Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιορτάζοντας τα…26 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ (Ντοκουμέντο)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Με αφορ­μή τα 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση του ΚΚΕ παρου­σιά­ζου­με ένα μονα­δι­κό ντο­κου­μέ­ντο. Βρί­σκε­ται στα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας (Αρχείο Μιχά­λη Αδα­μί­δη) και αφο­ρά τον πρώ­το μετα­πο­λε­μι­κό (και μετά από 8 χρό­νια παρα­νο­μί­ας) εορ­τα­σμό της επε­τεί­ου ίδρυ­σης του ΚΚΕ στη Βέροια. Πιο συγκε­κρι­μέ­να πρό­κει­ται για προ­κή­ρυ­ξη – πρό­σκλη­ση (ιδιαί­τε­ρα επι­με­λη­μέ­νη για τα τεχνι­κά δεδο­μέ­να της επο­χής- η απε­λευ­θέ­ρω­ση της Βέροιας έγι­νε τέλη Οκτώ­βρη 1944) για τον εορ­τα­σμό των26 χρό­νων από την ίδρυ­ση του ΚΚΕ. Γρά­φει σχε­τι­κά (26/11/1944):

prosklisi

«ΚΟΜΜ. ΚΟΜΑ ΕΛΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΒΕΡΟΙΑΣ
(σ.σ ο νομός Ημα­θί­ας δημιουρ­γεί­ται διοι­κη­τι­κά το 1946)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σύντροφοι
Αύριο θα γίνει ο γιορ­τα­σμός των 26 χρό­νων του ηρω­ι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος μας. Στην πλα­τεία ωρο­λο­γιού θα γίνει μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση στην οποία ομι­λη­τής θα ανα­πτύ­ξει την ιστο­ρία του Κόμ­μα­τός μας που ιδρύ­θη­κε πριν 26 χρό­νια, τους αγώ­νες του τις επι­τυ­χί­ες του, και την όλη επί­δρα­σή του στην πολι­τι­κή ζωή της χώρας μας.
Πάρ­τε όλοι μέρος στο γιορ­τα­σμό στις 10 η ώρα
Ζήτω τα 26 χρό­νια του ατσα­λέ­νιου Κόμ­μα­τός μας
Ζήτω ο αλύ­γι­στος αρχη­γός του Ζαχαριάδης»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο