Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο πρώτος χρυσαυγίτης που είπε πως ήταν στο σημείο δολοφονίας Φύσσα, δεν είδε εκεί ούτε τον Ρουπακιά

: «Βρέ­θη­κα στον τόπο του εγκλή­μα­τος. Είδα 50 ‑60 ανθρώ­πους, είχε έντα­ση και φωνές, αλλά δεν είδα ξύλο. Δεν ανα­γνώ­ρι­σα κανέ­ναν. Δεν είδα ούτε τον Ρουπακιά».

Ο χρυ­σαυ­γί­της Θάνα­σης Τζόρ­βας που απο­λο­γή­θη­κε στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής είναι ο πρώ­τος κατη­γο­ρού­με­νος, εκτός του Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά, που είπε απο­λο­γού­με­νος ότι το επί­μα­χο βρά­δυ βρέ­θη­κε στο σημείο της δολο­φο­νί­ας Φύσ­σα. Όλοι οι υπό­λοι­ποι έχουν αρνη­θεί την παρου­σία τους στο σημείο.

Όπως είπε ο 42χρονος κατη­γο­ρού­με­νος, είδε το αυτο­κί­νη­το του Ρου­πα­κιά το οποίο συνο­δευό­ταν από μηχα­νά­κια «με ανθρώ­πους που φορού­σαν μαύ­ρα» να κατευ­θύ­νο­νται προς το Κερα­τσί­νι. Ο ίδιος, όπως είπε, αφού έλα­βε το μήνυ­μα για το κάλε­σμα στην Τοπι­κή, πήγε με τον συγκα­τη­γο­ρού­με­νο, εξά­δελ­φό του, αλλά βρή­καν κλει­στά τα γρα­φεία. Έτσι και ενώ κατευ­θύ­νο­νταν προς τα σπί­τια τους, είδαν τυχαία το αυτο­κί­νη­το του Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά και απο­φά­σι­σαν να τον ακο­λου­θή­σουν, θεω­ρώ­ντας ότι εκεί­νος γνώ­ρι­ζε τον προ­ο­ρι­σμό τους. «Είδα τέσ­σε­ρις-πέντε μηχα­νές να προ­πο­ρεύ­ο­νται του αυτο­κι­νή­του. Φορού­σαν κρά­νη. Θεώ­ρη­σα ότι είναι κάποιοι από τα γρα­φεία για­τί φορού­σαν μαύ­ρα. Τους ακο­λού­θη­σα, πιστεύ­ο­ντας ότι πάμε για να μοι­ρά­σου­με τρι­κά­κια […] δεν γνώ­ρι­ζα κάτι άλλο».

Σύμ­φω­να με τον Θ. Τζόρ­βα, κάποια στιγ­μή και ενώ δεν έβλε­παν πια μπρο­στά τους το αυτο­κί­νη­το του Ρου­πα­κιά, είδαν αστυ­νο­μία και σκέ­φτη­καν να πάνε μήπως χρεια­ζό­ταν να «χωρί­σου­με κάποιο δικό μας άνθρω­πο» για­τί είδαν τους αστυ­νο­μι­κούς να «τρα­βά­νε κάποιον».

Ο κατη­γο­ρού­με­νος περιέ­γρα­ψε έντα­ση και φωνές άλλα «όχι ξύλο» και περί­που 50–60 άτο­μα από τα οποία δεν ανα­γνώ­ρι­σε κανέ­ναν. Ο ίδιος και ο ξάδελ­φός του, όπως είπε, έφυ­γαν όταν άκου­σαν κάποιον να φωνά­ζει από μακριά «σπά­στε, αστυνομία».

Την εμπλο­κή του στην υπό­θε­ση ο Θ. Τζόρ­βας την απέ­δω­σε και αυτός σε ένα τηλε­φώ­νη­μα που έκα­νε μόλις γύρι­σε στο σπί­τι του. «Έκα­να το μεγα­λύ­τε­ρο λάθος της ζωής μου, πήρα τηλέ­φω­νο τον Ρου­πα­κιά. Τα ανθρώ­πι­να λάθη πλη­ρώ­νο­νται ακρι­βά […] Δεν κρύ­βο­μαι, δεν έχω να κρύ­ψω κάτι», είπε.

Ο Ρου­πα­κιάς, κατά τον κατη­γο­ρού­με­νο, του ζήτη­σε να μιλή­σει με τον Γ. Πατέ­λη τον οποίο κάλε­σε ο Θ. Τζόρ­βας, αλλά δεν μίλη­σαν για­τί ο πυρη­νάρ­χης του το έκλει­σε. Μέχρι τότε ο κατη­γο­ρού­με­νος, όπως απο­λο­γή­θη­κε, δεν ήξε­ρε τι έγι­νε στο Κερα­τσί­νι. Το έγκλη­μα το έμα­θε την επό­με­νη ημέ­ρα και σοκα­ρί­στη­κε. «Έκλαι­γα, έχα­σα τη γη κάτω από τα πόδια μου», είπε.

Στον κατη­γο­ρού­με­νο επι­ση­μάν­θη­κε από το δικα­στή­ριο ότι κάποιοι ισχυ­ρι­σμοί που προ­έ­βα­λε σήμε­ρα ήρθαν σε αντί­θε­ση με όσα είχε ανα­φέ­ρει στην ανάκριση.

Κατη­γο­ρού­με­νος: Εγώ λέω την αλήθεια

Πρό­ε­δρος: Τότε ή τώρα;

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας, η υπε­ρά­σπι­ση υπέ­βα­λε αίτη­μα για ηχο­γρά­φη­ση των πρα­κτι­κών της δίκης επι­κα­λού­με­νη τον νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα για τα κακουρ­γή­μα­τα, αίτη­μα για το οποίο το δικα­στή­ριο επιφυλάχθηκε.

Λ. Τσαλίκης: Δεν θέλησα να μάθω τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα

Η σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση στη δίκη της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης ξεκλι­νη­σε με την απο­λο­γία του χρυ­σαυ­γί­τη Λ. Τσα­λί­κη  ήταν στην καφε­τέ­ρια Κοράλ­λι μαζί με τον Ιωάν­νη Άγγο, τον άνθρω­πο που κινη­το­ποί­η­σε το τάγ­μα εφό­δου που επι­τέ­θη­κε στον Παύ­λο Φύσ­σα και τους φίλους του το βρά­δυ της 17ης προς τη 18η Σεπτεμ­βρί­ου 2013.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος χρυ­σαυ­γί­της υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν παρα­τή­ρη­σε το παρα­μι­κρό από την παρέα του Παύ­λου, «μόνο ο Άγγος μού μετέ­φε­ρε ότι τον στρα­βο­κοί­τα­ξαν του είπαν κάτι για την μπλού­ζα της Χρυ­σής Αυγής που φόρα­γε ανάποδα».

Ισχυ­ρί­στη­κε επί­σης ότι μετά τον αγώ­να πήγε στο σπί­τι του, όπως και ο Άγγος στο δικό του, και απέ­δω­σε τις τηλε­φω­νι­κές κλή­σεις με τους συγκα­τη­γο­ρού­με­νούς του Καλα­ρί­τη και Μιχά­λα­ρο σε πει­ράγ­μα­τα για την ήττα του Ολυμπιακού.

Εντύ­πω­ση προ­κά­λε­σε στην έδρα το ότι ο Τσα­λί­κης τις επό­με­νες μέρες δεν θέλη­σε να μάθει περισ­σό­τε­ρα για τη δολο­φο­νία παρό­λο που ήξε­ρε ότι ο γεί­το­νας και φίλος του Άγγος ήταν στην Τοπι­κή Οργά­νω­ση της Νίκαιας, την οποία είχε επι­σκε­φθεί και ο ίδιος και ενώ τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης είχαν συνε­χή ρεπορ­τάζ για το θέμα.

Πρό­ε­δρος: Δεν είναι περί­ερ­γο να μη θέλα­τε να μάθε­τε τι είχε συμ­βεί από τη στιγ­μή που εμπλέκεστε;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Όχι, δεν ήθε­λα να μάθω, τους έβα­λα σε από­στα­ση, έπαιρ­νε η μπά­λα και εμέ­να επει­δή ήμουν στην καφετέρια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο