Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διεργασίες και κινήσεις τακτικής στα ακροδεξιά μορφώματα — Με πρόεδρο του κόμματος ταξίαρχο της σχολής Ευελπίδων στις εκλογές ο Κασιδιάρης

Σήμε­ρα τα μεσά­νυ­χτα λήγει η προ­θε­σμία εντός της οποί­ας κάθε πολι­τι­κό κόμ­μα πρέ­πει να γνω­στο­ποι­ή­σει στον Αρειο Πάγο το όνο­μα και το έμβλη­μα που θα χρη­σι­μο­ποιεί στις εκλο­γές και στα ψηφο­δέλ­τια. Μετα­ξύ άλλων, απα­γο­ρεύ­ε­ται η χρή­ση εθνι­κών και θρη­σκευ­τι­κών συμ­βό­λων, στέμ­μα­τος ή εμβλη­μά­των του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος τους 21ης Απρι­λί­ου 1967.

Το ενδια­φέ­ρον στρέ­φε­ται στο κόμ­μα Κασι­διά­ρη και σε αυτό του κ. Κανελ­λό­που­λου. Σίγου­ρα δε θα υπάρ­ξει σύμπρα­ξη καθώς η «συμ­μα­χία» η Ηλία Κασι­διά­ρη με τον ε.τ. Αντιει­σαγ­γε­λέα Αρεί­ου Πάγου, «έσπα­σε» (για λόγους τακτικής).

Ο Ηλί­ας Κασι­διά­ρης θα είναι υπο­ψή­φιος στις εκλο­γές του Μαΐ­ου. Το κόμ­μα «Έλλη­νες» του Ηλία Κασι­διά­ρη θα κατέ­βει αυτό­νο­μα στις εκλο­γές — με υπο­ψή­φιο και τον ίδιο — και όχι μέσω του κόμ­μα­τος «ΕΑΝ» με πρό­ε­δρο τον ε.τ. Αντιει­σαγ­γε­λέα ΑΠ Τάσο Κανελ­λό­που­λο, που μέχρι πρό­τι­νος λει­τουρ­γού­σε ως «ομπρέ­λα».

Με δελ­τίο τύπου ο κατα­δι­κα­σμέ­νος για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, Ηλί­ας Κασι­διά­ρης, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα (26.04.2023) πως θα είναι υπο­ψή­φιος στις εκλο­γές 2023, στην Α’ Αθη­νών με το «Εθνι­κό Κόμ­μα Έλλη­νες», με πρό­ε­δρο τον Καθη­γη­τή της Στρα­τιω­τι­κής Σχο­λής Ευελ­πί­δων, Ταξί­αρ­χο Δημή­τριο Χατζηλιάδη.

Παράλ­λη­λα αυτό­νο­μη θα είναι η κάθο­δος του κόμ­μα­τος ΕΑΝ στις εκλο­γές, σύμ­φω­να με δήλω­ση του προ­έ­δρου του, Ανα­στα­σί­ου Κανελ­λό­που­λου, ο οποί­ος τόνι­σε ότι η αλλα­γή των σχε­δί­ων του δεν έγι­νε επει­δή υπήρ­ξε σύγκρου­ση με τον Ηλία Κασι­διά­ρη. Ο Αν. Κανελ­λό­που­λου, ο οποί­ος έκα­νε λόγο για τέλε­ση «συνταγ­μα­τι­κού και δικα­στι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος», σε περί­πτω­ση που κοπεί το κόμ­μα «ΕΑΝ» από τον Αρειο Πάγο στις εκλο­γές. Προ­φα­νώς αυτή η τοπο­θέ­τη­ση γίνε­ται στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειάς του να απο­συν­δέ­σει τον εν λόγω κομ­μα­τι­κό σχη­μα­τι­σμό, τον οποίο ίδρυ­σε τον Φεβρουά­ριο του 2022, από το κόμ­μα «Ελλη­νες» του Κασιδιάρη.

Στο ερώ­τη­μα αν θα πάρει υπο­ψη­φί­ους από τους «Ελλη­νες» ‑σε περί­πτω­ση που δε θα συμ­με­τέ­χει στις εκλο­γές- απά­ντη­σε ότι «ο κ. Κασι­διά­ρης προ­φα­νώς θα τους αφή­σει ελεύ­θε­ρους να επι­λέ­ξουν, συνε­πώς πολ­λοί μπο­ρεί να επι­λέ­ξουν το ΕΑΝ», ενώ (χωρίς ο ίδιος να το σχο­λιά­ζει) είναι προ­φα­νές ότι παρα­μέ­νει ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο ο έγκλει­στος Κασι­διά­ρης να προ­σφέ­ρει στή­ρι­ξη, ή να παρο­τρύ­νει τους οπα­δούς του να ψηφί­σουν Κανελλόπουλο.

Μετρώ­ντας νομι­κά τις δυνα­τό­τη­τές τους Κασι­διά­ρης — Κανελ­λό­που­λος, προ­φα­νώς κατέ­λη­ξαν στο συμπέ­ρα­σμα ότι αν κατέ­βουν με το κόμ­μα που ίδρυ­σε ο Κασι­διά­ρης, πολύ δε περισ­σό­τε­ρο με υπο­ψή­φιο τον ίδιο τον Κασι­διά­ρη μετά και την τελευ­ταία αλλα­γή, κατα­λα­βαί­νουν ότι θα απο­κλει­στούν. Έτσι κατέ­λη­ξαν στη λύση της αυτό­νο­μης καθό­δου και στην (πιθα­νή) περί­πτω­ση απο­κλει­σμού του κόμ­μα­τος Έλλη­νες, θα βγει ο Κασι­διά­ρης με μια δήλω­ση από τις φυλα­κές και θα πει ότι υπο­στη­ρί­ζει αυτό το κόμ­μα. Οπό­τε θα εκδη­λω­θεί η υπο­στή­ρι­ξή του.

Στο «ΕΑΝ» του κ. Κανελ­λό­που­λου έχουν ήδη συμπρά­ξει το «Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα» του Νίκου Νικο­λό­που­λου και το κόμ­μα «Ελεύ­θε­ρη Πατρί­δα» του εκ Θεσ­σα­λο­νί­κης καθη­γη­τή Νίκου Βασιλειάδη.

Ο γνω­στός συνταγ­μα­το­λό­γος Νίκος Αλι­βι­ζά­τος μιλώ­ντας στην ΕΡΤ δεν απέ­κλει­σε να απο­κλει­στούν από τον Αρειο Πάγο και τα δύο αυτά μορ­φώ­μα­τα «αν απο­δει­χθεί ότι πίσω από τον κ. Κανελ­λό­που­λο βρί­σκο­νται ο Κασι­διά­ρης και η παρέα του» αν και παρα­δέ­χθη­κε ότι θα είναι δύσκο­λο να αποδειχθεί.

Εως τις 30 Απρι­λί­ου, δηλα­δή εντός επτά ημε­ρών από την έναρ­ξη της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου, κάθε κόμ­μα καταρ­τί­ζει και υπο­βάλ­λει τους συν­δυα­σμούς του και τα ψηφο­δέλ­τια Επι­κρα­τεί­ας στον Aρειο Πάγο. Η Ολο­μέ­λεια του Α’ Τμή­μα­τος του ανω­τά­του δικα­στη­ρί­ου μέσα σε τρεις ημέ­ρες εξε­τά­ζει και ανα­κη­ρύσ­σει σε δημό­σια συνε­δρί­α­ση τους εκλο­γι­κούς συν­δυα­σμούς που πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις του νόμου. Η συγκε­κρι­μέ­νη δια­δι­κα­σία που λήγει στις 2 Μαί­ου θα καθο­ρί­σει εάν τελι­κά θα επι­τρα­πεί ή όχι η συμ­με­το­χή του κόμ­μα­τος Κασι­διά­ρη, της Χρυ­σής Αυγής και κάθε άλλης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης που εμφα­νί­ζε­ται με μαν­δύα πολι­τι­κού κόμματος.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο