Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρώμικες αποστολές από το κυβερνητικό ΑΠΕ — ΜΠΕ

Με «πηγή» ένα τηλε­γρά­φη­μα του ΑΠΕ — ΜΠΕ, που εντε­λώς παρα­πλα­νη­τι­κά ανέ­φε­ρε στον τίτλο του ότι το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε δήθεν την τρο­πο­λο­γία για αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού, η συγκε­κρι­μέ­νη συκο­φα­ντι­κή «είδη­ση» ανα­πα­ρά­χθη­κε χτες από διά­φο­ρα Μέσα. Είναι αισχροί και αδί­στα­κτοι. Το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε την κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία, με την οποία ενερ­γο­ποιεί­ται από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ ο αντερ­γα­τι­κός νόμος της κυβέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρού­τση), τον οποίο μάλι­στα είχε κατα­ψη­φί­σει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντι­πο­λί­τευ­ση το 2013. Καμία κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία δεν ήρθε στη Βου­λή για την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού, ο οποί­ος άλλω­στε θα καθο­ρί­ζε­ται με Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση, όπως προ­βλέ­πει ο παρα­πά­νω νόμος. Η μόνη τρο­πο­λο­γία που κατα­τέ­θη­κε στη Βου­λή για την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού ήταν αυτή του ΚΚΕ, για την άμε­ση επα­να­φο­ρά στα 751 ευρώ, η οποία απορ­ρί­φθη­κε από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. Οπως φαί­νε­ται, όμως, αυτά είναι «ψιλά γράμ­μα­τα» για το κυβερ­νη­τι­κό ΑΠΕ — ΜΠΕ, το οποίο πριν από λίγες μέρες προ­σπά­θη­σε ανε­πι­τυ­χώς να μπλέ­ξει το ΚΚΕ στην υπό­θε­ση της εισαγ­γε­λι­κής έρευ­νας για το δανει­σμό των κομ­μά­των, τσου­βα­λιά­ζο­ντάς το σκό­πι­μα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αν νομί­ζουν ότι με τέτοιες κου­το­πο­νη­ριές θα δημιουρ­γή­σουν σύγ­χυ­ση στους εργα­ζό­με­νους για τις πεντα­κά­θα­ρες θέσεις του ΚΚΕ, ή ότι θα κατα­φέ­ρουν να κρύ­ψουν από το λαό τις βρω­μο­δου­λειές τους με τη ΝΔ για τη θωρά­κι­ση της μνη­μο­νια­κής νομο­θε­σί­ας, είναι βαθιά γελα­σμέ­νοι, τόσο το κυβερ­νη­τι­κό «υπο­βο­λείο» όσο και η διο­ρι­σμέ­νη διοί­κη­ση του ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Νόμος «Βρούτση — Αχτσιόγλου»

Η χτε­σι­νή συζή­τη­ση και ψήφι­ση στη Βου­λή της τρο­πο­λο­γί­ας, με την οποία η κυβέρ­νη­ση ενερ­γο­ποιεί τον μνη­μο­νια­κό νόμο της συγκυ­βέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρού­τση) για τον κατώ­τε­ρο μισθό, ήταν αποκαλυπτική.

Ο νόμος αυτός, που χαι­ρε­τί­στη­κε από τις εργο­δο­τι­κές ενώ­σεις όταν ψηφί­στη­κε στη Βου­λή το 2013, καταρ­γεί τον καθο­ρι­σμό του κατώ­τε­ρου μισθού μέσα από τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις εργο­δο­σί­ας — εργα­ζο­μέ­νων και πλέ­ον αυτός ορί­ζε­ται από την εκά­στο­τε κυβέρνηση.

Μάλι­στα, το πλαί­σιο μέσα στο οποίο θα απο­φα­σί­ζε­ται κάθε φορά το ύψος του κατώ­τε­ρου μισθού, θα πρέ­πει να λαμ­βά­νει υπό­ψη «την κατά­στα­ση της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας και τις προ­ο­πτι­κές της για ανά­πτυ­ξη από την άπο­ψη της παρα­γω­γι­κό­τη­τας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας…».

Είναι φανε­ρό ότι ο νόμος αυτός δημιουρ­γεί το έδα­φος για αυξή­σεις — ψίχου­λα στον κατώ­τε­ρο μισθό (που θα εξα­νε­μί­ζο­νται μέσα στο γενι­κό­τε­ρο πλαί­σιο της ευε­λι­ξί­ας στην αγο­ρά εργα­σί­ας και της φορο­λη­στεί­ας για το λαό), αλλά και για ακα­ριαί­ες μειώ­σεις, όταν αυτό επι­τάσ­σουν οι ανά­γκες της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, η εξα­σθέ­νη­ση των ρυθ­μών ανά­πτυ­ξης της οικο­νο­μί­ας ή μια επό­με­νη κρίση.

Μετά τη χτε­σι­νή ψήφι­ση της τρο­πο­λο­γί­ας του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας, ο αντερ­γα­τι­κός αυτός νόμος της κυβέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ δικαιω­μα­τι­κά φέρει πλέ­ον τον τίτλο «νόμος Βρού­τση — Αχτσιόγλου».

Το χτε­σι­νό στιγ­μιό­τυ­πο στη Βου­λή, με τον πρώ­ην υπουρ­γό Εργα­σί­ας Γ. Βρού­τση να απο­δί­δει τις ευχα­ρι­στί­ες του στην κυβέρ­νη­ση για την ενερ­γο­ποί­η­ση του αντερ­γα­τι­κού νόμου, που ο ίδιος ειση­γή­θη­κε το 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντι­πο­λί­τευ­ση τον κατήγ­γελ­λε και τον κατα­ψή­φι­ζε, και την υπουρ­γό Εργα­σί­ας Αχτσιό­γλου να ανα­ζη­τά­ει μάταια σημεία δια­φο­ρο­ποί­η­σης από τη ΝΔ, τα λέει όλα.

Προ­πά­ντων, επι­βε­βαιώ­νει ότι κυβέρ­νη­ση και ΝΔ πάνε χέρι — χέρι στην υπε­ρά­σπι­ση, θωρά­κι­ση και εφαρ­μο­γή όλου του μνη­μο­νια­κού πλαι­σί­ου και κυρί­ως εκεί­νων των νόμων που παί­ζουν τον καθο­ρι­στι­κό­τε­ρο ρόλο για την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου, όπως ο νόμος για τον κατώ­τε­ρο μισθό.

Επα­λη­θεύ­ε­ται ακό­μα ότι η «μετα­μνη­μο­νια­κή» επο­χή, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προ­σπα­θεί να καλ­λιερ­γή­σει προσ­δο­κί­ες στο λαό, είναι μια από τα ίδια για τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, αφού κανείς από τους εκα­το­ντά­δες μνη­μο­νια­κούς νόμους δεν καταρ­γεί­ται, ενώ «ωρι­μά­ζει» η εφαρ­μο­γή και ορι­σμέ­νων απ’ όσους ψηφί­στη­καν τα προη­γού­με­να χρό­νια, με χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα το νόμο «Βρού­τση — Αχτσιό­γλου», ή τις αντια­σφα­λι­στι­κές δια­τά­ξεις που περιέ­χο­νται στον νόμο Κατρού­γκα­λου και πάει λέγοντας.

Η χτε­σι­νή συζή­τη­ση και ψηφο­φο­ρία στη Βου­λή επι­βε­βαί­ω­σε όμως και κάτι ακό­μα: Οτι το μόνο κόμ­μα που μπο­ρούν να εμπι­στευ­τούν οι εργα­ζό­με­νοι και να συμπο­ρευ­τούν μαζί του είναι το ΚΚΕ.

Η τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε χτες στη Βου­λή, ζητώ­ντας άμε­σα την επα­να­φο­ρά του κατώ­τε­ρου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για αυξή­σεις και την κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών, μνη­μο­νια­κών δια­τά­ξε­ων, ήταν η μόνη που προ­έ­βλε­πε πραγ­μα­τι­κή αύξη­ση του λαϊ­κού εισοδήματος.

Τα άλλα κόμ­μα­τα, και κυρί­ως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, δεν συντά­χθη­καν μόνο με την τρο­πο­λο­γία της κυβέρ­νη­σης, την οποία υπερ­ψή­φι­σαν, αλλά και ενά­ντια στην πρό­τα­ση του ΚΚΕ, υπη­ρε­τώ­ντας με συνέ­πεια το ταξι­κό τους καθή­κον απέ­να­ντι στην εργο­δο­σία, πέρα και πάνω από τους καβγά­δες τους για τα επιμέρους.

Γίνε­ται, λοι­πόν, φανε­ρό ότι οι εργα­ζό­με­νοι δεν έχουν να περι­μέ­νουν τίπο­τα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε απο­τε­λεί «εναλ­λα­κτι­κή» η πολι­τι­κή της ΝΔ. Την πεί­ρα τους αυτή πρέ­πει να αξιο­ποι­ή­σουν σήμε­ρα και ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά να παλέ­ψουν για την κατάρ­γη­ση του νόμου «Βρού­τση — Αχτσιό­γλου», μαζί και όλων των μνη­μο­νια­κών νόμων.

Να περά­σουν στην αντε­πί­θε­ση, διεκ­δι­κώ­ντας κάλυ­ψη των τερά­στιων απω­λειών που είχαν στους μισθούς τους τα χρό­νια της κρί­σης και πάνω στη βάση των 751 ευρώ στον κατώ­τε­ρο και των κλα­δι­κών μισθών, να «χτί­σουν» τα αιτή­μα­τά τους με κρι­τή­ριο την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών της εργα­τι­κής — λαϊ­κής οικογένειας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο