Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Χιλιάδες παιδιά σκλάβοι πιθανόν δουλεύουν σε παράνομες φυτείες κάνναβης στο Λονδίνο

Μεγά­λος αριθ­μός παι­διών σκλά­βων πιθα­νόν να εργά­ζε­ται σε φυτεί­ες κάν­να­βης στο Λον­δί­νο, προει­δο­ποιούν ειδι­κοί μετ­τά και τα νέα ευρή­μα­τα για την άνο­δο της καλ­λιέρ­γειας παρά­νο­μων ναρκωτικών.

Από το 2016 η αστυ­νο­μία στη Βρε­τα­νία έχει ανα­κα­λύ­ψει 314 παρά­νο­μες φυτεί­ες κάν­να­βης στο Λον­δί­νο, σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία που δημο­σί­ευ­σε η εφη­με­ρί­δα London Evening Standard.

Ειδι­κοί εκτι­μούν οτι παι­διά από το Βιετ­νάμ και άλλες χώρες απα­γά­γο­νται προ­κει­μέ­νου να δου­λέ­ψουν ως σκλά­βοι σε αυτές τις φυτεί­ες οι οποί­ες συχνά βρί­σκο­νται σε κατοι­κί­ες και οτι το μέγε­θος του προ­βλή­μα­τος έχει κατά πολύ υποτιμηθεί.

Η Βρε­τα­νία προ­ώ­θη­σε το 2015 την Σύγ­χρο­νη Πρά­ξη για τη Δου­λεία σύμ­φω­να με την οποία κατα­δι­κά­ζο­νται ισό­βια οι δου­λέ­μπο­ροι, προ­στα­τεύ­ο­νται καλύ­τε­ρα οι ευά­λω­τες ομά­δες ενώ ανα­γκά­ζο­νται μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις να αντι­με­τω­πί­σουν την απει­λή της κατα­να­γκα­στι­κής εργασίας.

Ωστό­σο, τα παι­διά-θύμα­τα της δου­λεί­ας δεν έχουν καμία εγγύ­η­ση για εξει­δι­κευ­μέ­νη υπο­στή­ρι­ξη και ακτι­βι­στές λένε ότι η νομο­θε­σία δεν έχει κάνει καμ­μία σοβα­ρή τομή στο δου­λε­μπό­ριο το οποίο εκτι­μά­ται ότι κοστί­ζει στη Βρε­τα­νία δισε­κα­τομ­μύ­ρια λίρες το χρόνο.

Τον Φεβρουά­ριο η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση είχε δεχθεί επι­κρί­σεις για την άρνη­ση της να χορη­γή­σει άσυ­λο σε ένα ορφα­νό από το Βιετ­νάμ το οποίο είχαν φέρει δου­λέ­μπο­ροι στη χώρα ως παι­δί για να εργα­στεί στη βιο­μη­χα­νία της κάνναβης.

Η Βρε­τα­νία φιλο­ξε­νεί του­λά­χι­στον 136.000 σύγ­χρο­νους σκλά­βους, σύμ­φω­να με την αυστρα­λια­νή ομά­δα για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα Walk Free- αριθ­μός δέκα φορές πάνω από εκεί­νον του 2013.

Πέρυ­σι πάνω από 2.000 ύπο­πτες περι­πτώ­σεις για δια­κί­νη­ση παι­διών ανα­φέρ­θη­καν στις βρε­τα­νι­κές αρχές, οι περισ­σό­τε­ρες εκ των οποί­ων αφο­ρού­σαν σεξουα­λι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, οικια­κές εργα­σί­ες, ή κατα­να­γκα­στι­κή εργασία.

Χιλιά­δες παι­διά δια­κι­νού­νται παρά­νο­μα από χώρες όπως το Βιετ­νάμ, το Σου­δάν, την Ερυ­θραία, το Αφγα­νι­στάν και το Ιράκ, σύμ­φω­να με στοι­χεία της βρε­τα­νι­κής κυβέρνησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο