Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Αναβάλλεται η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και εκεχειρίας — Εκκρεμούν λεπτομέρειες στον κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν

Δεν θα υπάρ­ξει ανα­κω­χή του Ισρα­ήλ με το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα Χαμάς και δεν θα απε­λευ­θε­ρω­θεί κανέ­νας όμη­ρος πριν από την Παρα­σκευή, έκα­ναν γνω­στό οι ισραη­λι­νές αρχές.

Πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στην ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση, δήλω­σε, υπό τον όρο να μην κατο­νο­μα­στεί, ότι δεν θα υπάρ­ξει «παύ­ση» των μαχών σήμερα.

Από την πλευ­ρά του ο επι­κε­φα­λής του συμ­βου­λί­ου εθνι­κής ασφα­λεί­ας του Ισρα­ήλ, ο Τσά­χι Χανέγκ­μπι, σε δελ­τίο Τύπου που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα, τόνι­σε ότι «οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων συνε­χί­ζο­νται αστα­μά­τη­τα», πάντως η έναρ­ξη της απε­λευ­θέ­ρω­σης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή».

Κανέ­νας από τους δύο δεν έδω­σε εξηγήσεις.

Παλαι­στί­νιος αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε σήμε­ρα στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο πως η εκε­χει­ρία στη Λωρί­δα της Γάζας, η οποία προ­βλε­πό­ταν αρχι­κά για σήμε­ρα, ανα­βλή­θη­κε ώστε να διε­ξα­χθούν συνο­μι­λί­ες «της τελευ­ταί­ας στιγ­μής» για «τα ονό­μα­τα των ισραη­λι­νών ομή­ρων και τον τρό­πο με τον οποίο θα παρα­δο­θούν» σε ένα τρί­το μέρος.

«Το Κατάρ, σε συντο­νι­σμό με τους Αιγυ­πτί­ους και τους Αμε­ρι­κα­νούς, πρό­κε­ται να ανα­κοι­νώ­σει μέσα στις επό­με­νες ώρες σήμε­ρα» την ώρα έναρ­ξης της εκε­χει­ρί­ας, διευκρίνισε.

Ήδη, δήλω­σε, «υπήρ­ξε (χθες, Τετάρ­τη) μια ανταλ­λα­γή κατα­λό­γων ονο­μά­των κρα­του­μέ­νων από τα δύο στρα­τό­πε­δα μέσω των κατα­ρια­νών και αιγύ­πτιων μεσολαβητών».

«Η Χαμάς θα απε­λευ­θε­ρώ­σει 10 ομή­ρους γυναί­κες και παι­διά ‑κάτω των 19 ετών- και ταυ­τό­χρο­να 30 παλαι­στί­νιοι φυλα­κι­σμέ­νοι θα απε­λευ­θε­ρω­θούν και η συμ­φω­νία θα συνε­χι­στεί κατά τον ίδιο τρό­πο», με φόντο το στα­μά­τη­μα των μαχών στο σύνο­λο της Λωρί­δας της Γάζας και περιο­ρι­σμέ­νες υπερ­πτή­σεις ισραη­λι­νών αερο­πλά­νων στον βορ­ρά, ανέφερε.

«Η καθυ­στέ­ρη­ση οφεί­λε­ται σε λεπτο­μέ­ρειες της τελευ­ταί­ας στιγ­μής σχε­τι­κά με τα ονό­μα­τα ισραη­λι­νών ομή­ρων και τον τρό­πο που θα παρα­δο­θούν», πρόσθεσε.

Αρχι­κά προ­τά­θη­κε «να παρα­δο­θούν μέσω του Ερυ­θρού Σταυ­ρού και να οδη­γη­θούν στην Αίγυ­πτο», που συνο­ρεύ­ει με τη Λωρί­δα της Γάζας, πριν τους παρα­λά­βει «η ισραη­λι­νή πλευ­ρά», δήλω­σε αυτός ο αξιω­μα­τού­χος που έχει γνώ­ση για τις διαπραγματεύσεις.

«Μετά προ­τά­θη­κε να γίνει κατ’ αρχάς μια ιατρι­κή επί­σκε­ψη από στε­λέ­χη του Ερυ­θρού Σταυ­ρού για να βεβαιω­θούν για την κατά­στα­ση της υγεί­ας των ομή­ρων» και μετά μια ιατρι­κή επί­σκε­ψη στους άλλους άμα­χους ομή­ρους «για να βεβαιω­θουν για την κατά­στα­ση της υγεί­ας τους», πρόσθεσε.

«Η Χαμάς είναι έτοι­μη να συμ­φω­νή­σει με όλους τους μηχα­νι­σμούς που θα απο­φα­σι­σθούν. Θα εφαρ­μό­σει αυτόν που θα επι­λε­γεί», δια­βε­βαί­ω­σε ακόμα.

«Οι κατα­ρια­νοί, αιγύ­πτιοι και αμε­ρι­κα­νοί μεσο­λα­βη­τές θα φρο­ντί­σουν για την εφαρ­μο­γή αυτής της συμ­φω­νί­ας και θα σημειώ­σουν αν υπάρ­ξουν παρα­βιά­σεις. Αυτοί θα είναι οι εγγυ­η­τές της εφαρ­μο­γής της συμ­φω­νί­ας εκε­χει­ρί­ας και των συνο­μι­λιών για να φθά­σου­με σ’ αυτή».

Το Κατάρ δήλω­σε σήμε­ρα πως οι δια­πραγ­μα­τέ­υ­σεις αυτές συνε­χί­ζο­νται «με θετι­κό τρό­πο» και πως η συμ­φω­νία της εκε­χει­ρί­ας «θα εφαρ­μο­σθεί μέσα στις επό­με­νες ώρες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο