Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεκαεπτά μετανάστες νεκροί, 20 αγνοούμενοι στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ισπανία εν μέσω τρικυμίας

Δεκα­ε­πτά μετα­νά­στες έχα­σαν τη ζωή τους, ενώ αγνο­εί­ται η τύχη άλλων 20, στην προ­σπά­θειά τους να φτά­σουν χθες Δευ­τέ­ρα εν μέσω τρι­κυ­μί­ας στις ισπα­νι­κές ακτές, επι­βαί­νο­ντας σε αυτο­σχέ­δια πλε­ού­με­να, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό που έδω­σαν σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα οι ισπα­νι­κές αρχές.

Εκα­τό μετα­νά­στες δια­σώ­θη­καν την ίδια ώρα από την ακτοφυλακή.

Δεκα­τρείς άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους ανοι­χτά της Μελί­για, του ισπα­νι­κού θύλα­κα στο βορειο­α­να­το­λι­κό Μαρό­κο, ενώ τέσ­σε­ρα πτώ­μα­τα βρέ­θη­καν χθες επί­σης ανοι­χτά του Κάδιθ στη νοτιο­δυ­τι­κή Ισπα­νία. Τα σωστι­κά συνερ­γεία ανα­ζη­τούν αγνο­ού­με­νους, οι οποί­οι υπο­λο­γί­ζο­νται σε 17 με 20, διευ­κρί­νι­σε η χωρο­φυ­λα­κή του Κάδιθ.

Στο Κάδιθ “είκο­σι μετα­νά­στες έφτα­σαν εν μέσω τρι­κυ­μί­ας”, “με πολύ κακή θάλασ­σα” και ένα πλε­ού­με­νο “ξύλι­νο, πολύ παλιό (…) και σχε­δόν καθό­λου νερό ούτε τρο­φή”, διευ­κρί­νι­σε σήμε­ρα εκπρό­σω­πος της χωρο­φυ­λα­κής μιλώ­ντας στο AFP. Οι τέσ­σε­ρις σοροί βρέ­θη­καν σε από­στα­ση σχε­δόν εκα­τό μέτρων από την ακτή του Κάδιθ.

“Σύμ­φω­να με τους μετα­νά­στες στο πλοιά­ριο επέ­βαι­ναν περί­που 40”, πρό­σθε­σε. “Ανα­ζη­τού­με ακό­μη 17 με 20 ανθρώ­πους”, διευκρίνισε.

Χθες το βρά­δυ κινη­το­ποι­ή­θη­κε θαλάσ­σια και αερο­πο­ρι­κή δύνα­μη για την ανα­ζή­τη­ση των αγνο­ου­μέ­νων, σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο, αλλά οι προ­σπά­θειές της ανε­στά­λη­σαν όταν νύχτω­σε. Ένα ελι­κό­πτε­ρο και δύτες ξανάρ­χι­σαν τις έρευ­νες σήμε­ρα το πρωί.

Ανοι­χτά της Μελί­για, τα θαλάσ­σια σωστι­κά συνερ­γεία “παρεί­χαν βοή­θεια σε δύο πλοιά­ρια που κατευ­θύ­νο­νταν προς την ιβη­ρι­κή χερ­σό­νη­σο, με συνο­λι­κά 93 επι­βαί­νο­ντες, οι 13 από τους οποί­ους δυστυ­χώς έχα­σαν τη ζωή τους”, δήλω­σε παράλ­λη­λα εκπρό­σω­πος των αρχών της περιο­χής της Μελίγια.

Εννέα σοροί ανδρών περι­συ­νε­λέ­γη­σαν. Ο Ερυ­θρός Σταυ­ρός κατέ­βα­λε προ­σπά­θειες για την ανά­νη­ψη 4 ακό­μη, μάταια όμως.

Από τους 80 που διε­σώ­θη­σαν οι 75 είναι άνδρες και 5 γυναί­κες, οι οποί­οι οδη­γή­θη­καν στο Κέντρο Προ­σω­ρι­νής Δια­μο­νής για Μετα­νά­στες της Μελίγια.

Σχε­δόν 47.000 μετα­νά­στες έχουν φτά­σει στην Ισπα­νία μέσω της θάλασ­σας από την αρχή της χρο­νιάς, σύμ­φω­να με τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Μετα­νά­στευ­σης και 564 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνο­εί­ται η τύχη τους.

Το 2018 έχουν κατα­με­τρη­θεί 100.000 αφί­ξεις μετα­να­στών μέσω όλης της Μεσο­γεί­ου, ενώ σχε­δόν 2.000 μετα­νά­στες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνο­εί­ται η τύχη τους. Την ίδια περί­ο­δο το 2017 είχαν κατα­με­τρη­θεί περισ­σό­τε­ρες αφί­ξεις μετα­να­στών, 148.000, μέσω θαλάσ­σης, ενώ οι νεκροί ανέρ­χο­νταν σε σχε­δόν 3.000.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο