Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσιεύθηκε η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ: Και οδηγοί δήμων στα ασθενοφόρα μετά την Πυροσβεστική και τον Στρατό

Η Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου για τα μει­κτά πλη­ρώ­μα­τα του ΕΚΑΒ με προ­σω­πι­κό της Πυρο­σβε­στι­κής, των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, αλλά και των δήμων, δημο­σιεύ­θη­κε στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβερ­νή­σε­ως, μετά τις χθε­σι­νές σχε­τι­κές δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού από το υπ. Υγεί­ας, σε μια προ­σπά­θεια να καλυ­φθούν τα τρα­γι­κά κενά που υπάρ­χουν στο ΕΚΑΒ.

Με την ΠΝΠ θα δια­τί­θε­ται προ­σω­πι­κό της Πυρο­σβε­στι­κής ή των Ενό­πλων Δυνά­με­ων για να οδη­γούν τα ασθε­νο­φό­ρα του ΕΚΑΒ εκεί όπου δεν επαρ­κεί το προ­σω­πι­κό. Με βάση την ΠΝΠ, το μέτρο θα εφαρ­μο­στεί στα νησιά, στις ορει­νές περιο­χές και την Κρή­τη. Εξαι­ρού­νται οι οπλί­τες θητεί­ας, ενώ το προ­σω­πι­κό θα δια­τί­θε­ται, κατό­πιν αιτή­μα­τος των δομών και από­φα­σης του αρμο­δί­ου οργά­νου του φορέα προ­έ­λευ­σης και εφό­σον οι υπη­ρε­σια­κές ανά­γκες δεν το απαγορεύουν.

Επί­σης, σε περί­πτω­ση που το προ­σω­πι­κό δεν επαρ­κεί, είναι δυνα­τή η από­σπα­ση υπαλ­λή­λων κλά­δων και ειδι­κο­τή­των Οδη­γών των οικεί­ων Οργα­νι­σμών Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης. Οι απο­δο­χές του απο­σπα­σμέ­νου προ­σω­πι­κού συνε­χί­ζουν να κατα­βάλ­λο­νται από την υπη­ρε­σία προέλευσης.

Ειδι­κό­τε­ρα, στην ΠΝΠ ανα­φέ­ρε­ται ότι «στις δομές του Εθνι­κού Κέντρου Άμε­σης Βοή­θειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγεί­ας και των Πολυ­δύ­να­μων Περι­φε­ρεια­κών Ιατρεί­ων των νησιω­τι­κών δήμων της χώρας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δήμων της Περι­φέ­ρειας Κρή­της και ορει­νών δήμων που δεν υπάρ­χει ή δεν επαρ­κεί το προ­σω­πι­κό κλά­δων ΔΕ Πλη­ρω­μά­των Ασθε­νο­φό­ρων ή ΔΕ Οδη­γών για τη λει­τουρ­γία των ασθε­νο­φό­ρων οχη­μά­των τους, δύνα­ται να δια­τί­θε­ται, μέχρι την 31 Δεκεμ­βρί­ου 2023, προ­σω­πι­κό του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος ή στρα­τιω­τι­κό προ­σω­πι­κό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, εξαι­ρου­μέ­νων των οπλι­τών θητεί­ας, για την εκτέ­λε­ση υπη­ρε­σί­ας οδη­γού στα ασθε­νο­φό­ρα οχή­μα­τα των ως άνω δομών. Το ανω­τέ­ρω προ­σω­πι­κό δια­τί­θε­ται σύμ­φω­να με τις κεί­με­νες δια­τά­ξεις, κατό­πιν αιτή­μα­τος των δομών και από­φα­σης του αρμο­δί­ου οργά­νου του φορέα προ­έ­λευ­σης και εφό­σον οι υπη­ρε­σια­κές ανά­γκες δεν το απαγορεύουν».

(…) Η δια­κο­μι­δή των ασθε­νών διε­νερ­γεί­ται: α) στην περί­πτω­ση περιο­χών αρμο­διό­τη­τας του ΕΚΑΒ, με τη συνο­δεία προ­σω­πι­κού ειδι­κό­τη­τας δια­σώ­στη — πλη­ρώ­μα­τος ασθε­νο­φό­ρου, β) στην περί­πτω­ση περιο­χών αρμο­διό­τη­τας των Κέντρων Υγεί­ας και των Πολυ­δύ­να­μων Περι­φε­ρεια­κών Ιατρεί­ων, με τη συνο­δεία υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού πάσης φύσεως».

Αντί η κυβέρ­νη­ση να προ­σλά­βει μόνι­μο προ­σω­πι­κό στο ΕΚΑΒ, που στε­νά­ζει κάτω από τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις που έχει προ­κα­λέ­σει η πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων με την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και την υπο­στε­λέ­χω­σή του, κατα­φεύ­γει στις φθη­νές ‑για το κρά­τος- λύσεις, με τη μετα­κί­νη­ση προ­σω­πι­κού, αφή­νο­ντας για άλλη μια φορά ανοι­χτό τον δρό­μο στο ιδιω­τι­κό κεφά­λαιο για «επεν­δύ­σεις» στον χώρο της Υγείας.

Κι όλα αυτά γίνο­νται την ώρα που πάνω από 2.000 δια­σώ­στες περι­μέ­νουν την πρό­σλη­ψή τους και τα κενά είναι μεγά­λα, με την Αττι­κή να καλύ­πτε­ται ημε­ρη­σί­ως από 45 μόλις ασθενοφόρα.

Το μέτρο δεν έχει καμία σχέ­ση με την προ­νο­σο­κο­μεια­κή επεί­γου­σα φρο­ντί­δα και την παρο­χή απα­ραί­τη­των υπη­ρε­σιών περί­θαλ­ψης στον τόπο του συμ­βά­ντος που έχουν ανά­γκη οι ασθε­νείς και ο λαός μας, επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ καταγ­γέλ­λο­ντας την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης που περι­κό­πτει τις λαϊ­κές ανά­γκες στην Υγεία, για­τί «στοι­χί­ζουν» στο κράτος.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο