­κής δικτα­το­ρί­ας της περιό­δου 1964–1985. 

Ο φασί­στας Μπολ­σο­νά­ρου ενα­ντί­ον των κυβερ­νή­σε­ων Κού­βας και Βενεζουέλας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο