Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Επιστολή-απάντηση στον Γ. Βαρουφάκη για τα «κόκκινα» δάνεια

Επι­στο­λή προς τους Αλ. Τσί­πρα, Φ. Γεν­νη­μα­τά και Δ. Κου­τσού­μπα, με την οποία τους καλεί σε διά­λο­γο με επί­κε­ντρο τη δια­χεί­ρι­ση του μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νου ιδιω­τι­κού χρέ­ους, των λεγό­με­νων «κόκ­κι­νων» δανεί­ων, απηύ­θυ­νε ο επι­κε­φα­λής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης.

Σε αυτή, από θέση υπε­ρά­σπι­σης των συμ­φε­ρό­ντων των τρα­πε­ζών, καλεί σε «ανταλ­λα­γή από­ψε­ων», υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «η κρί­ση χρέ­ους της χώρας θα επι­τα­χυν­θεί μέσα από την επι­λεγ­μέ­νη από την κυβέρ­νη­ση μέθο­δο δια­χεί­ρι­σης του μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νου ιδιω­τι­κού χρέ­ους (…) Η πολι­τι­κή πώλη­σης των κόκ­κι­νων δανεί­ων (“ΗΡΑΚΛΗΣ”), σε συν­δυα­σμό με την κατάρ­γη­ση της προ­στα­σί­ας πρώ­της κατοι­κί­ας και μικρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων, θα έχουν αρνη­τι­κό αντί­κτυ­πο, αφ’ ενός, στην εξυ­γί­αν­ση του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος και, αφ’ ετέ­ρου, στην επι­τά­χυν­ση της κοι­νω­νι­κής και οικο­νο­μι­κής κρίσης».

Το ΜέΡΑ25 κατα­θέ­τει στο πλαί­σιο αυτό και τη δική του πρό­τα­ση δια­λό­γου, με την οποία ισχυ­ρί­ζε­ται ότι ταυ­το­χρό­νως είναι δυνα­τόν να επι­τευ­χθούν και η «εξυ­γί­αν­ση των τρα­πε­ζών» και η «προ­στα­σία της πρώ­της κατοι­κί­ας και των μικρο­με­σαί­ων από τη ρευ­στο­ποί­η­ση». Μέσω της ίδρυ­σης Δημό­σιας Εται­ρεί­ας Ανα­διάρ­θρω­σης και Δια­χεί­ρι­σης Ιδιω­τι­κών Χρε­ών (ΔΕΑΔΙΧ), στην οποία θα μετα­φερ­θούν από τις τρά­πε­ζες όλα τα «κόκ­κι­να» δάνεια και θα παρα­σχε­θούν σε αυτές τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ με κρα­τι­κές εγγυήσεις.

Η απά­ντη­ση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η επι­στο­λή — απά­ντη­ση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κου­τσού­μπα, στην πρό­σκλη­ση έχει ως εξής:

«Προς τον κύριο Γιά­νη Βαρουφάκη

Πρό­ε­δρο της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας ΜέΡΑ25

Αθή­να, 13 Φεβρουα­ρί­ου 2020

Αγα­πη­τέ κύριε Βαρουφάκη,

Ανα­φο­ρι­κά με την πρό­τα­σή σας για τη μέθο­δο δια­χεί­ρι­σης του μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νου ιδιω­τι­κού χρέ­ους θα θέλα­με να σας γνω­στο­ποι­ή­σου­με τα ακόλουθα:

1. Το ΚΚΕ έχει προ­χω­ρή­σει σε πλή­θος πρω­το­βου­λιών για την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος των κόκ­κι­νων δανεί­ων από τη σκο­πιά υπε­ρά­σπι­σης των λαϊ­κών ανα­γκών. Ενδει­κτι­κά αναφέρουμε:

  • Σε κοι­νο­βου­λευ­τι­κό επί­πε­δο, το ΚΚΕ έχει ήδη προ­χω­ρή­σει στην κατά­θε­ση στη Βου­λή συγκε­κρι­μέ­νης πρό­τα­σης νόμου για την ανα­κού­φι­ση των υπερ­χρε­ω­μέ­νων λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών που προ­έ­βλε­πε ουσια­στι­κό, δρα­στι­κό κού­ρε­μα των δανεί­ων, απα­γό­ρευ­ση πλει­στη­ρια­σμού της λαϊ­κής πρώ­της κατοι­κί­ας και της επαγ­γελ­μα­τι­κής έδρας των φτω­χών αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, κ.ά. Ανα­φέ­ρου­με μάλι­στα πως η ΚΟ του ΚΚΕ έχει επα­νει­λημ­μέ­να επα­να­κα­τα­θέ­σει και επι­και­ρο­ποι­ή­σει την πρό­τα­ση νόμου στη Βου­λή ξεκι­νώ­ντας από το 2012, κάτι που άλλω­στε, ως δια­τε­λέ­σας υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας, ήδη το γνωρίζετε.
  • Την ανά­δει­ξη του αντι­λαϊ­κού χαρα­κτή­ρα όλων των νομο­θε­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΣΥΡΙΖΑ, για τη δια­χεί­ρι­ση των κόκ­κι­νων δανεί­ων, ξεκι­νώ­ντας από τον νόμο Κατσέ­λη, που επε­δί­ω­καν κάθε φορά να φορ­τώ­σουν το μεγα­λύ­τε­ρο δυνα­τό βάρος της κρί­σης στους εργαζόμενους.
  • Τη συμ­βο­λή μας σε πλή­θος αγω­νι­στι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων ενά­ντια σε πλει­στη­ρια­σμούς λαϊ­κών κατοι­κιών και την ανά­δει­ξη και τη συνε­χή προ­βο­λή των πραγ­μα­τι­κών αιτιών του ζητή­μα­τος της υπερ­χρέ­ω­σης των λαϊ­κών νοικοκυριών.

2. Θεω­ρού­με ανε­δα­φι­κή την πρό­τα­ση του ΜέΡΑ25, καθώς ανε­δα­φι­κό είναι να ισχυ­ρί­ζε­ται κάποιο πολι­τι­κό κόμ­μα ότι είναι δυνα­τό να αντι­με­τω­πι­στεί το ζήτη­μα των κόκ­κι­νων δανεί­ων με προ­τά­σεις που δήθεν δεν θίγουν ούτε τους δανειο­λή­πτες, ούτε γενι­κά τους φορο­λο­γού­με­νους, ούτε τους τρα­πε­ζι­κούς ομί­λους, αλλά ωφε­λούν ταυ­τό­χρο­να όλες τις πλευρές.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι δια­φο­ρε­τι­κές προ­τά­σεις για τη ρύθ­μι­ση των κόκ­κι­νων δανεί­ων αφο­ρούν στο ποιος θα πλη­ρώ­σει τις συνέ­πειες από την εκδή­λω­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και στη σχε­τι­κή απα­ξί­ω­ση κεφα­λαί­ου που τοπο­θε­τή­θη­κε στις κατασκευές.

Το ΚΚΕ αντι­πα­λεύ­ει κάθε πρό­τα­ση που επι­διώ­κει να μετα­φέ­ρει τα βάρη της εκδή­λω­σης της κρί­σης είτε στις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες που ανα­γκά­στη­καν να κατα­φύ­γουν στα δάνεια για να καλύ­ψουν τις στε­γα­στι­κές τους ανά­γκες τους είτε στους φορο­λο­γού­με­νους μισθω­τούς και ελεύ­θε­ρους επαγγελματίες.

Σε αυτή την αντι­λαϊ­κή κατεύ­θυν­ση κινού­νται, με δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο, τόσο η κυβερ­νη­τι­κή πρό­τα­ση του σχε­δί­ου “Ηρα­κλής” όσο και οι προ­τά­σεις του ΜέΡΑ25 (π.χ. κρα­τι­κές εγγυ­ή­σεις για την κάλυ­ψη τίτλων που θα εκδί­δει η ΔΕΑΔΙΧ). Τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα γνω­ρί­ζουν από την ίδια τους την πεί­ρα ότι δεν ωφε­λή­θη­καν από τα αλλε­πάλ­λη­λα κρα­τι­κά πακέ­τα ενί­σχυ­σης και στή­ρι­ξης των τρα­πε­ζι­κών ομί­λων, που δόθη­καν με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων στη διάρ­κεια της οικο­νο­μι­κής κρί­σης. Αλλω­στε είναι παρα­πά­νω από σίγου­ρο ότι ο προ­τει­νό­με­νος δια­χω­ρι­σμός των δανειο­λη­πτών σε “στρα­τη­γι­κούς και ακού­σιους κακο­πλη­ρω­τές” από κρα­τι­κά όργα­να, στα οποία μάλι­στα μετέ­χουν οι εκπρό­σω­ποι των τρα­πε­ζών, θα γίνει αντι­κει­με­νι­κά με κρι­τή­ριο τη θωρά­κι­ση της περι­βό­η­της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, σε βάρος των λαϊ­κών αναγκών.

3. Δεν ευθύ­νο­νται οι εργα­ζό­με­νοι για την εκδή­λω­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και την πολι­τι­κή των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων που εξα­νέ­μι­σε το εισό­δη­μα των φτω­χών δανειο­λη­πτών και γενι­κό­τε­ρα των λαϊ­κών στρω­μά­των. Αντί­θε­τα οι τρα­πε­ζι­κοί όμι­λοι έχουν από­λυ­τη ευθύ­νη για τη δια­χεί­ρι­ση των επεν­δύ­σε­ων στις οποί­ες προ­χώ­ρη­σαν όλο το προη­γού­με­νο διάστημα.

Ως ΚΚΕ παίρ­νου­με πρω­το­βου­λί­ες και καλού­με τους εργα­ζό­με­νους να αντι­στα­θούν συνο­λι­κά στη νέα επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τά τους, που περ­νά­ει μέσα από τα κόκ­κι­να δάνεια. Να παλέ­ψουν για να υλο­ποι­η­θούν άμε­σα μέτρα ανα­κού­φι­σης των λαϊ­κών υπερ­χρε­ω­μέ­νων νοι­κο­κυ­ριών, όπως αυτά στην πρό­τα­ση νόμου που έχει κατα­θέ­σει το ΚΚΕ, να κατα­δι­κά­σουν κάθε σχέ­διο νέας στή­ρι­ξης των τρα­πε­ζών, να αντι­στα­θούν σε κάθε πλει­στη­ρια­σμό λαϊ­κής κατοικίας.

Φέρ­νου­με αγω­νι­στι­κά στο προ­σκή­νιο την απαί­τη­ση να κατο­χυ­ρω­θεί το δικαί­ω­μα στη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια στη σύγ­χρο­νη και ασφα­λή στέ­γη και σημα­δεύ­ου­με τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, το σύστη­μα που θυσιά­ζει τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες στο βωμό του καπι­τα­λι­στι­κού κέρδους.

Σε κάθε περί­πτω­ση, ο πολι­τι­κός διά­λο­γος διε­ξά­γε­ται σήμε­ρα και μέσα στο κοι­νο­βού­λιο μέσω των τοπο­θε­τή­σε­ων των εκπρο­σώ­πων των κομ­μά­των στις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, όσο και έξω από αυτό, μέσα στο λαϊ­κό κίνη­μα, στους συλ­λό­γους, στα σωμα­τεία, σε όλους τους συλ­λο­γι­κούς φορείς των εργα­ζο­μέ­νων, όπου επί­σης συνα­ντιού­νται όλες οι πολι­τι­κές από­ψεις και οι σχε­τι­κές θέσεις όλων των κομ­μά­των είναι γνωστές.

Φιλι­κά,

Δημή­τρης Κουτσούμπας

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο