Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Μαίνονται για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι ταραχές μετά το θάνατο εφήβου από σφαίρα αστυνομικού

Τα βίαια επει­σό­δια συνε­χί­ζο­νταν τη νύχτα της Τετάρ­της προς Πέμ­πτη στη Γαλ­λία, πάνω απ’ όλα στα περί­χω­ρα του Παρι­σιού, όπου ο Ναέλ, 17 ετών, σκο­τώ­θη­κε από πυρά αστυ­νο­μι­κού επει­δή «αρνή­θη­κε να υπακούσει».

Η έντα­ση ανέ­βη­κε περί τις 23:00 [τοπι­κή ώρα· τα μεσά­νυ­χτα ώρα Ελλά­δας] στο προ­ά­στιο Ναντέρ, περί­που δεκα­πέ­ντε χιλιό­με­τρα δυτι­κά από το κέντρο του Παρι­σιού, όπου σκο­τώ­θη­κε ο έφη­βος προ­χθές Τρί­τη το πρωί.

Πάνω από δέκα οχή­μα­τα της αστυ­νο­μί­ας και κάδοι απορ­ριμ­μά­των πυρ­πο­λή­θη­καν· στή­θη­καν οδο­φράγ­μα­τα στους δρόμους.

Στην πρό­σο­ψη ακι­νή­του γρά­φτη­καν με σπρέι οι φρά­σεις «Δικαιο­σύ­νη για τον Ναέλ» και «Η αστυ­νο­μία δολοφονεί».

Συγκρού­σεις δια­δη­λω­τών με αστυ­νο­μι­κούς βρί­σκο­νταν σε εξέ­λι­ξη περί τη 01:00 [02:00 ώρα Ελλά­δας] στη συνοι­κία, που έγι­νε ήδη θέα­τρο επει­σο­δί­ων την προη­γου­μέ­νη. Οι δυο πλευ­ρές αντάλ­λασ­σαν δακρυ­γό­να, πέτρες, κομ­μά­τια πλα­κών από πεζοδρόμια.

Περί­που είκο­σι κοι­νό­τη­τες στην περι­φέ­ρεια Σεν-Σαιν-Ντε­νί, νομού στο βορειο­α­να­το­λι­κό τομέα της μητρο­πο­λι­τι­κής περι­φέ­ρεια του Παρι­σιού, κατέ­γρα­ψαν επει­σό­δια, σύμ­φω­να με πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στην αστυνομία.

Η αστυ­νο­μία έκα­νε λόγο για 77 προ­σα­γω­γές ως τις 02:00 [03:00 ώρα Ελλάδας].

Στην Εσόν, νότια της πρω­τεύ­ου­σας, ομά­δα δια­δη­λω­τών πυρ­πό­λη­σε άδειο λεω­φο­ρείο στις 21:00 [22:00], σύμ­φω­να με την πηγή του AFP στην αστυνομία.

Επει­σό­δια ξέσπα­σαν επί­σης σε τομέα της Του­λού­ζης (νοτιο­δυ­τι­κά). Στή­λες πυκνού μαύ­ρου καπνού υψώ­νο­νταν από την περιο­χή, κυρί­ως εξαι­τί­ας του ότι φλε­γό­ταν φορ­τη­γά­κι, δια­πί­στω­σε δημο­σιο­γρά­φος του πρακτορείου.

Εντά­σεις ανα­φέρ­θη­καν και στις τέσ­σε­ρις γωνιές της χώρας, ιδί­ως στη Λιόν (ανα­το­λι­κά), όπου δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης έγι­ναν στό­χος βρο­χής πυροτεχνημάτων.

Σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, ιδί­ως στη Σαιν Ετιέν (ανα­το­λι­κά), στη Λίλη (βόρεια) και στη Ρεν (βορειο­δυ­τι­κά), τα επει­σό­δια ξέσπα­σαν στο περι­θώ­ριο συγκε­ντρώ­σε­ων υπο­στή­ρι­ξης σε οικο­λο­γι­κό κίνη­μα που διέ­λυ­σε πρό­σφα­τα η κυβέρ­νη­ση του Εμα­νου­έλ Μακρόν.

«Σοκαριστικές εικόνες»

Ο θάνα­τος του Ναέλ προ­κά­λε­σε τερά­στια συναι­σθη­μα­τι­κή φόρ­τι­ση στη Γαλ­λία, αντι­δρά­σεις από τον πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Μακρόν ως τον αρχη­γό της εθνι­κής ποδο­σφαί­ρου της Γαλ­λί­ας Κιλιάν Εμπα­πέ και τον ηθο­ποιό Ομάρ Σι.

Βου­λευ­τές και μέλη της γαλ­λι­κής κυβέρ­νη­σης τήρη­σαν χθες νωρίς το από­γευ­μα ενός λεπτού σιγή στη γαλ­λι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση, για να απο­τί­σουν φόρο τιμής στον έφηβο.

Αρχι­κά, πηγές προ­σκεί­με­νες στη γαλ­λι­κή αστυ­νο­μία ανέ­φε­ραν πως αυτο­κί­νη­το έπε­σε πάνω σε δυο μοτο­σι­κλε­τι­στές της και ο ένας πυροβόλησε.

Όμως βίντεο που κυκλο­φό­ρη­σε κατό­πιν σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης –το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο και άλλα μέσα ενη­μέ­ρω­σης επα­λή­θευ­σαν πως είναι αυθε­ντι­κό– εικο­νί­ζει τον έναν από τους δύο αστυ­νο­μι­κούς να σημα­δεύ­ει τον οδη­γό με πιστό­λι, κατό­πιν να τον πυρο­βο­λεί σχε­δόν εξ επα­φής όταν προ­σπα­θεί να επι­τα­χύ­νει, να φύγει. Στο βίντεο ακού­γε­ται η φρά­ση «θα φας σφαί­ρα στο κεφά­λι», χωρίς να είναι ξεκά­θα­ρο ποιος τη λέει. Το όχη­μα στα­μα­τά την πορεία του μερι­κές δεκά­δες μέτρα μακρύ­τε­ρα, σ’ έναν στύ­λο. Το θύμα, ο Ναέλ, 17 ετών, υπέ­κυ­ψε στο τραύ­μα που υπέ­στη στον θώρακα.

Αυτές οι «σοκα­ρι­στι­κές εικό­νες» δεί­χνουν αστυ­νο­μι­κή «επέμ­βα­ση που προ­φα­νώς δεν συμ­μορ­φώ­νε­ται προς τους κανό­νες εμπλο­κής των δυνά­με­ων επι­βο­λής της τάξης», έκρι­νε η πρω­θυ­πουρ­γός Ελι­ζα­μπέτ Μπορν, ενώ ο πρό­ε­δρος Μακρόν κατα­δί­κα­σε την «ανε­ξή­γη­τη» και «ασυγ­χώ­ρη­τη» πρά­ξη του αστυνομικού.

Η μεγα­λύ­τε­ρη συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση της αστυ­νο­μί­ας στη­λί­τευ­σε τις δηλώ­σεις των κορυ­φαί­ων κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών, επι­μέ­νο­ντας στο «τεκ­μή­ριο της αθωότητας».

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ζεράλντ Νταρ­μα­νέν ανα­κοί­νω­σε την κινη­το­ποί­η­ση το βρά­δυ 2.000 αστυ­νο­μι­κών στο Παρί­σι και στα περί­χω­ρά του, 800 επι­πλέ­ον σε σύγκρι­ση με την προηγουμένη.

«Πονάω για τη Γαλλία μου»

Η μητέ­ρα του Ναέλ έχει καλέ­σει σε δια­δή­λω­ση στις 14:00 [15:00 ώρα Ελλά­δας] μπρο­στά στην έδρα των αρχών του νομού Ο‑ντε-Σεν, όπου υπά­γε­ται διοι­κη­τι­κά η Ναντέρ.

Η τρα­γω­δία ανα­ζω­πύ­ρω­σε την έντο­νη δημό­σια συζή­τη­ση για το πώς δρουν οι δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης στη Γαλ­λία: το 2022, κατα­γρά­φτη­καν δεκα­τρείς θάνα­τοι κατά τη διάρ­κεια ελέγ­χων της αστυ­νο­μί­ας σε δρό­μους έπει­τα από «άρνη­ση συμ­μόρ­φω­σης», αριθ­μός άνευ προη­γου­μέ­νου στη χώρα.

«Πονάω για τη Γαλ­λία μου. Απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση», ανέ­φε­ρε ο Κιλιάν Εμπα­πέ, βεντέ­τα της Παρί Σεν Ζερ­μέν και αρχη­γός της γαλ­λι­κής εθνι­κής ποδο­σφαί­ρου, μέσω Twitter.

«[Εύχο­μαι] μια δικαιο­σύ­νη αντά­ξια του ονό­μα­τος να τιμή­σει τη μνή­μη αυτού του παι­διού», σχο­λί­α­σε από την πλευ­ρά του μέσω Twitter ο γάλ­λος ηθο­ποιός Ομάρ Σι.

Ο αστυ­νο­μι­κός που κατη­γο­ρεί­ται πως έρι­ξε τη μοι­ραία σφαί­ρα, 38 ετών, ανα­κρί­νε­ται από την υπη­ρε­σία εσω­τε­ρι­κών υπο­θέ­σε­ων της γαλ­λι­κής αστυ­νο­μί­ας (IGPN), στο πλαί­σιο έρευ­νας που διε­νερ­γεί­ται για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση. Η προ­φυ­λά­κι­σή του απο­φα­σί­στη­κε να παρα­τα­θεί, ενη­μέ­ρω­σε χθες η εισαγ­γε­λία της Ναντέρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο