Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Δυνατό ΚΚΕ είναι δύναμη για το λαό»

«Δυνα­τό ΚΚΕ είναι δύνα­μη για το λαό» τόνι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην κεντρι­κή εκδή­λω­ση για τα εκα­τό χρό­νια ιστο­ρί­ας του κόμ­μα­τος, στο «Αλε­ξάν­δρειο Μέλα­θρο» (Παλαί ντε Σπορ) στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε ότι όπο­τε κι αν γίνουν οι επό­με­νες εκλο­γές, βου­λευ­τι­κές ευρω­ε­κλο­γές, αυτο­διοι­κη­τι­κές, «είτε όλες μαζί το Μάη, είτε χώρια οι βου­λευ­τι­κές, πρέ­πει να ισχυ­ρο­ποι­η­θεί το ΚΚΕ» και πρό­σθε­σε: «Ο λαός να γυρί­σει την πλά­τη σε παλιούς και νέους «σωτή­ρες» να απορ­ρί­ψει τη λογι­κή του μικρό­τε­ρου κακού, που τον οδη­γεί πάντα στο μεγα­λύ­τε­ρο. Τώρα έχει την πεί­ρα και πρέ­πει να την αξιο­ποι­ή­σει σωστά. Τα έχει δοκι­μά­σει όλα, το μόνο που δεν έχει δοκι­μά­σει είναι η δική του, η πραγ­μα­τι­κή δύνα­μη. Γι’ αυτό δυνα­μώ­νου­με το ΚΚΕ παντού, σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­κοί­νω­σε, μάλι­στα, ότι με τη στή­ρι­ξη ΚΚΕ θα κατέ­βουν ως υπο­ψή­φιοι, επι­κε­φα­λής των ψηφο­δελ­τί­ων της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας ο τρια­ντα­ο­κτά­χρο­νος πολι­τι­κός μηχα­νι­κός Σωτή­ρης Αβρα­μό­που­λος και στη δημαρ­χία Θεσ­σα­λο­νί­κης ο νυν ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Σωτή­ρης Ζαρια­νό­που­λος και σχο­λί­α­σε : «Βλέ­πε­τε, παρό­τι λέμε ότι δεν κοι­τά­με σε «σωτή­ρες», πέσα­με σε δύο «Σωτή­ρες», σε δύο Σωτή­ρη­δες στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στην Κ. Μακε­δο­νία..» είπε, ο κ. Κου­τσού­μπας και εξέ­φρα­σε την πεποί­θη­ση ότι θα είναι νικη­φό­ρα τα ψηφο­δέλ­τια και οι συν­δυα­σμοί, που θα στη­ρί­ξει το ΚΚΕ.

«Δυνα­μώ­στε το ΚΚΕ παντού και στα σωμα­τεία, στους συλ­λό­γους και στις εκλο­γές» συνέ­χι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας, καλώ­ντας τον κόσμο να ταχθεί «υπέρ μιας μαχη­τι­κής καθη­με­ρι­νής λαϊ­κής αντι­πο­λί­τευ­σης στην κεντρι­κή εξου­σία» και πρό­σθε­σε: «Για να εμπο­δί­ζου­με καλύ­τε­ρα και πιο απο­φα­σι­στι­κά μέτρα αντι­λαϊ­κά. Για να ανοί­ξου­με το δρό­μο του φωτει­νού μας μέλ­λο­ντος, για μια νέα κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας, της παρα­γω­γής, των υπηρεσιών».

koutsoumpas-thesaloniki-22

«Καμιά κυβέρ­νη­ση, ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αυτή της ΝΔ, με τους κολα­ού­ζους τους, μπο­ρεί να δώσει διέ­ξο­δο στα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα. Για­τί το σχέ­διο τους είναι κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο στα μέτρα της κερ­δο­φο­ρί­ας του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» είπε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας και πρόσθεσε:

«Διέ­ξο­δο στα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα μπο­ρεί να δώσει μόνο η πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ. Για­τί το επε­ξερ­γα­σμέ­νο σχέ­διο του ΚΚΕ απα­ντά στην ανά­γκη του λαού μας να καλύ­ψει τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του. Για­τί σήμε­ρα υπάρ­χουν όλες οι δυνα­τό­τη­τες να ζήσει καλύ­τε­ρα, με μια ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας και της κοινωνίας».

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε, επί­σης, στους «ιμπε­ρια­λι­στι­κούς» αντα­γω­νι­σμούς για επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα του «μεγά­λου κεφα­λαί­ου» και των «μονο­πω­λί­ων» στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή από την Αζο­φι­κή και τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, μέχρι την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και τους κιν­δύ­νους που εγκυ­μο­νούν. Κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση, ότι «υμνώ­ντας τη λεγό­με­νη, ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου της χώρας» συνε­χί­ζει «να πλέ­κει γύρω από τον λαό και τη χώρα μας τον «ιστό», που έπλε­καν πριν απ’ αυτήν άλλες αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, πότε μαζί πότε χώρια», τον ιστό της «ανι­σό­τι­μης αλλη­λε­ξάρ­τη­σης της χώρας με τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις» και συνέχισε:

«Μάλι­στα, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ οι άλλοι μνη­στή­ρες της αστι­κής εξου­σί­ας, ισχυ­ρί­ζο­νται πως μόνον όσο ο λαός κι η χώρα μας βρί­σκε­ται μέσα σ’ αυτό το «κου­κού­λι», στο «κου­κού­λι» του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της στρα­τη­γι­κής σχέ­σης με τις ΗΠΑ, μόνον τότε μπο­ρεί να νιώ­θει δήθεν ασφα­λής» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε: «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν απο­τε­λούν εγγύ­η­ση για την ειρή­νη και την ασφά­λεια» συνέ­χι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας και χαρα­κτή­ρι­σε τη «συμ­φω­νία Τσί­πρα — Ζάεφ» ως “επαί­σχυ­ντη” και ως «κατα­πέλ­τη» κατά των συμ­φε­ρό­ντων και των δύο λαών και “όλων των λαών της Βαλ­κα­νι­κής”, για­τί, όπως είπε, ενι­σχύ­ει στα Βαλ­κά­νια το ΝΑΤΟ «που βαρύ­νε­ται με δεκά­δες αντι­λαϊ­κούς σχε­δια­σμούς και επεμβάσεις».

«Μιλά­με για μια συμ­φω­νία που όχι μόνον δεν βάζει τέρ­μα στον αλυ­τρω­τι­σμό, αλλά με την απο­δο­χή από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση των ανι­στό­ρη­των θέσε­ων περί “Μακε­δό­να πολί­τη” και “μακε­δο­νι­κής γλώσ­σας”, δίνει νέο «αέρα στα πανιά» του. Κι από την άλλη δίνει αέρα στον εθνι­κι­σμό και από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας και συνέχισε:

«Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ κι από κοντά κι άλλες δυνά­μεις του «αστι­κού τόξου» έως και τη φασι­στι­κή ΧΑ, ευθύ­νο­νται για το ότι ύπου­λα έστρε­ψαν την προ­σο­χή του λαού στην ονο­μα­το­λο­γία της γει­το­νι­κής χώρας. Την ίδια ώρα τα ουσιώ­δη ζητή­μα­τα που θέτει το ΚΚΕ, όπως είναι η ενί­σχυ­ση του ΝΑΤΟ και η δια­τή­ρη­ση του αλυ­τρω­τι­σμού, είναι αυτά που ναρ­κο­θε­τούν το μέλ­λον των λαών της Βαλ­κα­νι­κής κι όλοι τους προ­σπα­θούν να κρύ­ψουν από τον λαό μας».

100-xronia-thessalonikh-33

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπε­στή­ρι­ξε ότι «ούτε οι αντι­φα­σι­στι­κές κορώ­νες, ούτε οι επι­κλή­σεις για ειρή­νη και φιλία, μπο­ρούν να κρύ­ψουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, με την πολι­τι­κή τους, ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνι­κι­σμού» και πρόσθεσε:

«Ενά­ντια στην ακρο­δε­ξιά, τον εθνι­κι­σμό, το ναζι­σμό παλεύ­ουν καθη­με­ρι­νά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με πρά­ξεις και όχι με μεγά­λα λόγια. Για­τί το δυνά­μω­μα της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής πάλης, η ανα­σύ­ντα­ξη του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, η ενί­σχυ­ση της κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας, είναι η δύνα­μη η οποία μπο­ρεί να ανα­κό­ψει την άνο­δο της ακρο­δε­ξιάς, του ναζι­σμού, του φασισμού».

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στην εκα­τό­χρο­νη ιστο­ρία του κόμ­μα­τος, στη δρά­ση του, στη συμ­βο­λή του στο εργα­τι­κό κίνη­μα, στους αγώ­νες του στην εθνι­κή αντί­στα­ση με το ΕΑΜ ‑ΕΛΑΣ ‑ΕΠΟΝ και ενά­ντια στη δικτα­το­ρία, στις διεκ­δι­κή­σεις του για τα κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα, στους νεκρούς, τους φυλα­κι­σμέ­νους, τους εκτο­πι­σμέ­νους αγω­νι­στές και μάλι­στα με τη Θεσ­σα­λο­νί­κη να έχει το δικό της μερί­διο στους αγώ­νες και πρόσθεσε :

«Εδώ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα εγκλή­μα­τα του φασι­σμού, το ολο­καύ­τω­μα του Χορ­τιά­τη από Γερ­μα­νούς και ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες. Γι’ αυτό βρο­ντο­φω­νά­ζου­με: Δεν χωρά­νε οι φασί­στες στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στη Μακε­δο­νία, που­θε­νά στην Ελλάδα».

«Ένας αιώ­νας αγώ­νας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρω­το­πο­ρία» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, χαι­ρε­τί­ζο­ντας τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ. Προη­γή­θη­κε βίντεο με προ­βο­λή ντο­κου­μέ­ντων και ακο­λού­θη­σε δρώ­με­νο με θέμα τους κυριό­τε­ρους σταθ­μούς της ιστο­ρί­ας του κόμματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο