Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για το Brexit — Γρίφος οι εκλογές

Στο κόκ­κι­νο οι ενδο­α­στι­κές συγκρού­σεις στη Βρε­τα­νία για τους όρους του «Brexit». Ο νόμος για την ανα­βο­λή του «Brexit» εγκρί­θη­κε από την Βου­λή των Κοι­νο­τή­των με 327 βου­λευ­τές να ψηφί­ζουν υπέρ και 299 να ψηφί­ζουν κατά.

Οι Βρε­τα­νοί βου­λευ­τές ενέ­κρι­ναν επί­σης μια τρο­πο­λο­γία στο νομο­σχέ­διο για την απο­τρο­πή ενός «Brexit» χωρίς συμ­φω­νία, με την οποία θα μπο­ρέ­σουν να ψηφί­σουν και πάλι την υπάρ­χου­σα Συμ­φω­νία Απο­χώ­ρη­σης που είχε δια­πραγ­μα­τευ­τεί η πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός Τερέ­ζα Μέι, η οποία είχε τότε κατα­ψη­φι­στεί… Η λεγό­με­νη «τρο­πο­λο­γία Κίνοκ» πέρα­σε από τη Βου­λή των Κοι­νο­τή­των χωρίς να χρεια­στεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον είπε ότι η έγκρι­ση του νομο­σχε­δί­ου ουσια­στι­κά τερ­μα­τί­ζει τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το «Brexit» και υπέ­βα­λε πρό­τα­ση να διε­ξα­χθούν πρό­ω­ρες εκλο­γές στις 15 Οκτώ­βρη, λέγο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει αν η Βου­λή αρνη­θεί να εγκρί­νει εκεί­νο που προ­τεί­νει. Ζητώ­ντας εκλο­γές, ο Τζόν­σον είπε ότι η χώρα πρέ­πει πλέ­ον να απο­φα­σί­σει αν ο ηγέ­της της αντι­πο­λί­τευ­σης Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν ή εκεί­νος θα πάνε στις Βρυ­ξέλ­λες για να δια­πραγ­μα­τευ­τούν. «Αν εξα­κο­λου­θώ να είμαι πρω­θυ­πουρ­γός μετά από την Τρί­τη 15 Οκτω­βρί­ου, τότε θα απο­χω­ρή­σου­με στις 31 Οκτω­βρί­ου και ελπί­ζω ότι θα έχου­με μια πολύ καλύ­τε­ρη συμ­φω­νία», είπε ο Βρε­τα­νός πρωθυπουργός.

Ο Χίλα­ρι Μπεν, ειση­γη­τής του νομο­σχε­δί­ου, δήλω­σε ότι αν η Βου­λή των Λόρ­δων εγκρί­νει τον νόμο, ανα­μέ­νει από τον Τζόν­σον να τον τηρήσει.

Λίγα λεπτά αφό­του η Βου­λή των Κοι­νο­τή­των ενέ­κρι­νε το νομο­σχέ­διο που έχει ως στό­χο να εμπο­δί­σει τον Τζόν­σον να βγά­λει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμ­φω­νία στις 31 Οκτω­βρί­ου, ο επι­κε­φα­λής της αντι­πο­λί­τευ­σης επα­νέ­λα­βε τη θέση του, ότι δηλα­δή θα στη­ρί­ξει το αίτη­μα για εκλο­γές όταν το νομο­σχέ­διο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

“Αφή­στε αυτόν τον νόμο να περά­σει και να λάβει τη βασι­λι­κή συγκα­τά­θε­ση (σ.σ. έγκρι­ση για να γίνει νόμος), τότε θα στη­ρί­ξου­με τις εκλο­γές”, είπε.

Ο Κόρ­μπιν είπε επί­σης ότι ο Τζόν­σον θα πρέ­πει να θέσει σε δημο­ψή­φι­σμα ή σε εκλο­γές το δικό του σχέ­διο αποχώρησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο