Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΕΘ 2018 — Αλ. Τσίπρας: Δεσμεύτηκε για τήρηση των συμφωνημένων, υποσχέθηκε κέρδη στο κεφάλαιο και έταξε …όραμα στο λαό

Για την τήρη­ση των συμ­φω­νη­μέ­νων στό­χων δια­βε­βαί­ω­σε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας τους δανει­στές, τους επεν­δυ­τές, τις αγο­ρές και τον ΣΕΒ, με την ομι­λία του στην 83η Διε­θνή Έκθε­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι το σύν­θη­μά του περί «νέας επο­χής» έχει στον πυρή­να του αφε­νός μεν τη συνέ­χι­ση και έντα­ση της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης, αφε­τέ­ρου δε την καλ­λιέρ­γεια νέα αυτα­πα­τών με μεγα­λε­πή­βο­λα οράματα.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός άρχι­σε την ομι­λία του ανα­πέ­μπο­ντας ύμνους στις ΗΠΑ, ξεπλέ­νο­ντάς τις απ’ τα εγκλή­μα­τα που έχουν δια­πρά­ξει στο όνο­μα της «ισχυ­ρής στρα­τη­γι­κής σχέ­σης» και υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι είναι μια χώρα με την οποία μας συν­δέ­ουν αγώ­νες για κοι­νές αξί­ες σε σημα­ντι­κές στιγ­μές της ιστο­ρί­ας. Εξέ­φρα­σε εξαρ­χής την ελπί­δα ότι η ΔΕΘ θα δώσει ώθη­ση στα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων των δύο κρα­τών, συσφίγ­γο­ντας τις «πολι­τι­στι­κές αλλά και οικο­νο­μι­κές τους σχέ­σεις» και οδη­γώ­ντας σε στε­νό­τε­ρη συνερ­γα­σία. Ο Αλ. Τσί­πρας απηύ­θυ­νε ανοι­χτό προ­σκλη­τή­ριο στα μονο­πώ­λια απα­ντα­χού της Γης να επεν­δύ­σουν στην Ελλά­δα, καθώς «οι ευκαι­ρί­ες θα είναι πολλές».

Προ­κα­λώ­ντας το λαό που βαρυ­γκο­μά­ει απ’ τα βάρη που σώρευ­σαν στην πλά­τη του οι πολι­τι­κές και της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης, ο πρω­θυ­πουρ­γός δήλω­σε «με από­λυ­τη σιγου­ριά ότι δικαιω­θή­κα­με» και πως «απο­δεί­χθη­κε από τα ίδια τα πράγ­μα­τα ότι κάνα­με το σωστό», όταν έφε­ρε και 3ο μνη­μό­νιο στις πλά­τες του λαού. Εξη­γώ­ντας ότι ανα­φέ­ρε­ται στο σωστό για το εγχώ­ριο κεφά­λαιο, ευλό­γη­σε τα γένια της κυβέρ­νη­σής του, ότι δεν δια­κιν­δύ­νευ­σε την ευρω­παϊ­κή πορεία της χώρας, ότι προ­χώ­ρη­σε στην επώ­δυ­νη για το λαό συμ­φω­νία με τους δανει­στές το καλο­καί­ρι του 2015, επι­λο­γή που «απο­δεί­χθη­κε η μόνη ορθή», καθώς οδή­γη­σε σήμε­ρα τους δεί­κτες να ευη­με­ρούν, όπως είπε, ανα­φέ­ρο­ντας τον «δεί­κτη οικο­νο­μι­κής εμπι­στο­σύ­νης, τον δεί­κτη οικο­νο­μι­κού κλί­μα­τος, τον δεί­κτη επι­χει­ρη­μα­τι­κών προσ­δο­κιών», που «σημειώ­νουν τις καλύ­τε­ρες επι­δό­σεις τους εδώ και πολ­λά χρό­νια», ενώ «οι εξα­γω­γές, η βιο­μη­χα­νι­κή παρα­γω­γή, η κατα­νά­λω­ση των νοι­κο­κυ­ριών και το λια­νι­κό εμπό­ριο βρί­σκο­νται επί­σης σε ανο­δι­κή τρο­χιά. Ενώ οι ξένες άμε­σες επεν­δύ­σεις το 2017 σημεί­ω­σαν ρεκόρ δεκα­ε­τί­ας με 3,6 δισ. καθα­ρές εισροές».

Επι­μέ­νο­ντας σε ένα άθλιο εμπό­ριο ελπί­δας, ισχυ­ρί­στη­κε απευ­θυ­νό­με­νος στο λαό ότι «το μέλ­λον ανή­κει στους πολ­λούς που πόνε­σαν, που μόχθη­σαν, που σήκω­σαν στην πλά­τη τους τα βάρη της χώρας»! Για να ακο­λου­θή­σει η …παρου­σί­α­ση του ορά­μα­τός του για την «Ελλά­δα της νέας επο­χής», σκια­γρα­φώ­ντας ωστό­σο το ζόφο μιας Ελλά­δας με σφα­για­σμέ­να τα δικαιώ­μα­τα και παρο­χές φτω­χο­κο­μεί­ου για την ακραία φτώ­χεια, πασπα­λι­σμέ­νες με ορι­σμέ­νες ανέ­ξο­δες υπο­σχέ­σεις σε βάθος χρό­νου και εφό­σον οι δημο­σιο­νο­μι­κές συν­θή­κες το επιτρέψουν.

Τήρηση των συμφωνημένων

Άλλω­στε, ήταν κατη­γο­ρη­μα­τι­κός ότι «είμα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να τηρή­σου­με τους συμ­φω­νη­μέ­νους στό­χους και για τα επό­με­να χρό­νια. Να μην επι­τρέ­ψου­με η Ελλά­δα να γυρί­σει πίσω στην επο­χή των ελλειμ­μά­των και του δημο­σιο­νο­μι­κού εκτρο­χια­σμού. Για να εξα­σφα­λί­σου­με την αξιο­πι­στία της χώρας και τη στα­θε­ρό­τη­τα της οικο­νο­μί­ας, χωρίς να θέσου­με σε δια­κιν­δύ­νευ­ση όλα όσα πετύ­χα­με με κόπο και σκλη­ρή δου­λειά». Δια­βε­βαί­ω­σε έτσι το εγχώ­ριο κεφά­λαιο ότι δεν θα γυρί­σουν «πίσω στην Ελλά­δα της σπα­τά­λης», ανα­φε­ρό­με­νος φυσι­κά στα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα, για­τί για το ίδιο το κεφά­λαιο οι παντός είδους ενι­σχύ­σεις καλά κρα­τούν και διευρύνονται.

Τάζο­ντας στο λαό «δίκαιη ανά­πτυ­ξη», ο Αλ. Τσί­πρας έθε­σε ως στό­χους την «ανά­κτη­ση της εργα­σί­ας (…) αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες δου­λειάς και αμοι­βής για όλους τους πολί­τες», όταν η απλη­ρω­σιά και οι μισθοί πεί­νας τσα­κί­ζουν κόκα­λα και όταν τον στό­χο αυτόν τον συνέ­δε­σε με τον στό­χο για «ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας», στο όνο­μα της οποί­ας οι μισθοί παρα­μέ­νουν καθη­λω­μέ­νοι σε άθλια επί­πε­δα, με πρό­σφα­τη την παρέμ­βα­ση του ΣΕΒ να το υπεν­θυ­μί­ζει, κόντρα στη δημα­γω­γι­κή ρητο­ρι­κή της κυβέρνησης.

Συν­δέ­ο­ντας τις αυτα­πά­τες περί αξιο­πρε­πών συν­θη­κών δου­λειάς με την ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του κεφα­λαί­ου, ο πρω­θυ­πουρ­γός θέλη­σε να πεί­σει το λαό ότι οι στό­χοι των εκμε­ταλ­λευ­τών του πρέ­πει να γίνουν και δικοί του, στη­ρί­ζο­ντας και την κυβέρ­νη­ση που τους υπη­ρε­τεί, αφού δεσμεύ­τη­κε για στή­ρι­ξη των επεν­δύ­σε­ων και διαρ­κή εμβά­θυν­ση των διαρ­θρω­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, ταυ­τό­χρο­να με την «προ­στα­σία της μισθω­τής εργα­σί­ας και την ενί­σχυ­ση της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής δύνα­μης των εργαζομένων»!

Υποσχέθηκε στο κεφάλαιο «επενδυτική έκρηξη»

«Είναι λοι­πόν προ­σω­πι­κή μου δέσμευ­ση απέ­να­ντι στον ελλη­νι­κό λαό ότι η επι­τυ­χη­μέ­νη πορεία των δύο τελευ­ταί­ων ετών θα συνε­χι­στεί. Για μια επεν­δυ­τι­κή έκρη­ξη στην Ελλά­δα …με δημιουρ­γία φιλι­κού επεν­δυ­τι­κού κλί­μα­τος», υπο­στή­ρι­ξε, λες και πρό­κει­ται για εκδού­λευ­ση στο λαό.

Για να το πετύ­χει αυτό, η κυβέρ­νη­ση δεσμεύ­τη­κε στο κεφά­λαιο για μεταρ­ρύθ­μι­ση της δημό­σιας διοί­κη­σης με «νέο σύστη­μα επι­λο­γής προϊ­στα­μέ­νων, νέο σύστη­μα κινη­τι­κό­τη­τας και την ολο­κλη­ρω­μέ­νη αξιο­λό­γη­ση δομών, δια­δι­κα­σιών και προ­σω­πι­κού, με την ολο­κλή­ρω­ση της μετά­βα­σης στο Ψηφια­κό Δημό­σιο του 21ου αιώ­να, με την εφαρ­μο­γή ενός νέου θεσμι­κού πλαι­σί­ου για δια­φά­νεια στις προ­μή­θειες και τα έργα του Δημο­σί­ου». Για μεταρ­ρύθ­μι­ση ως προς τη λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σε­ων με απλο­ποί­η­ση δια­δι­κα­σιών για τη σύστα­ση και αδειο­δό­τη­σή τους, με επι­τά­χυν­ση στην απο­νο­μή δικαιο­σύ­νης, με τον χωρο­τα­ξι­κό σχε­δια­σμό, με τις τις ενερ­γη­τι­κές πολι­τι­κές για τη στή­ρι­ξη μικρο­με­σαί­ων επιχειρήσεων…

Ειδι­κό­τε­ρα υπο­σχέ­θη­κε στή­ρι­ξη στο κεφά­λαιο που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στους τομείς του Του­ρι­σμού, της Ενέρ­γειας, κομπά­ζο­ντας ότι «μέσω των διε­θνών συνερ­γειών της χώρας με μελ­λο­ντι­κούς παρα­γω­γούς όπως η Κύπρος, το Ισρα­ήλ και η Αίγυ­πτος, η Ελλά­δα μετε­ξε­λίσ­σε­ται σε ενερ­γεια­κό κόμ­βο και σε εγγυ­η­τή της ενερ­γεια­κής επάρ­κειας ολό­κλη­ρης της Ευρώ­πης», με «εμβλη­μα­τι­κά έργα στο πεδίο αυτό, όπως οι αγω­γοί ΤAP και ΙGB και ο σταθ­μός φυσι­κού αερί­ου LNG στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη» κ.ά. με έργα ΑΠΕ συνο­λι­κής αξί­ας 2,5 δισ. ευρώ… Ακό­μα στον αγρο­τι­κό τομέα, όπου ενώ η φτω­χή αγρο­τιά ξεκλη­ρί­ζε­ται, ο Αλ. Τσί­πρας έτα­ξε ζεστό παρα­δά­κι στο κεφά­λαιο για καθε­το­ποί­η­ση της παρα­γω­γής μέσω της σύν­δε­σης με τη μετα­ποί­η­ση και την τυπο­ποί­η­ση των τρο­φί­μων. Στή­ρι­ξη υπο­σχέ­θη­κε στη βιο­μη­χα­νία και τη μετα­ποί­η­ση, στις μετα­φο­ρές και τις υπο­δο­μές με οδι­κά έργα, παρεμ­βά­σεις σε μεγά­λα λιμά­νια της Βόρειας Ελλά­δας — Θεσ­σα­λο­νί­κη, Καβά­λα και Αλε­ξαν­δρού­πο­λη κ.ά.

«Ήξεις αφήξεις» για τις συντάξεις

Κατά τα λοι­πά, στους εργα­ζό­με­νους και τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα έτα­ξε επα­να­φο­ρά των συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, όταν η πρά­ξη κραυ­γά­ζει περί του αντι­θέ­του, αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού και ανοι­κο­δό­μη­ση του κοι­νω­νι­κού κρά­τους! Μίλη­σε για καθο­λι­κή, ισό­τι­μη και απο­τε­λε­σμα­τι­κή κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων υγειο­νο­μι­κών ανα­γκών, όταν καθο­λι­κή είναι λόγω των περι­κο­πών η αδυ­να­μία παρο­χής στοι­χειω­δών υπη­ρε­σιών Υγεί­ας στους ανθρώ­πους του μόχθου, τάζο­ντας σε βάθος πεντα­ε­τί­ας ενί­σχυ­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού κατά το «ζήσε μαύ­ρε μου»… Γενι­κά και αόρι­στα, δήλω­σε ότι στό­χοι τους είναι η μεί­ω­ση των επι­βα­ρύν­σε­ων των πολι­τών, η μεί­ω­ση των χρό­νων ανα­μο­νής για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση, η κάλυ­ψη όλων των οργα­νι­κών θέσε­ων για­τρών, νοση­λευ­τών και λοι­πού προ­σω­πι­κού που κενώ­θη­καν κατά την κατα­στρο­φι­κή πεντα­ε­τία 2010–2014 κ.ά. Ομοί­ως και στην Παι­δεία, αφού κι εδώ ισχυ­ρί­στη­κε ότι η κυβέρ­νη­ση τα έχει όλα καλώς καμω­μέ­να, ενώ έτα­ξε ανα­βάθ­μι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος εκπαίδευσης!

Μία απ’ τα ίδια, αορι­στο­λο­γί­ες και σε ό,τι αφο­ρά την Πρό­νοια και την Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, ανα­φέ­ρο­ντας δαπά­νες μέχρι το 2022 που θα αγγί­ξουν τα τέσ­σε­ρα δισ., ώστε τα ποσο­στά φτώ­χειας στη χώρα να πέσουν σε επί­πε­δα χαμη­λό­τε­ρα του 2008… Ισχυ­ρί­στη­κε μάλι­στα, την ώρα που οι συντά­ξεις έχουν κατα­κρε­ουρ­γη­θεί, ότι «σε μεγά­λο βαθ­μό κατα­φέ­ρα­με να συγκρα­τή­σου­με τις μειώ­σεις και να στα­θε­ρο­ποι­ή­σου­με την εισο­δη­μα­τι­κή κατά­στα­ση των συντα­ξιού­χων»! Για τις νέες περι­κο­πές που έρχο­νται απ’ το νέο χρό­νο, ξεγλί­στρη­σε λέγο­ντας ότι εφό­σον τα στοι­χεία επι­βε­βαιώ­σουν ότι δεν είναι απα­ραί­τη­τες για την επί­τευ­ξη των στό­χων, θα εξη­γη­θεί στους εταί­ρους και ενδε­χο­μέ­νως συμ­φω­νη­θεί η μη υλο­ποί­η­ση του μέτρου ως …αντια­να­πτυ­ξια­κού! Πρό­σθε­σε ότι το όλο θέμα θα είναι αντι­κεί­με­νο παζα­ρέ­μα­τος με τους «θεσμούς».

Ο Αλ. Τσί­πρας φλυά­ρη­σε αρκε­τά περί δημο­κρα­τί­ας και μέτρων για την κατο­χύ­ρω­ση της πραγ­μα­τι­κής ισό­τη­τας των πολι­τών, για τη διεύ­ρυν­ση των ατο­μι­κών ελευ­θε­ριών, προ­σπερ­νώ­ντας άλλα μέτρα της κυβέρ­νη­σής του, όπως για παρά­δειγ­μα το χτύ­πη­μα στο απερ­για­κό δικαί­ω­μα ή την ενί­σχυ­ση κατα­σταλ­τι­κών μέτρων που τυλί­γουν σε μια κόλ­λα χαρ­τί ανθρώ­πους δίχως απο­δεί­ξεις. Στο σημείο αυτό φυσι­κά ανα­φέρ­θη­κε στην επι­κεί­με­νη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση και στην εκκί­νη­ση των δια­δι­κα­σιών τον Οκτώ­βρη. Με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στην κάλ­πη, βιά­στη­κε να μοι­ρά­σει την υπε­ρα­πό­δο­ση του πλε­ο­νά­σμα­τος, παρου­σιά­ζο­ντας ως παρα­χώ­ρη­ση την υπο­χρέ­ω­ση της κυβέρ­νη­σης έπει­τα από δικα­στι­κές απο­φά­σεις για από­δο­ση ανα­δρο­μι­κών σε ενστό­λους, καθώς και σε δικα­στι­κούς και πανε­πι­στη­μια­κούς που η κυβέρ­νη­ση δεν είχε υλο­ποι­ή­σει ως όφειλε.

Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται

Υπο­σχέ­θη­κε επί­σης νομο­θέ­τη­ση στα­δια­κής μεί­ω­σης του ΕΝΦΙΑ, που θα φτά­σει έως και 50% για 1,2 εκα­τομ­μύ­ρια χαμη­λές περιου­σί­ες και 30% μεσο­σταθ­μι­κά σε δύο φάσεις, από 1/1/2019 η πρώ­τη και από Γενά­ρη του 2020 η δεύ­τε­ρη, μεί­ω­ση ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών για τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες με εισό­δη­μα πάνω από 7.000 ευρώ και τους αγρό­τες, μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας σε επι­χει­ρή­σεις από 1/1/19 και σε βάθος τετρα­ε­τί­ας στο 25%, πρό­γραμ­μα επι­δό­τη­σης ενοι­κί­ου με εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια που δηλώ­νουν ότι απευ­θύ­νε­ται στην ακραία φτώ­χεια, προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού για το πρό­γραμ­μα «Βοή­θεια στο Σπί­τι», αλλά και εκπαι­δευ­τι­κών, κατάρ­γη­ση του φόρου επι­τη­δεύ­μα­τος για συνε­ται­ρι­σμέ­νους αγρό­τες, συνε­ται­ρι­σμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανε­νερ­γές επι­χει­ρή­σεις, αλλά και επι­δό­τη­ση του συνό­λου των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών για νέους μισθω­τούς στον ιδιω­τι­κό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας.

Τέλος, υπο­σχέ­θη­κε αλλα­γή των συντε­λε­στών του ΦΠΑ, με μεί­ω­ση κατά δύο μονά­δες του μεγά­λου συντε­λε­στή από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Άρω­μα ψηφο­θη­ρί­ας είχε και η ανα­φο­ρά του στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και στο ρόλο της ως ενερ­γεια­κού, δια­με­τα­κο­μι­στι­κού και επι­κοι­νω­νια­κού κόμ­βου των Βαλ­κα­νί­ων. «Στο ανα­πτυ­ξια­κό μας σχέ­διο η Βόρεια Ελλά­δα γίνε­ται το γεω­πο­λι­τι­κό σταυ­ρο­δρό­μι του κάθε­του με τον ορι­ζό­ντιο διά­δρο­μο των αγω­γών φυσι­κού αερί­ου» και «κέντρο του βαλ­κα­νι­κού δακτυ­λί­ου των Μετα­φο­ρών», ανέ­φε­ρε, προ­σθέ­το­ντας τη δέσμευ­ση για παρα­χώ­ρη­ση του στρα­το­πέ­δου στην Ανω Τού­μπα προ­κει­μέ­νου ο ΠΑΟΚ να απο­κτή­σει γήπε­δο ευρω­παϊ­κών προδιαγραφών.

Ζήτη­σε απ’ το λαό της περιο­χής να προ­σεγ­γί­σει τους γει­το­νι­κούς λαούς με διά­θε­ση συνερ­γα­σί­ας και επι­κοι­νω­νί­ας, παρου­σιά­ζο­ντας ως έκφρα­ση τέτοιας διά­θε­σης την ευρω­α­τλα­ντι­κής κοπής συμ­φω­νία των Πρεσπών!

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο