Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος

Το κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο για τη στρα­τη­γι­κή ανά­πτυ­ξη για το μέλ­λον είναι απο­κα­λυ­πτι­κό για το τι πρέ­πει να περι­μέ­νει ο λαός την επό­με­νη μέρα, σημεί­ω­σε στην ομι­λία του στη Βου­λή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας. Ανα­φε­ρό­με­νος στην φορο­λο­γι­κή πολι­τι­κή, είπε ότι η κυβέρ­νη­ση υπό­σχε­ται μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας των εται­ρειών για να προ­σελ­κύ­σει επεν­δύ­σεις και να αυξη­θεί η κερ­δο­φο­ρία τους, προ­σθέ­το­ντας ότι η κυβερ­νη­ση δεν λέει τίπο­τα δια­φο­ρε­τι­κό από το πρό­γραμ­μα της ΝΔ. Απευ­θυ­νό­με­νος, δε, προς τα έδρα­να των κυβερ­νη­τι­κών βου­λευ­τών, σημεί­ω­σε: «Θα επι­βα­ρύ­νε­τε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα για να θωρα­κί­σε­τε την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα δια­φό­ρων μονο­πω­λια­κών ομί­λων. Γι αυτό και που­θε­νά δε δεσμεύ­ε­στε για τη μεί­ω­ση της έμμε­σης φορο­λο­γί­ας και δε μιλά­τε για τη λαϊ­κή φορο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση και τον ΕΝΦΙΑ».

«Η δε δια­κή­ρυ­ξη για διεύ­ρυν­ση της φορο­λο­γι­κής βάσης και η κατα­πο­λέ­μη­ση της φορο­δια­φυ­γής, από τη στιγ­μή που παρα­μέ­νει η ελευ­θε­ρία κίνη­σης κεφα­λαί­ων και τα διά­φο­ρα απόρ­ρη­τα, προ­ε­τοι­μά­ζει στην ουσία μια νέα φορο­ε­πι­δρο­μή στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες» πρόσθεσε.

Χαρα­κτή­ρι­σε την κυβερ­νη­τι­κή δια­κή­ρυ­ξη περί δημιουρ­γί­ας περισ­σό­τε­ρων και καλύ­τε­ρων θέσε­ων εργα­σί­ας, ευχο­λό­γιο χωρίς ουσια­στι­κό αντί­κρυ­σμα, αφού «η κυβέρ­νη­ση δεν σκο­πεύ­ει να καταρ­γή­σει κανέ­ναν μνη­μο­νια­κό νόμο από αυτούς που οδή­γη­σαν στην ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς εργα­σί­ας και στην κατε­δά­φι­ση των συγκρο­τη­μέ­νων εργα­σια­κών και ασφα­λι­στι­κών δικαιωμάτων».

Σχε­τι­κά, δε, με τον «κοι­νω­νι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό» της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής, είπε ότι αυτός εξα­ντλεί­ται στις πρω­το­βου­λί­ες κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και συνερ­γα­τι­κών εγχειρημάτων.

Ο γγ του ΚΚΕ είπε οτι η σημε­ρι­νή συζή­τη­ση στην Βου­λή είναι ιδιαί­τε­ρα απο­κα­λυ­πτι­κή για το πόσο «έχει προ­χω­ρή­σει η σύγκλι­ση των αστι­κών κομ­μά­των στη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου που ζητά συνε­χώς θυσί­ες απ’ τον λαό για να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η ανά­καμ­ψη των κερ­δών του». Επι­σή­μα­νε ότι αυτή τη βαθιά συμ­φω­νία επι­χει­ρούν τα αστι­κά κόμ­μα­τα να συγκα­λύ­ψουν με την εκλο­γο­λο­γία, το κλί­μα τεχνη­τής πόλω­σης, την σκαν­δα­λο­λο­γία και τελευ­ταία με αφορ­μή την επί­θε­ση στον Γιάν­νη Μπου­τά­ρη, την οποία χαρα­κτή­ρι­σε «απα­ρά­δε­κτο γεγο­νός», που «δεν μπο­ρεί να αξιο­ποιεί­ται για ένα στη­μέ­νο δικομ­μα­τι­κό καυγαδάκι».

Σημεί­ω­σε, ακό­μα ότι από τη μιά ο πρω­θυ­πουρ­γός λέει ότι «επω­ά­ζε­ται το αυγό του φιδιού», ενώ πριν κάποιους μήνες «έβγα­ζαν φωτο­γρα­φία οι κυβερ­νη­τι­κοί βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ και κ. Καμ­μέ­νος, στο Καστε­λό­ρι­ζο, με τον αρχι­να­ζι­στή Κασι­διά­ρη, τον υπό­δι­κο για δολοφονίες».

«Αυτά είναι απο­τε­λέ­σμα­τα και φίδια που εκκο­λά­πτε­τε, 3,5 χρό­νια τώρα που βρί­σκε­στε στη δια­κυ­βέρ­νη­ση» πρό­σθε­σε και συνέ­χι­σε: «Την ώρα που έπρε­πε να τελειώ­νε­τε με τις θεω­ρί­ες των δύο άκρων με το “κατα­δι­κά­ζου­με τη βία από όπου κι αν προ­έρ­χε­ται” και άλλα σχε­τι­κά που δίνουν άλλο­θι στα τέρα­τα του ναζι­σμού. Για­τί δεν έχει καμία σχέ­ση η διεκ­δί­κη­ση του δίκιου των εργα­ζο­μέ­νων με την απερ­γία, με την ταξι­κή πάλη, που παίρ­νει ενί­ο­τε και ανε­βα­σμέ­νες μορ­φές, με την τρο­μο­κρα­τι­κή φασι­στι­κή, ρατσι­στι­κή βία, με τις προ­βο­κά­τσιες δήθεν αντιε­ξου­σια­στών, διά­φο­ρων αναρ­χο­φα­σι­στών ‑να τους πού­με έτσι- ή με την βία των κρα­τι­κών μηχα­νι­σμών καταστολής».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην «εθνι­κή γραμ­μή δια­πραγ­μά­τευ­σης» είπε πως «όλοι μαζί κρύ­βουν ότι, απ’ τη μία οι λεγό­με­νοι δανει­στές, η ΕΕ και το ΔΝΤ και απ’ την άλλη η ελλη­νι­κή άρχου­σα τάξη των καπι­τα­λι­στών βαδί­ζουν χέρι-χέρι, έχουν κοι­νό συμ­φέ­ρον να συνε­χί­σουν να ξεζου­μί­ζουν την εργα­τι­κή τάξη, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της χώρας όπως και όλων των υπό­λοι­πων κρα­τών-μελών της ΕΕ […] Δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει εθνι­κή γραμ­μή δια­πραγ­μά­τευ­σης, για­τί υπάρ­χουν δύο Ελλά­δες με αντί­θε­τα ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Η Ελλά­δα του κεφα­λαί­ου και η Ελλά­δα της εργα­τι­κής τάξης, του λαού. Αυτή την αλή­θεια προ­σπα­θεί να συσκο­τί­σει η κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα, το παρα­μύ­θι του κ. Τσίπρα».

Είπε ακό­μη ότι χρειά­ζε­ται πολι­τι­κό θρά­σος για να μιλά κανείς για το τέλος της επι­τρο­πεί­ας τη στιγ­μή που όλοι γνω­ρί­ζουν ότι η Ελλά­δα αφε­νός υπά­γε­ται στους ισχύ­ο­ντες αυστη­ρούς κανό­νες που αφο­ρούν όλα τα κρά­τη — μέλη της ΕΕ, σχε­τι­κά με τους περιο­ρι­σμούς της δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής «και αφε­τέ­ρου είναι γνω­στό ότι υπάρ­χει δια­δι­κα­σία “ενι­σχυ­μέ­νης επο­πτεί­ας” με συγκε­κρι­μέ­νους όρους για τα κρά­τη μέλη που έχουν δανει­στεί απ’ τον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Στήριξης».

Ο κ. Κου­τσού­μπας, τόνι­σε, ταυ­τό­χρο­να και ανα­φέ­ρο­ντας τις απαι­τή­σεις του ΣΕΒ για το επό­με­νο διά­στη­μα ότι “αυτό που έχει σημα­σία να κατα­νοη­θεί, είναι, ότι ακό­μα και αν δεν υπήρ­χαν όλες αυτές οι αυστη­ρές δια­δι­κα­σί­ες, είναι οι ίδιοι οι στό­χοι της εγχώ­ριας αστι­κής τάξης που απαι­τούν να συνε­χι­στεί το ξεζού­μι­σμα των εργα­ζό­με­νων, να επε­κτα­θεί η φθη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη, να περι­κο­πούν οι κρα­τι­κές δαπά­νες κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής για να ανα­κάμ­ψει και να αυξη­θεί η καπι­τα­λι­στι­κή κερδοφορία”.

Σχε­τι­κά με την ελλη­νι­κή οικο­νο­μία, είπε ότι πέρα­σε σε φάση ανά­καμ­ψης, προ­σθέ­το­ντας «φυσι­κά η κυβέρ­νη­ση κρύ­βει ότι αυτή η ασθε­νι­κή ίσως και αστα­θής ανά­καμ­ψη -“ή ανά­πτυ­ξη, όπως τη λέτε εσείς”- είναι και θα είναι βαμ­μέ­νη και με νέες θυσί­ες εργα­ζο­μέ­νων και συνταξιούχων».

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στους διε­θνείς αντα­γω­νι­σμούς, είπε ότι μέρος αυτών είναι η εγχώ­ρια αστι­κή τάξη με αυτό να εκφρά­ζε­ται μέσω της επι­δί­ω­ξής της «να δια­μορ­φω­θεί ένα ευνοϊ­κό πλαί­σιο για την προ­σέλ­κυ­ση επεν­δύ­σε­ων, και με το στό­χο για μια ουσια­στι­κή γεω­πο­λι­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση της χώρας».

Απα­ρίθ­μη­σε τις απαι­τή­σεις του ΣΕΒ κα πρό­σθε­σε, απευ­θυ­νό­με­νος στον πρω­θυ­πουρ­γό «κύριε Τσί­πρα, οι απαι­τή­σεις του ΣΕΒ δεν είναι ένα απλό ευχο­λό­γιο της αστι­κής τάξης. Κάνε­τε πολύ καλά τη δου­λειά της που έχει γίνει δου­λειά σας».

Είπε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός λέει ψέμ­μα­τα στους εργα­ζό­με­νους, όταν προ­σπα­θεί να τους πεί­σει ότι η μετα­μνη­μο­νια­κή κανο­νι­κό­τη­τα θα είναι δια­φο­ρε­τι­κή από το μίζε­ρο παρόν τους, καθώς, μετα­ξύ άλλων «τα μέτρα των πρώ­των 18 μετα­μνη­μο­νια­κών μηνών είναι ήδη ψηφι­σμέ­να, ενώ έρχο­νται νέοι φόροι και νέα δρα­στι­κή περι­κο­πή των συντάξεων».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, σημεί­ω­σε: «Η “πρώ­τη φορά Αρι­στε­ρά” τσα­κί­ζει τον λαό, καθώς ακό­μα και με τα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι φτω­χοί ξεπερ­νούν τα 2.3 εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ σε κατά­στα­ση ακραί­ας φτώ­χειας ζουν σχε­δόν 1.5 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι». Μιλώ­ντας για τους πλει­στη­ρια­σμούς, είπε ότι το ΚΚΕ κατα­θέ­τει τρο­πο­λο­γία για την προ­στα­σία των λαϊ­κών στρω­μά­των που πρέ­πει να προ­στα­τευ­θούν, «δια­γρά­φο­ντας οφει­λές ή διευ­κο­λύ­νο­ντας την απο­πλη­ρω­μή τους σε βάθος χρό­νου, ειδι­κά για μακρο­χρό­νια ανέρ­γους και ενταγ­μέ­νους στο ΚΕΑ».

«Ιδού, λοι­πόν, η Ρόδος, κύριοι της κυβέρ­νη­σης και της αντι­πο­λί­τευ­σης, κι αφή­στε τα λόγια τα μεγά­λα» ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Είπε ότι η πολι­τι­κή του πρω­θυ­πουρ­γού δεν είναι τυχαία, αλλά κινεί­ται στις ράγες που απαι­τούν οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι για να δια­σφα­λί­σουν την κερ­δο­φο­ρία τους και απευ­θυ­νό­με­νος στον πρω­θυ­πουρ­γό, σημεί­ω­σε: «Γι αυτό, δεν δικαιού­νται, κ. Τσί­πρα, να σας επι­κρί­νουν η ΝΔ και το Κίνη­μα Αλλαγής».

Χαρα­κτή­ρι­σε κυβέρ­νη­ση και αντι­πο­λί­τευ­ση «δύο όψεις του ίδιου αντι­λαϊ­κού νομί­σμα­τος», ενώ δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φέ­ρει ότι η κυβέρ­νη­ση «για τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, για την γεω­πο­λι­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση της χώρας, ανα­λαμ­βά­νει τον ρόλο του σημαιο­φό­ρου του ΝΑΤΟ» και μετα­τρέ­πει τη χώρα σε τερά­στια βάση των ΗΠΑ, προ­σθέ­το­ντας, μετα­ξύ άλλων, ότι «παρά τα όσα επι­σή­μως λέγο­νται, αξιό­πι­στες πηγές επι­βε­βαιώ­νουν ότι σε μια σει­ρά υπο­δο­μών των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων ανά τη χώρα, έχουν απο­θη­κευ­τεί κατά και­ρούς πυρη­νι­κά όπλα των ΗΠΑ, με τις Ένο­πλες Δυνά­μεις να ανα­λαμ­βά­νουν απο­στο­λές φύλα­ξης ή συνο­δεί­ας στις δια­δι­κα­σί­ες μετα­φο­ράς τους αλλού».

Είπε, επί­σης, ότι κυβέρ­νη­ση και αντι­πο­λί­τευ­ση δεν έχουν εναλ­λα­κτι­κή λύση, καθώς οι προ­τά­σεις όλων «είναι εντός των τει­χών της βαρ­βα­ρό­τη­τας αυτού του συστή­μα­τος, στην υπη­ρε­σία της τάξης που τα έχει όλα και εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται τον λαό».

«Η εναλ­λα­κτι­κή λύση βρί­σκε­ται μόνο στη δημιουρ­γία των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για να έρθει η εργα­τι­κή τάξη, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα στην εξου­σία. Η Ελλά­δα έχει πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές, έχει τερά­στια ανά­πτυ­ξη τα επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, συγκε­ντρω­μέ­να μέσα παρα­γω­γής, πολυά­ριθ­μο έμπει­ρο επι­στη­μο­νι­κό, τεχνι­κό, εργα­τι­κό δυνα­μι­κό, δυνα­τό­τη­τα αγρο­τι­κής παρα­γω­γής, κάλυ­ψης όλων των σύγ­χρο­νων κοι­νω­νι­κών λαϊ­κών ανα­γκών. Με κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νη την παρα­γω­γή, με κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας, των υπη­ρε­σιών, μπο­ρεί να βαδί­σει το δρό­μο της φιλί­ας, της συνερ­γα­σί­ας της αλλη­λεγ­γύ­ης με όλους τους λαούς του κόσμου, με ειρή­νη και ευη­με­ρία για το λαό μας» κατέ­λη­ξε την ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο