Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Άμεσα μέτρα για να αποζημιωθούν κάτοικοι και επαγγελματίες που επλήγησαν

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στην βου­λή για το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών “Δια­νο­μή Κοι­νω­νι­κού Μερί­σμα­τος και άλλες δια­τά­ξεις”, είπε ότι το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει ότι χρειά­ζο­νται άμε­σα μέτρα προ­κει­μέ­νου να απο­ζη­μιω­θούν οι κάτοι­κοι και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες της περιο­χής στο 100% της συνο­λι­κής ζημιάς και ταυ­τό­χρο­να προ­στα­σία για τη στέ­γα­ση, σίτι­ση, ένδυ­ση, να υπάρ­ξει πάγω­μα χρε­ών στην εφο­ρία, ΟΑΕΕ, τρά­πε­ζες χωρίς προ­σαυ­ξή­σεις και τόκους για τους πλη­γέ­ντες, να στα­μα­τή­σουν άμε­σα οι όποιες δια­δι­κα­σί­ες κατά­σχε­σης, απαλ­λα­γή απ’ τα δημο­τι­κά τέλη για τους πλη­γέ­ντες, καμιά δια­κο­πή νερού, ρεύ­μα­τος, τηλε­φώ­νου σε εργα­τι­κές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, κανείς να μη χάσει τη δου­λειά του, να μη θεω­ρη­θεί αδι­καιο­λο­γή­τως απών απ’ την εργα­σία του, να κατα­βλη­θούν κανο­νι­κά μερο­κά­μα­τα, ένση­μα κ.λπ.

Επι­σή­μα­νε ότι τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση, δεν καλύ­πτουν την απο­ζη­μί­ω­ση των πλη­γέ­ντων στο 100% των ζημιών που υπέ­στη­σαν σε σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, αυτο­κί­νη­τα προ­σθέ­το­ντας ότι η πεί­ρα δεί­χνει πως παρά τις υπο­σχέ­σεις και τις δια­κη­ρύ­ξεις για κον­δύ­λια, αυτά όταν και εάν δίνο­νται, δίνο­νται κου­τσου­ρε­μέ­να και με τόσο μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση που δεν πιά­νουν τόπο πραγματικά.

“Από τις πλημ­μύ­ρες του 2015 στο Χαϊ­δά­ρι, οι κάτοι­κοι ακό­μα περι­μέ­νουν να πάρουν το 600άρι που τους τάξα­τε. Δεν το έχουν πάρει ακό­μα. Το ίδιο και στον Κάλα­μο, από το καλο­καί­ρι για τις πυρ­κα­γιές. Γι’ αυτό ό,τι υπο­σχε­θή­κα­τε σήμε­ρα, μόνο άμα το δουν οι κάτοι­κοι της Μάν­δρας να μπαί­νει στις τσέ­πες τους θα το πιστέ­ψουν. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα” ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά προ­σθέ­το­ντας ότι “χώρια που η λύση του δανεί­ου, δεν είναι λύση αλλά πρό­κει­ται για νέα θηλιά”.

Χαρα­κτή­ρι­σε τις πλημ­μύ­ρες που έπλη­ξαν την Δ. Αττι­κή ως χρο­νι­κό ενός πρα­ναγ­γελ­θέ­ντος εγκλή­μα­τος που έχει ως βασι­κό υπεύ­θυ­νο την πολι­τι­κή, που εφαρ­μό­ζουν δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις, σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, μαζί με την περι­φε­ρεια­κή και τοπι­κή διοίκηση.

Είπε ότι ενώ οι κυβερ­νή­σεις και οι αρμό­διοι κρα­τι­κοί φορείς γνω­ρί­ζουν λεπτο­με­ρώς τον επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα μέτρων και έργων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, ειδι­κά στην περιο­χή της Δ. Αττι­κής, υλο­ποιούν έργα και υπο­δο­μές, που απο­φα­σί­ζο­νται με βάση απο­κλει­στι­κά και μόνο την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου και δεν πρι­μο­δο­τούν τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα.

Επι­σή­μα­νε, μετα­ξύ άλλων, ότι ειδι­κά για την Μάν­δρα εκτε­νές ρεπορ­τάζ του “Ριζο­σπά­στη” προει­δο­ποιού­σε από το 2005 για επι­κεί­με­νη κατα­στρο­φή σε περί­πτω­ση ισχυ­ρής βρο­χό­πτω­σης, προ­σθέ­το­ντας ότι “12 χρό­νια δεν έχει γίνει απο­λύ­τως τίπο­τε”, ενώ έθε­σε το ερώ­τη­μα “τι μέτρα θα παρ­θούν για τους αρμό­διους Υπουρ­γούς και τους λοι­πούς υπεύ­θυ­νους, που μόλις πριν 3 μήνες σε επί­ση­μο κυβερ­νη­τι­κό έγγρα­φο προ­σχέ­διο, έγρα­φαν ότι η Ν. Πέρα­μος δεν κιν­δυ­νεύ­ει, ακό­μα κι από φαι­νό­με­να που συμ­βαί­νουν κάθε 100 χρό­νια; Ενώ για την Μάν­δρα δια­πί­στω­νε μεν μεγά­λο κίν­δυ­νο αλλά κατά περί­πτω­ση και μόνο σε 2 τμή­μα­τά της;”

Σημεί­ω­σε ακό­μα ότι για άλλες περιο­χές, όπως η Σύμη “που πνί­γη­κε” δεν υπάρ­χει καν ανα­φο­ρά κινδύνου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο