Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το καλύτερο βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

«Η κυβέρ­νη­ση έχει κατα­στεί το καλύ­τε­ρο βαπο­ρά­κι των ΗΠΑ στα Βαλ­κά­νια και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή», κατήγ­γει­λε ο γγ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια για το «Πρω­τό­κολ­λο έντα­ξης της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας στο ΝΑΤΟ».

Ο γγ του ΚΚΕ κατήγ­γει­λε τον Νατοϊ­κό χαρα­κτή­ρα της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών και επι­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση του κ. Τσί­πρα, αν και εντεί­νει την προ­σπά­θεια της «να ξεπλύ­νει την ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία», στην οποία έχει ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο, θα απο­τύ­χει, για­τί ο λαός δεν πιστεύ­ει λέξη από τον ισχυ­ρι­σμό ότι η Συμ­φω­νία έχει χαρα­κτή­ρα αντιιμπεριαλιστικό.

«Με το πρω­τό­κολ­λο έντα­ξης της γει­το­νι­κής χώρας, επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι η συμ­φω­νία Τσί­πρα-Ζάεφ έγι­νε για να μαντρω­θεί ο γει­το­νι­κός μας λαός στο ΝΑΤΟ, για να επι­τα­χυν­θεί η ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση στα Δυτι­κα Βαλ­κά­νια», είπε ο γγ του ΚΚΕ και χαρα­κτή­ρι­σε «κού­φια λόγια» τον ισχυ­ρι­σμό της κυβέρ­νη­σης, ότι «η Συμ­φω­νία επι­λύ­ει ένα διμε­ρές ζήτη­μα, χωρίς έξω­θεν παρεμ­βά­σεις και ότι η είσο­δος της γει­το­νι­κής χώρας στο ΝΑΤΟ, δεν είναι κάτι που αφο­ρά την Ελλά­δα αλλά απο­τε­λεί απο­κλει­στι­κή επι­λο­γή της γει­το­νι­κής χώρας».

«Η κυβέρ­νη­ση απο­τε­λεί το καλύ­τε­ρο βαπο­ρά­κι των ΗΠΑ στα Βαλ­κά­νια και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή. Γι’ αυτό άλλω­στε δεν κρύ­βουν τη χαρά τους οι αξιω­μα­τού­χοι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οι εκπρό­σω­ποι των ΗΠΑ» είπε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας που δεν παρέ­λει­ψε να υπο­γραμ­μί­σει ότι γελοιο­ποι­ή­θη­καν στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ισχυ­ρί­ζο­νταν ότι η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών είναι μια συμ­φω­νία με αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό περιεχόμενο.

Η συμ­φω­νία, είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, είναι ένας ακό­μα κρί­κος στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές διευ­θε­τή­σεις στην περιο­χή, και μάλι­στα είναι διευ­θε­τή­σεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» στους αντα­γω­νι­σμούς ΗΠΑ-Ρωσίας.

«Πόση ασφά­λεια μπο­ρεί να νιώ­θουν οι λαοί στα Βαλ­κά­νια, από την ενί­σχυ­ση αυτών των σχε­δια­σμών;» είπε ο γγ του ΚΚΕ και επι­σή­μα­νε ότι οι τελευ­ταί­ες στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις του ΝΑΤΟ, με τη συμ­με­το­χή και της Ελλά­δας, παρα­πέ­μπουν ουσια­στι­κά σε πολε­μι­κή προπαρασκευή.

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στις δια­κη­ρύ­ξεις του ΝΑΤΟ για την προ­ε­τοι­μα­σία δυνά­με­ων ταχεί­ας επέμ­βα­σης, στο δόγ­μα για το πρώ­το πυρη­νι­κό πλήγ­μα, την ίδια στιγ­μή που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ανοί­γουν ζητή­μα­τα αλλα­γής συνό­ρων στα Βαλκάνια.

«Σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς εντάσ­σε­ται η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών», είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε ότι «την ασφά­λεια που εγγυώ­νται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ», την έχουν δοκι­μά­σει «στο πετσί τους» οι λαοί των Βαλ­κα­νί­ων, με τον δια­με­λι­σμό της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, τη διαρ­κή υπο­δαύ­λι­ση μειο­νο­τι­κών και εθνι­κι­στι­κών ζητη­μά­των, τη συγκρό­τη­ση κρα­τών και προ­τε­κτο­ρά­των και τη δημιουρ­γία τερά­στιων βάσε­ων εφόρ­μη­σης, όπως αυτή στο Κοσσυφοπέδιο.

«Αλλά και ο ίδιος ο ελλη­νι­κός λαός έχει δοκι­μά­σει τη στα­θε­ρό­τη­τα του ΝΑΤΟ», είπε ο γγ του ΚΚΕ και τόνι­σε ότι «την έχει δοκι­μά­σει και στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, και στη διαρ­κή αμφι­σβή­τη­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων».

Ιδί­ως ο ισχυ­ρι­σμός ότι «όλα υπη­ρε­τούν το στό­χο η Ελλά­δα να ανα­δει­χθεί ηγέ­τι­δα δύνα­μη» κου­βα­λά­ει την ελλη­νι­κή εμπλο­κή σε αυτούς τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, κατήγ­γει­λε ο Δ. Κου­τσού­μπας και κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι «ο κατή­φο­ρος της δεν έχει πάτο».

Ο κ. Κου­τσού­μπας κατήγ­γει­λε ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ έχει ανα­λά­βει νέες αμε­ρι­κα­νο-νατοϊ­κές διευ­θε­τή­σεις και μόλις τελειώ­σει με τη “Βόρεια Μακε­δο­νία” και την έντα­ξη της στο ΝΑΤΟ, προ­χω­ρά σε μοντέ­λο Πρε­σπών και στο Κυπρια­κό. «Το σχό­λιο που έκα­νε ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός, στη συνά­ντη­σή του με τον Κύπριο πρό­ε­δρο, δεν ήταν τυχαίο. Οι δηλώ­σεις παρα­πέ­μπουν ευθέ­ως σε πιο ενερ­γή ανά­μι­ξη του αμε­ρι­κα­νο-νατοϊ­κού παρά­γο­ντα στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, όπως ακρι­βώς έγι­νε και με τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών» είπε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και προει­δο­ποί­η­σε ότι μια τέτοια εξέ­λι­ξη θα οδη­γή­σει σε μεγά­λες περι­πέ­τειες τον κυπρια­κό λαό. «Δεν είναι δυνα­τόν αυτοί που υπέ­θαλ­ψαν την τουρ­κι­κή εισβο­λή και ανέ­χο­νται εδώ και 45 χρό­νια την τουρ­κι­κή κατο­χή, να είναι ο παρά­γο­ντας μιας δίκαι­ης και βιώ­σι­μης λύσης στο Κυπρια­κό» είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Ταυ­το­χρό­νως ανα­φέρ­θη­κε και στις «απο­στο­λές που ανα­λαμ­βά­νει η κυβέρ­νη­ση για την υπε­ρά­σπι­ση και προ­ώ­θη­ση γεω­πο­λι­τι­κών σχε­δί­ων και αντα­γω­νι­σμών στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο, πλή­ρως στρα­τευ­μέ­νη στον νατοϊ­κό στό­χο για τη δια­τή­ρη­ση της Τουρ­κί­ας στο δυτι­κό στρα­τό­πε­δο και την ανά­σχε­ση της ρωσι­κής επιρ­ρο­ής στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή». Όπως μάλι­στα είπε, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ διεκ­δι­κεί ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο και διεκ­δι­κεί να κατο­χυ­ρώ­σει ρόλο του προ­τι­μώ­με­νου εταί­ρου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο γγ του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε και στις εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα και απευ­θυ­νό­με­νος στην κυβέρ­νη­ση, κατήγ­γει­λε ότι “οι φίλοι της οι Αμε­ρι­κα­νοί”, προ­ε­τοι­μά­ζουν ανοι­χτή στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα, μαζί με τις σύμ­μα­χες κυβερ­νή­σεις τους, τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την ΕΕ.

Είναι ανοι­χτή επέμ­βα­ση στα εσω­τε­ρι­κά μιας χώρας, είπε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και εκτί­μη­σε ότι όσα προ­σχή­μα­τα και αν υπάρ­ξουν για αυτή την ανοι­χτή επέμ­βα­ση, οι λαοί κατα­νο­ούν τι συμ­βαί­νει. «Η θέση αρχών του ΚΚΕ είναι ξεκά­θα­ρη και δια­χρο­νι­κή. Μόνο ο λαός κάθε χώρας είναι αρμό­διος να επι­λέ­ξει ποιον πρό­ε­δρο και ποια κυβέρ­νη­ση θα έχει, και δεν κανείς το δικαί­ω­μα να παρεμ­βαί­νει και να υπο­δει­κνύ­ει σε ένα λαό τι πρέ­πει να γίνει, πολύ περισ­σό­τε­ρο δεν έχει δικαί­ω­μα να επεμ­βαί­νει», υπο­γράμ­μι­σε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε ότι «ο λαός μπο­ρεί να δια­φω­νεί με ένα καθε­στώς αλλά δεν μπο­ρεί να ανέ­χε­ται ξένες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις να απει­λούν με επέμ­βα­ση και να ανα­γνω­ρί­ζουν ανδρείκελα».

Όσο για τη στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως «δίνει ένα ακό­μα ρεσι­τάλ υπο­κρι­σί­ας», για­τί «όσο και αν ψάξει κανείς στις δηλώ­σεις των στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρει ούτε μια ανα­φο­ρά στις ΗΠΑ, που απει­λούν με στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση». Αντί­στοι­χη υπο­κρι­σία, όπως τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας επι­δει­κνύ­ει το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, για τον ρόλο της ΕΕ και την προ­σπά­θεια της να επέμ­βει και αυτή στα εσω­τε­ρι­κά της Βενε­ζου­έ­λας, μέσω σχή­μα­τος διε­θνούς επιτροπείας.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η ανα­φο­ρά του γγ στον ρόλο της ΕΕ. «Η Ευρώ­πη ήδη ανα­γνω­ρί­ζει τον Γκουαϊ­δό ως πρό­ε­δρο. Η Ευρώ­πη του Σάν­τσεθ, του Κόστα και όλων αυτών των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών που φιγου­ρά­ρουν πρώ­τοι και καλύ­τε­ροι στο ονο­μα­ζό­με­νο προ­ο­δευ­τι­κό μέτω­πο που θέλε­τε να φτιά­ξε­τε στην Ευρώ­πη, αυτοί είναι οι πρώ­τοι που έτρε­ξαν να στη­ρί­ξουν το πρα­ξι­κό­πη­μα των Αμε­ρι­κα­νών στη Βενε­ζου­έ­λα», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατήγ­γει­λε ότι συμ­μά­χους σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς έχουν «το Ευρω­παϊ­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα, τους νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρους, τους άλλους φασί­στες και ακρο­δε­ξιούς της περιοχής».

«Έτσι ξεκι­νά­ει η πρό­ο­δος σας. Με ανοι­χτές επεμ­βά­σεις στα εσω­τε­ρι­κά χωρών. Πρό­κει­ται για πρό­κλη­ση και προ­σβο­λή στα χιλιά­δες θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων, των πολέ­μων που έχουν εξα­πο­λύ­σει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε βάρος και των λαών των Βαλ­κα­νί­ων, και της Μέσης Ανα­το­λής και αλλού», είπε ο Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο