Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διπλή εισαγγελική παρέμβαση για τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών

Την παρέμ­βα­ση της εισαγ­γε­λέ­ως του Αρεί­ου Πάγου Γεωρ­γί­ας Αδει­λί­νη προ­κά­λε­σαν οι κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη αλλά και τα φαι­νό­με­να ρατσι­στι­κή βίας σε βάρος μετα­να­στών. Συγκε­κρι­μέ­να, η κ Αδει­λί­νη με παραγ­γε­λία προς τον Εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Αλε­ξαν­δρού­πο­λης ζητά, όσον αφο­ρά τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές, τη διε­νέρ­γεια έρευ­νας για σει­ρά σοβα­ρών αδι­κη­μά­των όπως είναι η τυχόν συγκρό­τη­ση, έντα­ξη και διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, ενώ για τα φαι­νό­με­να ρατσι­στι­κής βίας σε βάρος μετα­να­στών ζητεί να διε­ρευ­νη­θούν αδι­κή­μα­τα όπως βιαιο­πρα­γία, έκθε­ση σε κίν­δυ­νο και αρπαγή.

Η σχε­τι­κή παραγ­γε­λία της εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου προς την εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών Αλε­ξαν­δρού­πο­λης ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Ενώ η πύρι­νη λαί­λα­πα μαί­νε­ται στη χώρα μέσα σε αντί­ξο­ες και­ρι­κές συν­θή­κες, με εστί­ες να εκδη­λώ­νο­νται ταυ­τό­χρο­να σε πολ­λές περιο­χές, ώστε να καθί­στα­ται δυσχε­ρέ­στα­τος ο έλεγ­χός τους, παρά τις υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες που κατα­βάλ­λο­νται, ανεί­πω­τη θλί­ψη προ­κα­λεί το γεγο­νός ότι πολ­λοί άνθρω­ποι βρέ­θη­καν απαν­θρα­κω­μέ­νοι στο δάσος της Δαδιάς, πιθα­νό­τα­τα, σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα του ηλε­κτρο­νι­κού τύπου, μετα­νά­στες, θύμα­τα, συνή­θως, παρά­νο­μων διακινητών.

Την ίδια στιγ­μή είναι ανη­συ­χη­τι­κά κάποια φαι­νό­με­να ρατσι­στι­κής βίας κατά μετα­να­στών, όπως αυτό που περι­γρά­φε­ται στα συνημ­μέ­να δημο­σιεύ­μα­τα, κατά τα οποία κάτοι­κος της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης κλεί­δω­σε πρό­σφυ­γες στοι­βαγ­μέ­νους σαν σαρ­δέ­λες, «25 κομ­μά­τια», όπως λέει, στο κλει­στό τρέι­λερ του οχή­μα­τός του, ενώ δημο­σιο­ποί­η­σε βίντεο με τις παρά­νο­μες πρά­ξεις του, στο οποίο ακού­γε­ται, σε ένα ρατσι­στι­κό παρα­λή­ρη­μα βίας, να κατη­γο­ρεί τους μετα­νά­στες ότι «θα μας κάψου­νε» και να παρα­κι­νεί και άλλους σε ρατσι­στι­κό πογκρόμ, καλώ­ντας τους να οργα­νω­θούν και να τον μιμηθούν.

Εν όψει των ανω­τέ­ρω, καλείστε:

  1. Ως προς τις κατα­στρο­φι­κές για τις ανθρώ­πι­νες ζωές, τον εθνι­κό δασι­κό πλού­το, τις περιου­σί­ες κ.λπ. πυρ­κα­γιές, που εκδη­λώ­θη­καν στην περι­φέ­ρειά σας, να διε­ρευ­νή­σε­τε τα αίτια αυτών, σύμ­φω­να και με την με αρ. πρωτ. 5553 από 25/7/2023 παραγ­γε­λία μας, μετα­ξύ των οποί­ων και τυχόν οργα­νω­μέ­νη εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, δηλα­δή διά­πρα­ξη του κακουρ­γή­μα­τος του άρθρου 187 παρ. 1, 2 ΠΚ συγκρό­τη­ση-έντα­ξη και διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης που επι­διώ­κει την τέλε­ση κακουρ­γη­μά­των εμπρη­σμού σε δάση και κοι­νών κακουρ­γη­μά­των εμπρη­σμού (άρθρα 264 παρ.1 και 265 παρ.1 στοιχ. β, γ ΠΚ) και
  1. Ως προς τα καταγ­γε­λό­με­να στα ανω­τέ­ρω συνημ­μέ­να δημο­σιεύ­μα­τα, να διε­ρευ­νή­σε­τε την τέλε­ση εγκλη­μά­των, όπως της διέ­γερ­σης σε διά­πρα­ξη εγκλη­μά­των, βιαιο­πρα­γί­ες κ.λπ. (άρθρο 184 παρ.2 ΠΚ), καθώς και της έκθε­σης (άρθρο 306 παρ.1 ΠΚ) και αρπα­γής κατά συρ­ροή, τετε­λε­σμέ­νης ή και σε από­πει­ρα (άρθρα 94 παρ.1, 322 παρ.1α ΠΚ) σε συν­δυα­σμό με το άρθρο 82 Α ΠΚ. Σχε­τι­κώς να μας ενημερώσετε».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο