Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν δικαιολογείται ο θάνατος της Τζωρτζίνας», κατέθεσε η διευθύντρια παιδίατρος

«Δύο πρω­ι­νά πριν κατα­λή­ξει η Τζωρ­τζί­να είχε πολύ καλή κλι­νι­κή εικό­να. Δεν δικαιο­λο­γεί­ται ο θάνα­τός της. Ήταν πολύ περί­ερ­γο αυτό που έγι­νε», δήλω­σε στο Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο που δικά­ζει τη Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου η διευ­θύ­ντρια της Παι­δια­τρι­κής Κλι­νι­κής του Νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων «Πανα­γιώ­της και Αγλα­ΐα Κυρια­κού», Μυρ­σί­νη Μαυρίκου.

Η για­τρός του νοσο­κο­μεί­ου που δέχθη­κε την Τζωρ­τζί­να μετά το Ωνά­σειο κατέ­θε­σε πως το κορι­τσά­κι είχε μία πολύ καλή εικό­να λίγες ώρες πριν πεθά­νει στις 20 Ιανουα­ρί­ου 2022 ανα­φε­ρό­με­νη σε «ακα­ριαίο, αιφ­νί­διο θάνα­το» που δεν έχει εξήγηση:

«Από τα ιατρι­κά δεδο­μέ­να δεν δικαιο­λο­γεί­ται ο θάνα­τος της Τζωρ­τζί­νας. Ο ακα­ριαί­ος και αιφ­νί­διος θάνα­τος δεν δικαιο­λο­γεί­ται. Όταν έφυ­γα την Παρα­σκευή από το νοσο­κο­μείο, δεν περί­με­να ότι την επό­με­νη ημέ­ρα θα ενη­με­ρω­θώ πως το παι­δί πέθα­νε», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά η γιατρός.

Όπως τόνι­σε η κ. Μαυ­ρί­κου είχε δει την Τζωρ­τζί­να τόσο στις 27 όσο και στις 28 Ιανουα­ρί­ου και ήταν στα­θε­ρή με τελευ­ταίο επει­σό­διο στις 25 Ιανουα­ρί­ου. Είπε μάλι­στα η για­τρός πως εξαι­τί­ας της καλής εικό­νας του παι­διού, του καλού εγκε­φα­λο­γρα­φή­μα­τος και της στα­θε­ρό­τη­τας που εμφά­νι­ζε η κατά­στα­σή του «συνέ­στη­σα να αρχί­σει η σίτιση».

Ανα­φε­ρό­με­νη στην μητέ­ρα και τις αντι­δρά­σεις της η μάρ­τυ­ρας την περιέ­γρα­ψε ως ψύχραι­μη που δεν έδει­χνε σημά­δια αγω­νί­ας και ανη­συ­χί­ας. Η μάρ­τυ­ρας κλή­θη­κε από την πρό­ε­δρο να περι­γρά­ψει την εικό­να που απο­κό­μι­σε η ίδια από την επα­φή της με την κατηγορουμένη.

Πρό­ε­δρος: Λέτε στην κατά­θε­σή σας πως η μητέ­ρα ήταν ιδιαί­τε­ρη ψύχραιμη..

Μάρ­τυ­ρας: Αυτό μου έκα­νε εντύ­πω­ση! Και σε εμέ­να και σε συνα­δέλ­φους μου. Ακό­μα και όταν έκα­νε επει­σό­δια το παι­δί, διό­τι είδα­με κάποια από αυτά, δεν υπήρ­χε στο πρό­σω­πό της κάποια αγω­νία και ανη­συ­χία. Σε κάποιο επει­σό­διο, στην παρα­τή­ρη­σή μου ότι κάνει μόνο ταχυ­καρ­δία, μου είπε με από­λυ­τη ψυχραι­μία, ότι «έτσι κάνει, δεν έχει κάνει ακό­μα την βρα­δυ­καρ­δία, θα δεί­τε». Αυτό μας έκα­νε ιδιαί­τε­ρη εντύ­πω­ση: μία μητέ­ρα να προ­βλέ­πει τι θα γίνει με το παι­δί της, όταν είναι στο νοσο­κο­μείο και συν­δε­δε­μέ­νο με μηχανήματα.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Τελι­κά αυτό το μεγά­λο επει­σό­διο που προ­έ­βλε­ψε η μητέ­ρα ήρθε;

Μάρ­τυ­ρας: Το παι­δί είχε αυτό το γεγο­νός στις 29 Ιανουα­ρί­ου 2022 που οδή­γη­σε τελι­κά σε θάνα­το. Στις 29 Ιανουα­ρί­ου 2022 δεν ξέρει κανείς τι προη­γή­θη­κε της ανα­κο­πής. Το παι­δί βρέ­θη­κε σχε­δόν νεκρό. Πολύ περί­ερ­γο αυτό που έγινε.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Για τα επει­σό­δια, σας ειδο­ποί­η­σε η μητέρα;

Μάρ­τυ­ρας: Ναι βγή­κε στην πόρ­τα και μας είπε το παι­δί έκα­νε επει­σό­δια. Στα δύο επει­σό­δια που είχε έτυ­χε και έκα­να επί­σκε­ψη ακρι­βώς απέ­να­ντι, στο τρί­το δε θυμά­μαι τι έγι­νε, πάντως βρέ­θη­κα εκεί.

Η μάρ­τυ­ρας, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση συνη­γό­ρου υπο­στή­ρι­ξης της κατη­γο­ρί­ας είπε πως δεν ήταν στο νοσο­κο­μείο όταν η Τζωρ­τζί­να υπέ­στη την μοι­ραία ανα­κο­πή: «Δεν ήμουν μπρο­στά. Έχω πλη­ρο­φο­ρη­θεί ότι το παι­δί είχε 30 σφύ­ξεις. Αυτό δεν σημαί­νει κάτι, μπο­ρεί να άκου­γαν τον μηχα­νι­σμό του βημα­το­δό­τη. Το παι­δί δεν είχε καρ­διά να μπο­ρεί να ανταποκριθεί..Δεν νομί­ζω ότι κατέ­λη­ξε 15:50! Το παι­δί ήταν νεκρό από την ώρα που άρχι­ζε να το αντι­με­τω­πί­ζει η εντα­τι­κή μονάδα».

Σύμ­φω­να με την για­τρό, είχε συζη­τή­σει με τους γονείς της Τζωρ­τζί­νας για το ιστο­ρι­κό της οικο­γέ­νειας. «Είχα­με δύο αιφ­νί­διους θανά­τους στην οικο­γέ­νεια, οι οποί­οι ήταν λίγο περί­ερ­γοι για μένα. Το 3,5 ετών παι­δί, (εννο­εί την Μαλέ­να) είχε εισα­χθεί με οξεία λευ­χαι­μία και “έφυ­γε” από ηπα­τι­κή ανε­πάρ­κεια. Τους ρώτη­σαν εάν είχε κάποιο πρό­βλη­μα με το ήπαρ και μου είπαν όχι. Ο πατέ­ρας μου είπε πως έχουν κινη­θεί νομι­κά. Μου είπαν και για το βρέ­φος (σ.σ. Ίρι­δα) πως αιτία θανά­του ήταν η “αγε­νε­σία φλε­βό­κομ­βου”. Πρώ­τη φορά το άκου­σα, μου έκα­νε εντύ­πω­ση και μίλη­σα και με καρ­διο­λό­γους και μου είπαν και αυτοί πως είναι περί­ερ­γο. Ήταν περί­ερ­γο πρώ­τη φορά το άκου­γα», ανέ­φε­ρε η μάρτυρας.

Πρό­ε­δρος: Είπα­τε πριν πως όταν ζητή­σα­τε να σας περι­γρά­ψει η κατη­γο­ρου­μέ­νη το επει­σό­διο του παι­διού, πριν την ανα­κο­πή σας είπε ότι δεν είδε απώ­λεια συνείδησης;

Μάρ­τυ­ρας: Ναι μου είπε πως δεν έχα­σε τις αισθή­σεις της, όταν έγι­νε το επει­σό­διο. Όταν όμως έχεις σπα­σμούς, τις χάνεις. Μου είπε ότι νοση­λεύ­τη­κε στο Καρα­μαν­δά­νειο και ότι τους είπαν πως είχε κάποια βρογ­χο­πνευ­μο­νία και ότι μετά έκα­νε την ανακοπή.

Η δίκη θα συνε­χι­στεί αύριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο