Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Μαρωνίτης, σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του

Γεν­νή­θη­κε το 1929 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, σπού­δα­σε στη Φιλο­σο­φι­κή Σχο­λή της πόλης και σε πανε­πι­στή­μια της Γερ­μα­νί­ας, ενώ αργό­τε­ρα έλα­βε διδα­κτο­ρι­κό δίπλω­μα από το Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο όπου και δίδα­ξε Αρχαία Ελλη­νι­κά από το 1963 έως το 1968 ως εντε­ταλ­μέ­νος υφη­γη­τής στη Φιλο­σο­φι­κή Σχολή.

Κατά τη διάρ­κεια της δικτα­το­ρί­ας απο­λύ­ε­ται και συλ­λαμ­βά­νε­ται για τη δρά­ση του. Μέσα στο κελί, παρέ­μει­νε οχτώ μήνες ‑από τις αρχές του ’73 έως τη γενι­κή αμνή­στευ­ση- γρά­φει σε φθαρ­μέ­νες χαρ­το­πε­τσέ­τες, όταν βρί­σκει μολύ­βι τη «Μαύ­ρη γαλή­νη», που πρω­το­δη­μο­σιεύ­θη­κε τον Οκτώ­βριο του 1973 στο 8ο και τελευ­ταίο τεύ­χος του περιο­δι­κού «Η Συνέχεια».

Από το 1975 έως το 1996 δίδα­ξε στη Φιλο­σο­φι­κή Σχο­λή, ενώ διε­τέ­λε­σε πρό­ε­δρος και διευ­θυ­ντής του Κέντρου Ελλη­νι­κής Γλώσ­σας. Μετέ­φρα­σε την «Οδύσ­σεια» και την «Ιλιά­δα» και είχε πλού­σιο συγ­γρα­φι­κό έργο.

Έγρα­ψε βιβλία, μονο­γρα­φί­ες, και άρθρα για τον Όμη­ρο, τον Ησί­ο­δο, τον Σοφο­κλή, τον Ηρό­δο­το, τον Αλκαίο, τη Σαπ­φώ, που, ενμέ­ρει ή εν όλω, και μετέ­φρα­σε. Για τον ίδιο προ­εί­χε η μετά­φρα­ση της “Οδύσ­σειας”, η πρώ­τη που συντε­λέ­στη­κε. Συγ­χρό­νως μελέ­τη­σε και δημο­σί­ευ­σε δοκί­μια για μεί­ζο­νες νεο­έλ­λη­νες ποι­η­τές και πεζο­γρά­φους (Σολω­μό, Καβά­φη, Σεφέ­ρη, Ελύ­τη, Ρίτσο, Αλε­ξάν­δρου, Ανα­γνω­στά­κη, Πατρί­κιο, Σαχτού­ρη, Σινό­που­λο, Χει­μω­νά, κ.ά.), επι­μέ­νο­ντας σε εκπρο­σώ­πους της πρώ­της μετα­πο­λε­μι­κής γενιάς.

Έφυ­γε από τη ζωή στις 12 Ιου­λί­ου 2016, σε ηλι­κία 87 ετών, ύστε­ρα από μάχη με τον καρκίνο.

Πέρα από σπου­δαί­ος ακα­δη­μαϊ­κός δάσκα­λος, ο Δ. Μαρω­νί­της υπήρ­ξε άνθρω­πος πιστός στις αξί­ες και τα ιδα­νι­κά του.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο