Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιώργος Πατέλης: Το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής που τώρα πέφτει… λιπόθυμος (ΒΙΝΤΕΟ-«Ό,τι κινείται σφάζεται»)

Μπο­ρεί οι διά­φο­ρες… αδυ­να­μί­ες του πυρη­νάρ­χη Νίκαιας Γιώρ­γου Πατέ­λη να κατά­φε­ραν να δια­κό­ψουν τη δια­δι­κα­σία στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής μέσα στην εβδο­μά­δα. Ωστό­σο ο Πατέ­λης, ο οποί­ος κατη­γο­ρεί­ται ‑μετα­ξύ άλλων- για έντα­ξη και διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και συνέρ­γεια στην ανθρω­πο­κτο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, παρά τις… ευαι­σθη­σί­ες του ήταν από τα πρω­το­πα­λί­κα­ρα της νεο­να­ζι­στι­κής οργά­νω­σης που κατεί­χε ηγε­τι­κό ρόλο στον πυρή­να της Νίκαιας.

Ποιος είναι ο Γιώργος Πατέλης

patelis3Ήταν επι­κε­φα­λής της τοπι­κής οργά­νω­σης της Νίκαιας και – όπως απο­κα­λύ­φθη­κε- ήταν αυτός που έδω­σε την εντο­λή εφό­δου το βρά­δυ της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα. Συγκε­κρι­μέ­να, περί­που στις 23:30 ο Πατέ­λης έστει­λε μέσω υπο­λο­γι­στή σε κινη­τά τηλέ­φω­να μελών της Χρυ­σής Αυγής από τη Νίκαια το γρα­πτό μήνυ­μα: «Όλοι τώρα τοπι­κή. Όσοι είσα­στε κοντά. Δεν θα περι­μέ­νου­με μακρι­νούς. Τώρα». Ο Πατέ­λης είχε επί­σης σει­ρά τηλε­φω­νι­κών επι­κοι­νω­νιών με τον Γιάν­νη Λαγό, πριν και μετά τη δολοφονία.

Ηγετικό στέλεχος

Είχε υπό την προ­στα­σία του τον δολο­φό­νο του Παύ­λου Φύσ­σα Γιώρ­γο Ρου­πα­κιά και είναι το πρό­σω­πο-κλει­δί για όλες τις έκνο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες της Χρυ­σής Αυγής στην περιο­χή του Πει­ραιά. Είχε στε­νές σχέ­σεις με τους Ιωάν­νη Λαγό, Γιώρ­γο Γερ­με­νή, Ηλία Κασι­διά­ρη, ενώ την «αρχη­γία» του έχουν υμνή­σει σχε­δόν όλοι οι βου­λευ­τές του νεο­να­ζι­στι­κού μορ­φώ­μα­τος. Είχε μάλι­στα ανα­λά­βει τη δημιουρ­γία του Τάγ­μα­τος Εφόδου.

Η τοπι­κή οργά­νω­ση Νίκαιας, υπό τις οδη­γί­ες του, έδι­νε ηχη­ρό «παρών» σε όλες τις εκδη­λώ­σεις της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και τις περι­φρου­ρού­σε. Μάλι­στα, ο πυρή­νας της Νίκαιας του Πατέ­λη καλού­νταν σε «δύσκο­λες απο­στο­λές», όπως στα εκτε­τα­μέ­να επει­σό­δια που είχαν γίνει στην Κόρινθο.

«Ό,τι κινείται σφάζεται»

Ενδει­κτι­κό του ρόλου του «ευαί­σθη­του» Πατέ­λη είναι το γνω­στό βίντεο με την εντο­λή «ό,τι κινεί­ται σφά­ζε­ται». Στο βίντεο ο Πατέ­λης μιλά σε χρυ­σαυ­γί­τες στη Νίκαια απο­τυ­πώ­νο­ντας με ανά­γλυ­φο τρό­πο στοι­χεία όπως η ιεραρ­χία, η δομή και η στρα­τιω­τι­κή πει­θαρ­χία της οργά­νω­σης. Όπως ανα­φέ­ρει ο Πατέ­λης, αν δεν «πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό», η επί­θε­ση δεν θα γίνει. «Οτι­δή­πο­τε μας λένε πρέ­πει να το κάνου­με. Δεν είμαι αυτό­νο­μος, είμαι στη Χρυ­σή Αυγή», ομο­λό­γη­σε. «Δεν θα μεί­νει τίπο­τα όρθιο. Ό,τι κινεί­ται, σφά­ζε­ται», λέει ο Πατέ­λης στους χρυσαυγίτες.

Βεβαί­ως, στην επο­χή της… μεγά­λης μαγκιάς ο Πατέ­λης δεν είχε πρό­βλη­μα να φωτο­γρα­φί­ζε­ται με όπλα.

Το 2013 είχε απο­κα­λυ­φθεί ότι ήταν υπεύ­θυ­νος των Κλει­στών Πυρή­νων της οργάνωσης.

Τι ήταν οι Κλει­στοί Πυρή­νες; Ομά­δες μέσα στις Τοπι­κές οι οποί­ες ήταν αυτές που επι­τί­θο­νταν σε Πακι­στα­νούς και παρευ­ρί­σκο­νταν πάντα στις εκδη­λώ­σεις της Χρυ­σής Αυγής. Στην συνέ­ντευ­ξη-φωτιά που δημο­σί­ευ­σε το Έθνος, πρώ­ην μέλος της Χρυ­σής Αυγής, απο­κά­λυ­πτε πως: «Είσαι ένα μηδε­νι­κό, σου λένε να πέσεις να πάρεις κάμ­ψεις και σε κλω­τσά­νε στα πλευ­ρά μπρο­στά σε όλους. Όταν μπεις στον Κλει­στό Πυρή­να, σου βγά­ζουν ειδι­κό βιβλια­ρά­κι στο οποίο κατα­γρά­φο­νται και οι επι­δό­σεις σου. Σε πόσες εκδη­λώ­σεις πήγες, αν έδει­ρες Πακι­στα­νούς, πόσες φορές έχεις πάει στις οργα­νώ­σεις του γρα­φεί­ου», σχο­λιά­ζο­ντας την δομή και την λει­τουρ­γία των Κλει­στών Πυρήνων.

patelis1

Στην φωτο­γρα­φία που δημο­σί­ευ­σε τότε το Έθνος, ο Γιώρ­γος Πατέ­λης κρα­τά ένα πιστό­λι Walther PP. Ο συγκε­κρι­μέ­νος τύπος όπλου μάλι­στα χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε πολύ από τις δυνά­μεις του ναζισμού.

Για τον Γιώρ­γο Πατέ­λη ανα­φέ­ρει: «Στο αυτο­κί­νη­το του Γιώρ­γου Πατέ­λη και στο σπί­τι της μητέ­ρας του βάζα­με τα όπλα μας, όταν έπρε­πε να τα κρύ­ψου­με». Παράλ­λη­λα τόνι­σε ότι: «Ο Γιώρ­γος Πατέ­λης λάμ­βα­νε ενη­μέ­ρω­ση από τα μέλη του για ό,τι αφο­ρού­σε την περιο­χή της Νίκαιας και αυτός ήταν υπεύ­θυ­νους να «λογο­δο­τή­σει» στον Λαγό, ο οποί­ος λάμ­βα­νε τις όποιες απο­φά­σεις και είχε και το τελι­κό πρό­σταγ­μα. Ωστό­σο και αυτός έπρε­πε να λογο­δο­τή­σει στον «αρχη­γό» ο οποί­ος έδι­νε το τελευ­ταίο ΟΚ».

Στις απο­κα­λύ­ψεις φάνη­κε πως η Χρυ­σή Αυγή δεν είναι και τόσο φιλέλ­λη­νες όσο λένε καθώς σύμ­φω­να με το πρώ­ην μέλος του κόμ­μα­τος «τσέ­πω­ναν» χρή­μα­τα που μάζευαν για άπο­ρους Έλλη­νες προ­κει­μέ­νου αυτοί να ζουν μία αξιο­πρε­πέ­στα­τη ζωή, παρά το γεγο­νός πως είναι άνερ­γοι. Συγκε­κρι­μέ­να για τον Γιώρ­γο Πατέ­λη, απο­κά­λυ­ψε: «Μάζευαν λεφτά για κάποιον συνάν­θρω­πο που είχε πρό­βλη­μα και τα έβα­ζαν στην τσέ­πη τους. Έλε­γαν 40 ευρώ μάζε­ψα και από την κατα­μέ­τρη­ση που γινό­ταν στον Κλει­στό Πυρή­να μαθαί­να­με ότι είχα­νε μαζευ­τεί 300 ευρώ που τα έβα­ζαν στην τσέ­πη τους. Και πλή­ρω­ναν τα κοι­νό­χρη­στα των σπι­τιών τους και έκα­ναν μία ζωή αξιο­πρε­πέ­στα­τη. Παρό­λο που ο Γιώρ­γος Πατέ­λης και η σύζυ­γός του είναι άνερ­γοι και το μονα­δι­κό εισό­δη­μα που έχουν είναι η σύντα­ξη της μητέ­ρας του, ζουν σε μεγά­λο άνε­το σπί­τι στην Νίκαια. Πλη­ρώ­νει φως νερό τηλέ­φω­νο, κοι­νό­χρη­στα ζει αξιο­πρε­πέ­στα­τα και υπε­ρη­φα­νεύ­ε­ται ότι έδι­νε κάθε μέρα στο παι­δί του 15 ευρώ. Αν είσαι άνερ­γος από κάπου πρέ­πει να τα βγά­ζεις αυτά».

Τι είχε πει στην απολογία του

Αρνού­μαι την απο­δι­δό­με­νη σε εμέ­να κατη­γο­ρία και συμπλη­ρω­μα­τι­κά σας απα­ντώ τα εξής: Είμαι υπεύ­θυ­νος της τοπι­κής οργά­νω­σης Νίκαιας. Το πεντα­με­λές όργα­νο αυτής απο­τε­λεί­ται εκτός από μένα και από τη σύζυ­γο μου Θεώ­νη Σκαρ­πέ­λη, υπεύ­θυ­νη πολι­τι­κής οργά­νω­σης, το Γεώρ­γιο Τσα­κα­νί­κα ταμία και τον Ιωάν­νη Καζαν­τζό­γλου υπεύ­θυ­νο πολι­τι­κής δρά­σε­ως. Ο Ρου­πα­κιάς ποτέ δεν ήταν μέλος του πεντα­με­λούς ούτε κάποια Ανα­στα­σία ούτε κάποιος Βασίλης.

Υπεύ­θυ­νος ιδε­ο­λο­γι­κού δεν υπήρ­χε γίνο­νταν κάποιες ομι­λί­ες μερι­κές φορές από εμέ­να και τον κο Τσακανίκα.

patelis8

Ερώ­τη­ση: Πότε μάθα­τε για την συμπλο­κή που οδή­γη­σε στο μαχαί­ρω­μα και θάνα­το του Φύσ­σα και από ποιόν;

Απά­ντη­ση: Μου τηλε­φώ­νη­σε ο ίδιος ο Ρου­πα­κιάς γύρω στα 15–20λεπτά μετά το περι­στα­τι­κό και εγώ έκρι­να ότι έπρε­πε να ενη­με­ρώ­σω αμέ­σως τον περι­φε­ρειάρ­χη μου που ήταν ο Ιωάν­νης Λαγός.

Ερώ­τη­ση: Εκτός από τον κο Λαγό ενη­με­ρώ­σα­τε και άλλους το βρά­δυ της 17/9/2013;

Απά­ντη­ση: Όχι με δική μου πρω­το­βου­λία αλλά όσοι με κάλε­σαν το έμα­θαν από μένα. Πριν το περι­στα­τι­κό έστει­λα μηνύ­μα­τα σε διά­φο­ρους συνα­γω­νι­στές προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θούν για την επί­σκε­ψη του Αρχη­γού στα γρα­φεία μας που θα γινό­ταν την Πέμ­πτη. Ως προς τη λέξη πυρή­νας υπήρ­χε μία άτυ­πη συνή­θεια να απο­κα­λού­νται πυρή­νες κάποιες τοπι­κές οργα­νώ­σεις και ο υπεύ­θυ­νος τους πυρη­νάρ­χης. Την επό­με­νη ημέ­ρα κατέ­βη­κα για να εργα­στώ στα γρα­φεία του κόμ­μα­τος στη Μεσο­γεί­ων περί τις 10 το αργό­τε­ρο και από εκεί πραγ­μα­το­ποί­η­σα 14 κλή­σεις αλλε­πάλ­λη­λες προς το στα­θε­ρό τηλέ­φω­νο προς την οικία μου από τη στα­θε­ρή σύν­δε­ση με αρ. 6985121. Πρό­κει­ται για τηλέ­φω­νο που βρί­σκε­ται στα κεντρι­κά της Μεσο­γεί­ων. Είναι ο αριθ­μός του τηλε­φω­νι­κού μας κέντρου. Ο Αρχη­γός μας δεν βρι­σκό­ταν στα γρα­φεία εκεί­νο το πρωί. Ο Αρχη­γός γνώ­ρι­ζε ότι εργα­ζό­μουν στα κεντρι­κά γρα­φεία, με ξέρει με το ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο μου. Επί­σης γνω­ρί­ζει ότι είμαι υπεύ­θυ­νος της τοπι­κής Νίκαιας. Ως προς τα ανω­τέ­ρω τηλέ­φω­να προ­έ­κυ­ψε ένα πρό­βλη­μα στο σπί­τι μου και συγκε­κρι­μέ­να η Μαρ­γα­ρί­τα Ρου­πα­κιά βρι­σκό­ταν έξω από το σπί­τι μου και φώνα­ζε να της παρα­δώ­σου­με κάποια τσά­ντα με έγγρα­φα μέσα. Ακο­λού­θως μάλι­στα κάλε­σε την Αστυ­νο­μία και ήρθε και ο Εισαγ­γε­λέ­ας. Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε έρευ­να στο σπί­τι μας και δεν βρέ­θη­κε η τσά­ντα αυτή. Δεν εγκα­τέ­λει­ψε εκεί­νην την ώρα την εργα­σία μου διό­τι επε­λή­φθη του περι­στα­τι­κού ο δικη­γό­ρος του κόμ­μα­τος, ο οποί­ος πήρε μαζί του και τον βου­λευ­τή Κου­ζή­λο ο οποί­ος κατέ­βαι­νε για υπό­θε­ση στη Νίκαια αφού η Εισαγ­γε­λέ­ας θα ενερ­γού­σε έρευ­να και στα γρα­φεία της τοπι­κής οργά­νω­σης της Νίκαιας. Είμαι παντρε­μέ­νος έχω ένα παι­δί οκτώ ετών το οποίο προ­έρ­χε­ται από άλλο γάμο και έχω ανα­λά­βει την επι­μέ­λεια. Είμα­στε μια κλα­σι­κή ελλη­νι­κή οικο­γέ­νεια. Είμαι ο μόνος στην οικο­γέ­νεια που μπο­ρεί να τη συντη­ρή­σει για­τί η σύζυ­γος μου είναι άνεργη.

Πηγή: Το Βήμα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο