Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος

Αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο 31 Ιού­λη — 1 Αυγού­στου συμπλη­ρώ­νε­ται ένας αιώ­νας από την ιστο­ρι­κή συνά­ντη­ση στο ξενο­δο­χείο Canon Street στο Λον­δί­νο που οδή­γη­σε στην ίδρυ­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Μεγά­λης Βρετανίας.

Το ΚΚ της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας ήρθε ως απο­τέ­λε­σμα της ένω­σης μικρό­τε­ρων μαρ­ξι­στι­κών ομά­δων και εργα­τι­κών κομ­μά­των και σύντο­μα έλα­βε μαζι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Μεγά­λος αριθ­μός εργα­τών, κυρί­ως ανθρα­κω­ρύ­χων, έγι­ναν μέλη του κόμ­μα­τος έπει­τα από τη Μεγά­λη Απερ­γία του 1926. Χρό­νια αργό­τε­ρα, το 1945 το κόμ­μα έλα­βε δύο θέσεις στο βρε­τα­νι­κό κοινοβούλιο.

Η περί­ο­δος 1945–1956 χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από άνο­δο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και ισχυ­ρο­ποί­η­ση της επιρ­ρο­ής του σε εργα­τι­κές-λαϊ­κές μάζες. Ωστό­σο, τα αντε­πα­να­στα­τι­κά γεγο­νό­τα στην Ουγ­γα­ρία το 1956 και η οπορ­του­νι­στι­κή στρο­φή που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο 20ο συνέ­δριο του ΚΚ της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης προ­κά­λε­σε σοβα­ρούς τριγ­μούς και τάσεις διάσπασης.

Τη δεκα­ε­τία του 1980 επήλ­θε ρήξη μετα­ξύ της ευρω­κομ­μου­νι­στι­κής πτέ­ρυ­γας και των μαρ­ξι­στών-λενι­νι­στών, με απο­τέ­λε­σμα τη διά­σπα­ση του κόμ­μα­τος το 1988.

Το ίδιο έτος δημιουρ­γή­θη­κε το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Βρε­τα­νί­ας (που υπάρ­χει μέχρι σήμε­ρα) και το οποίο, μαζί με το Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βρε­τα­νί­ας (NCP), συμ­με­τέ­χει στη Διε­θνή Συνά­ντη­ση Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομμάτων.

Με αφορ­μή την συμπλή­ρω­ση 100 ετών από την ίδρυ­ση του, το ΚΚ Βρε­τα­νί­ας (Communist Party of Britain) έχει δρο­μο­λο­γή­σει μια σει­ρά εκδη­λώ­σε­ων, με ομι­λί­ες, δια­δι­κτυα­κές συζη­τή­σεις και άλλες δρα­στη­ριό­τη­τες, λαμ­βά­νο­ντας τα ανα­γκαία μέτρα εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορωνοϊού.

Περί­που 68 ομι­λη­τές θα κλη­θούν να ανα­πτύ­ξουν ζητή­μα­τα της ταξι­κής πάλης στη Βρε­τα­νία, ενώ την 1η Αυγού­στου έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί ομι­λία του γενι­κού γραμ­μα­τέα Ρόμπερτ Γκρίφιθς.

Πηγή: ΚΚ Βρε­τα­νί­ας & idcommunism.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο