Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Πισπιρίγκου: Σκληρή γλώσσα από την εισαγγελέα για την κατηγορούμενη

“Θα έπρε­πε οι φωνές της να έχουν σηκώ­σει την Πάτρα στο πόδι” είπε η εισαγ­γε­λέ­ας της Έδρας του ΜΟΔ Ευαγ­γε­λία Σπυ­ρι­δω­νί­δου για την αντί­δρα­ση της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου όταν η Τζωρ­τζί­να υπέ­στη στο Καρα­μαν­δά­νειο την πρώ­τη ανακοπή.

Με ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρή κρι­τι­κή ως προς συμπε­ρι­φο­ρές της 35χρονης απέ­να­ντι στην Τζωρ­τζί­να η εισαγ­γε­λέ­ας είπε για τη μεγα­λύ­τε­ρη κόρη της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου και τις νοση­λεί­ες της πως “η Τζωρ­τζί­να ήταν ένα πολύ δυνα­τό παι­δί, ήταν μια ηρωίδα”.

Εστιά­ζο­ντας αρκε­τές φορές στο ίδιο το παι­δί, η εισαγ­γε­λέ­ας, αφού ανα­φέρ­θη­κε στους θανά­τους της Μαλέ­νας το 2019 και εν συνε­χεία, το 2021, της Ίρι­δας, είπε κατά την εξι­στό­ρη­ση της πορεί­ας θανά­του της 9χρονης: “Για την Τζωρ­τζί­να μιλά­με. Που είχε χάσει τις δύο αδελ­φές της. Που είχε φύγει ο πατέ­ρας της από το σπίτι”.

Στην αγό­ρευ­σή της η εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός έχει ξεκι­νή­σει να περι­γρα­φεί με κάθε λεπτο­μέ­ρεια ημέ­ρα — ημέ­ρα όσα έγι­ναν από την στιγ­μή που η Τζωρ­τζί­να μετα­φέρ­θη­κε από τη μητέ­ρα της στο Καρα­μαν­δά­νειο στις 8 Απρι­λί­ου 2021 καθώς, όπως λέει η κατη­γο­ρού­με­νη, εμφά­νι­ζε σπα­σμούς. Επι­κα­λού­με­νη ιατρι­κές εξε­τά­σεις αλλά και τις κατα­θέ­σεις των για­τρών, η εισαγ­γε­λέ­ας τόνι­σε πως έγι­ναν εξε­τά­σεις και το παι­δί δεν κρί­θη­κε ότι χρειά­ζε­ται να παρα­μεί­νει στο νοσο­κο­μείο. Ωστό­σο παρέ­μει­νε μετά από παρά­πο­να της μητέ­ρας για εμετούς.

Για την 11η Απρι­λί­ου, ημέ­ρα που το παι­δί υπέ­στη την ανα­κο­πή η κ. Σπυ­ρι­δω­νί­δου είπε: “Ξαφ­νι­κά χωρίς κάποιο πρό­δρο­μο σημά­δι το βρί­σκουν οι για­τροί, ωχρό με μυδρί­α­ση. Η κατη­γο­ρού­με­νη δεν έχει βγει έντρο­μη στο διά­δρο­μο να φωνά­ξει. Ή δεν έχει κατα­λά­βει τι συμ­βαί­νει ή έχει αντι­λη­φθεί και δεν φωνά­ζει. Κανέ­νας για­τρός δεν θυμά­ται πού βρι­σκό­ταν την κρί­σι­μη ώρα η μητέρα.

Αν ήταν το κυρί­αρ­χο πρό­σω­πο, είχε φωνά­ξει ήταν σε πανι­κό, θα την θυμού­νταν. Δεν ακού­στη­κε η κ. κατη­γο­ρου­μέ­νη. Θα έπρε­πε οι φωνές της να έχουν σηκώ­σει την Πάτρα στο πόδι. Ούτε ούρ­λια­ξε, ούτε φώνα­ξε παρό­τι είδε το παι­δί της να παθαί­νει ό,τι και το πρώ­το που πέθα­νε και είναι ψύχραιμη.

Δεν καλεί σε βοή­θεια με τον ενδε­δειγ­μέ­νο τρό­πο ώστε να ενερ­γο­ποι­η­θεί η αλυ­σί­δα διά­σω­σης η οποία αν εκκι­νή­σει στα πρώ­τα 4 με 6 λεπτά είναι αρκε­τή, μόνο με θωρα­κι­κές συμπιέ­σεις και φιλί της ζωής να κρα­τή­σει στην ζωή. Είναι ευτύ­χη­μα που επα­νήλ­θε η Τζωρτζίνα”.

Η εισαγ­γε­λέ­ας μάλι­στα ανέ­φε­ρε σε αυτό το σημείο, πως στον χρό­νο μέχρι να τρέ­ξουν οι για­τροί στο δωμά­τιο “η Τζωρ­τζί­να ήταν μόνη της… Αυτό το παι­δά­κι δεν είχε μία αγκα­λιά, διό­τι, όπως μας είπε εδώ η κατη­γο­ρού­με­νη “δεν ήθε­λε να κάνει ιατρι­κές πρά­ξεις”. Και η Τζωρ­τζί­να είναι ολο­μό­να­χη στο δωμάτιο”.

Σχο­λιά­ζο­ντας μάλι­στα τη θέση που εξέ­φρα­σε η υπε­ρά­σπι­ση, αμφι­σβη­τώ­ντας την ανα­γκαιό­τη­τα της παρα­τε­τα­μέ­νης ΚΑΡΠΑ επί 50 λεπτά με δεδο­μέ­νο ότι στη βιβλιο­γρα­φία ανα­φέ­ρε­ται ότι μετά τα 20 λεπτά μπο­ρεί να επι­φέ­ρει εγκε­φα­λι­κές βλά­βες, η εισαγ­γε­λέ­ας έδω­σε συγ­χα­ρη­τή­ρια στον αναι­σθη­σιο­λό­γο λέγο­ντας πως “κανείς δεν μπο­ρεί να στε­ρή­σει από κάποιον τη ζωή, επει­δή μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει νευ­ρο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα. Αλί­μο­νο αν ζητά­με από τους για­τρούς να πρέ­πει να στα­μα­τά­νε την ΚΑΡΠΑ μήπως και έχου­με νευ­ρο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα. Αλί­μο­νό μας αν ζητά­με από τους για­τρούς να στα­μα­τούν επει­δή δεν θα είναι ο τέλειος άνθρω­πος, ποιος έχει πει ότι οι άνθρω­ποι ΑΜΕΑ δεν είναι τέλειοι άνθρω­ποι; Συγ­χαί­ρω τον κ. Χασα­πό­που­λο, είναι άνθρω­πος με Α κεφαλαίο”.

Σε άλλο σημείο ανα­πτύσ­σο­ντας την πρώ­τη νοση­λεία της Τζωρ­τζί­νας η εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός με έντο­νο ύφος ανέ­φε­ρε πως η κατη­γο­ρού­με­νη “είχε ‘δηλη­τη­ριά­σει’ το παι­δί κατά του πατέ­ρα του. Είναι ένα παι­δί που έχει δει τα αδέλ­φια του να φεύ­γουν, η μητέ­ρα του της λέει τα πάντα για τον πατέ­ρα του και ανα­ρω­τιό­μα­στε για­τί είναι σε αυτήν την κατάσταση;

Όλο αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα στο Καρα­μαν­δά­νειο έχει προ­κύ­ψει ότι το ζευ­γά­ρι ήθε­λε να χωρί­σει. Η κ. κατη­γο­ρου­μέ­νη και ενώ έχει χάσει ήδη δυο παι­διά, κάνει αναρ­τή­σεις και ψάχνει αν ο Μάνος φορά­ει τη βέρα του, αν έχει αλλά­ξει κάτι στο fb, αν ο κ. Δασκα­λά­κης είναι έξω, κυκλο­φο­ρεί… Όλα αυτά ενώ το παι­δί της νοση­λεύ­ε­ται. Εκεί­νη έχει το νου της αν δηλώ­νει παντρε­μέ­νος ή όχι ο Μάνος.

Η κατη­γο­ρού­με­νη έχει βάλει το παι­δί της να ζητά να δει τον μπα­μπά της, το μαγνη­το­φω­νεί το παι­δί να το λέει ενώ είναι στα επεί­γο­ντα. Λέει ευθαρ­σώς στο παι­δί της να μην την φέρ­νει σε δύσκο­λη θέση. Είναι φυσιο­λο­γι­κό να λέει μία μάνα στο παι­δί της ‘για­τί το κάνεις αυτό σε εμέ­να και τον μπα­μπά;’. Ανα­ρω­τιώ­μα­στε για­τί το παι­δά­κι πετα­γό­ταν στον ύπνο του; Για­τί οι για­τροί μιλού­σαν για παιδοψυχολόγο;

Το πρώ­το τηλε­φώ­νη­μα που κάνει το πρωί πριν πάει στο Καρα­μαν­δά­νειο είναι στο δικη­γό­ρο της. Είναι δυνα­τόν; Να σκέ­φτε­σαι πρώ­τα το δικη­γό­ρο και μετά τον πατέ­ρα; Τον καλεί (τον δικη­γό­ρο) και του λέει ότι νοση­λεύ­ε­ται η Τζωρ­τζί­να. Πού το ήξε­ρε ότι θα νοση­λευ­τεί; Και όταν φεύ­γει για φέρει ρού­χα κ.λπ. στο νοσο­κο­μείο καλεί την αδελ­φή της να πάει και όχι τον πατέ­ρα. Σε ποια ζυγα­ριά μπαί­νει ο πατέ­ρας και η θεία για το ποιος θα καθί­σει με το παιδί;

Εκεί­νη τη χρο­νι­κή στιγ­μή που η κ. κατη­γο­ρου­μέ­νη επι­λέ­γει τη θεία για να αφή­σει πίσω για να πάρει ρού­χα, την ενδια­φέ­ρει η Τζωρ­τζί­να, οι εξε­τά­σεις της; Αν συνέ­βαι­νε κάτι, ποιος θα υπέ­γρα­φε; Η θεία; Και όλα αυτά δύο εβδο­μά­δες μετά το θάνα­το της Ίρι­δας. Και αυτό που σε ενδια­φέ­ρει είναι να φύγεις να πάρεις ρού­χα και πιτζάμες”.

Ανα­φε­ρό­με­νη στο κλί­μα ανά­με­σα στο ζευ­γά­ρι η Εισαγ­γε­λέ­ας επι­κα­λέ­στη­κε ανά­με­σα σε άλλα ένα μήνυ­μα που είχε στεί­λει στην κατη­γο­ρού­με­νη ο Δασκα­λά­κης: “Κάθε φορά που θα χωρί­ζου­με θα έχου­με μία απώ­λεια; της λέει ο κ. Δασκα­λά­κης δύο μέρες πριν εισα­χθεί η Τζωρ­τζί­να στο Καρα­μαν­δά­νειο. Μέσα σε αυτή τη δύσκο­λη κατά­στα­ση έρχε­ται η ανα­κο­πή της Τζωρ­τζί­νας. Οι σχέ­σεις του ζευ­γα­ριού απο­κα­τα­στά­θη­καν άμε­σα”, τόνι­σε η εισαγγελέας.

Η εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός έδω­σε ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στην ημέ­ρα ανταλ­λα­γής αυτών των μηνυ­μά­των, 6η Απρι­λί­ου, όταν η κ. Πισπι­ρί­γκου είχε αφή­σει την Τζωρ­τζί­να στη μητέ­ρα της και είχε πάει σε ένα ξενο­δο­χείο για να απο­μο­νω­θεί, όπως έχει πει η ίδια η κ. Πισπι­ρί­γκου. Η κ. Σπυ­ρι­δω­νί­δου διά­βα­σε πολ­λούς από από αυτούς τους διά­λο­γους, είτε με τον Μάνο Δασκα­λά­κη, είτε με την αδελ­φή της που προ­σπα­θεί να την πεί­σει να επι­στρέ­ψει στην Τζωρ­τζί­να για­τί “το παι­δί κλαί­ει. Σε ζητά­ει”, όπως της έλε­γε η αδελ­φή της.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο