Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύο δολοφονίες και 18 τραυματίες από τον ισραηλινό στρατό σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη

Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες πυρο­βό­λη­σαν και σκό­τω­σαν δύο Παλαι­στί­νιους και τραυ­μά­τι­σαν άλλους 12 σήμε­ρα, σε απά­ντη­ση των δια­δη­λώ­σε­ων που διε­ξά­γο­νται κάθε Παρα­σκευή στη Λωρί­δα της Γάζας, στο πλαί­σιο του παλαι­στι­νια­κού κινή­μα­τος δια­μαρ­τυ­ρί­ας, «πορεία της επι­στρο­φή». Ανε­βά­ζο­ντας τον αριθ­μό των νεκρών στη διάρ­κεια δια­δη­λώ­σε­ων τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες σε του­λά­χι­στον 33, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Ρόι­τερς, 36 σύμ­φω­να με το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο και 38 σύμ­φω­να με το Αλ Τζα­ζί­ρα. Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι έχουν τραυ­μα­τι­στεί επί­σης από Ισραη­λι­νούς ελεύ­θε­ρους σκοπευτές.


Χιλιά­δες κάτοι­κοι της Γάζας συγκε­ντρώ­θη­καν εκ νέου σήμε­ρα στα σύνο­ρα με το Ισρα­ήλ διεκ­δι­κώ­ντας το δικαί­ω­μα της επι­στρο­φής των Παλαι­στι­νί­ων στα εδά­φη από τα οποία εκδιώ­χθη­καν ή ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν μετά τη δημιουρ­γία του κρά­τους του Ισρα­ήλ το 1948. Καταγ­γέλ­λουν επί­σης τον απο­κλει­σμό που επι­βάλ­λει το Ισρα­ήλ εδώ και περισ­σό­τε­ρα από δέκα χρόνια.

Οι δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποιού­νται κάθε Παρα­σκευή από τις 30 Μαρ­τί­ου και ανα­μέ­νε­ται να κορυ­φω­θούν στις 15 Μαΐου.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε πως περί­που 3.000 Παλαι­στί­νιοι οχλα­γω­γού­σαν και προ­σπά­θη­σαν να πλη­σιά­σουν υπο­δο­μές ασφα­λεί­ας, όπως τις απο­κά­λε­σε. Οι στρα­τιώ­τες απά­ντη­σαν «με μέσα δια­σπο­ράς των ταρα­χών και πυρο­βο­λούν σύμ­φω­να με τους κανό­νες εμπλοκής».

Η χρή­ση πραγ­μα­τι­κών πυρών έχει προ­κα­λέ­σει επι­κρί­σεις από τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα ωστό­σο το Ισρα­ήλ με το πρό­σχη­μα ότι δήθεν κιν­δυ­νεύ­ουν τα σύνο­ρά του (από τους άοπλους Παλαι­στι­νί­ους) δολο­φο­νεί εν ψυχρώ, ακό­μη και δημοσιογράφους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο