Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για δουλεμπόριο παραπέμπονται μέλη ΜΚΟ — Μ. Κομνηνάκα: Ευθύνες όσων παρέδωσαν το μεταναστευτικό σε ΜΚΟ

Δικο­γρα­φία σε βάρος 33 μελών ΜΚΟ και δύο ακό­μα ατό­μων, σχη­μα­τί­στη­κε από την Αστυ­νο­μία, για συμ­με­το­χή σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση που διευ­κό­λυ­νε την παρά­νο­μη είσο­δο αλλο­δα­πών στην ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια, μέσω της Λέσβου.

Όπως ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση της Αστυ­νο­μί­ας, οι κατη­γο­ρού­με­νοι είχαν συστή­σει κύκλω­μα από τις αρχές του περα­σμέ­νου Ιού­νη, «με τη μορ­φή παρο­χής ουσια­στι­κής συν­δρο­μής σε οργα­νω­μέ­να κυκλώ­μα­τα παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης μετα­να­στών. Ως προς τη μεθο­δο­λο­γία δρά­σης τους (modus operandi) οι εμπλε­κό­με­νοι, με πρό­σχη­μα την ανθρω­πι­στι­κή δρά­ση, παρεί­χαν σε προ­ερ­χό­με­νες από την Τουρ­κία προ­σφυ­γι­κές ροές, μέσω κλει­στών ομά­δων και εφαρ­μο­γών στο δια­δί­κτυο, πλη­ρο­φο­ρί­ες και στοι­χεία εμπι­στευ­τι­κού χαρα­κτή­ρα». Παράλ­λη­λα, ανα­φέ­ρει πως «από τα μέχρι τώρα στοι­χεία της έρευ­νας προ­κύ­πτει ότι το οργα­νω­μέ­νο κύκλω­μα διευ­κό­λυ­νε ‑με την μεθο­δο­λο­γία που προ­α­να­φέρ­θη­κε- τη δια­κί­νη­ση προς τη νήσο Λέσβο μεγά­λου αριθ­μού υπη­κό­ων τρί­των χωρών, σε 32 του­λά­χι­στον περι­πτώ­σεις (τετε­λε­σμέ­νες και σε απόπειρα)».

Δήλωση της Μ. Κομνηνάκα για την υπόθεση

Το ότι η θέση του ΚΚΕ είναι «ότι πρέ­πει να πέσει άπλε­το φως και σε αυτή την υπό­θε­ση και να απο­δο­θούν οι όποιες ευθύ­νες» επι­ση­μαί­νει σε δήλω­σή της η βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος, Μαρία Κομνηνάκα.

«Όμως εδώ, εκτός από την οποία ποι­νι­κή ευθύ­νη των συγκε­κρι­μέ­νων μελών των ΜΚΟ, υπάρ­χει και ένα μεγά­λο πολι­τι­κό ζήτη­μα. Υπάρ­χουν οι τερά­στιες πολι­τι­κές ευθύ­νες όλων αυτών που συμ­φώ­νη­σαν και παρέ­δω­σαν τη δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού στις διά­φο­ρες ΜΚΟ. Είναι βαριές οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ σήμε­ρα, όπως και προη­γού­με­να της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επι­λο­γή τους προ­φα­νώς και συν­δέ­ε­ται με την προ­θυ­μία τους να υλο­ποι­ή­σουν συνο­λι­κά την αντι­δρα­στι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ, που ορί­ζει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαί­ου ως τους μόνι­μους χώρους εγκλω­βι­σμού, με τη λει­τουρ­γία στρα­το­πέ­δων συγκέ­ντρω­σης των ξερι­ζω­μέ­νων» υπογραμμίζει.

Παράλ­λη­λα ανα­φέ­ρει πως «αυτές τις ευθύ­νες, στα κόμ­μα­τα που στη­ρί­ζουν τις επι­κίν­δυ­νες επι­λο­γές της ΕΕ, μπο­ρεί και πρέ­πει να τους τις απο­δώ­σει ο λαός με τη θέση και τη δρά­ση του, αρνού­με­νος να απο­δε­χτεί τη συνέ­χι­ση αυτού του απα­ρά­δε­κτου καθεστώτος».

Κατα­λή­γο­ντας, είπε πως «η απαί­τη­ση μας να κλεί­σουν τώρα όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, να απε­γκλω­βι­στούν όλοι οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες και να στα­μα­τή­σει η οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή των ΜΚΟ, προ­φα­νώς και δε στρέ­φε­ται κατά των χιλιά­δων μισθω­τών εργα­ζο­μέ­νων, οι οποί­οι σε πολύ δύσκο­λες εργα­σια­κές συν­θή­κες προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους και δεν έχουν την αρμο­διό­τη­τα ούτε τη δυνα­τό­τη­τα να καθο­ρί­ζουν το ρόλο της κάθε ΜΚΟ. Οι εργα­ζό­με­νοι στις ΜΚΟ πρέ­πει τώρα να εντα­χθούν και να αξιο­ποι­η­θούν σε ένα δημό­σιο φορέα, ο οποί­ος να εξα­σφα­λί­ζει τις ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες στη μετα­φο­ρά σε προ­σω­ρι­νούς χώρους φιλο­ξε­νί­ας, που πρέ­πει να δημιουρ­γη­θούν στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα μέχρι να μετα­βούν στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο