Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Είμαι η Φατμέ Χοσαινί (…) Αρχίσαμε το μεγάλο ταξίδι μας προς την Σουηδία παρόλο που η κόρη μας ήταν μιας εβδομάδας»

 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Ανοι­χτό γράμ­μα γυναί­κας πρό­σφυ­γα από το Αφγα­νι­στάν που ξεκι­νά με άλλους καθι­στι­κή δια­μαρ­τυ­ρία για τις μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις και την αναλ­γη­σία των υπηρεσιών. 

“Είμαι η Φατμέ Χοσαι­νί. Κατά­γο­μαι από την Μελαν­σάλ μαζί με τον άντρα μου Ρασίντ και την κόρη μου Φαρ­σά­να. Μένου­με στην Σου­η­δία 4 χρό­νια και 4 φορές απορ­ρί­φθη­κε η αίτη­ση ασύ­λου που έχου­με κάνει. 

20190805 231518Εμείς οι οικο­γέ­νειες με μικρά παι­διά από το Αφγα­νι­στάν μετά από 4 χρό­νια φόβου, άγχους και επί­πο­νης ανα­μο­νής απο­φα­σί­σα­με να ξεκι­νή­σου­με καθι­στι­κή δια­μαρ­τυ­ρία στο κέντρο της Στοκ­χόλ­μης για να μας δοθεί μόνι­μη παρα­μο­νή για να έχου­με ένα μέλ­λον και να αρχί­σου­με την ζωή μας με ελευ­θε­ρία και ασφά­λεια. Να προ­σφέ­ρου­με στην κοινωνία.

Εμείς που συμ­με­τέ­χου­με στην δια­μαρ­τυ­ρία, κατα­φύ­γα­με στην Σου­η­δία για να προ­στα­τεύ­σου­με την ζωή μας αλλά η μακρό­χρο­νη ανα­μο­νή μας έχει ρίξει στην κατά­θλι­ψη στον φόβο στο άγχος. Δεν αισθα­νό­μα­στε καλά.

Ο γάμος με τον άνδρα μου μας δημιούρ­γη­σε ένα μεγά­λο πρό­βλη­μα στην ζωή μας. Ο πατέ­ρας του άντρα μου ήταν αντί­θε­τος στον γάμο και όταν παντρευ­τή­κα­με παρά την αντί­θε­ση του, απει­λή­θη­κε η ζωή μας. Απο­φα­σί­σα­με να φύγου­με από το Αφγα­νι­στάν για­τί ο πατέ­ρας του άντρα μου απαι­τού­σε να χωρί­σου­με παρ ότι ήμουν έγκυος, γεγο­νός που είναι η μεγα­λύ­τε­ρη ντρο­πή για μια γυναί­κα στο Αφγανιστάν. 

Αρχί­σα­με το μεγά­λο ταξί­δι μας προς την Σου­η­δία παρό­λο που η κόρη μας ήταν μωρό μιας εβδο­μά­δας. Δεν μπο­ρού­με να γυρί­σου­με στο Αφγα­νι­στάν. Κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή μας σε μια χώρα που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρ­χει καμία ασφά­λεια. Η Υπη­ρε­σία Μετα­νά­στευ­σης πρέ­πει να μας κατα­λά­βει και να μας δώσει την ευκαι­ρία να ζήσου­με μια ζωή χωρίς φόβο και ανησυχία”.

Φατμέ Χοσαι­νί

20190805 234813

Από δια­μαρ­τυ­ρία το 2017 για να μην απε­λα­θούν νεα­ροί πρό­σφυ­γες στο Αφγανιστάν

150.000 πρό­σφυ­γες δέχθη­κε η Σου­η­δία το 2015. Η κατα­κραυ­γή μετά τα καλω­σο­ρί­σμα­τα και τα ανθρω­πι­στι­κά σώου, η άνο­δος των ακρο­δε­ξιών και τα μηνύ­μα­τα από το μεγά­λο κεφά­λαιο πως φτά­νει με τόσους πολ­λούς για να περά­σουν και­νούρ­για αντερ­γα­τι­κά μέτρα ανά­γκα­σε τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες να κλεί­σουν τα σύνο­ρα και να απορ­ρί­πτουν σωρη­δόν τις αιτή­σεις του ασύλου. 

Υπο­λο­γί­ζε­ται πως περί­που το 30–40% θα πάρει άσυ­λο με μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις. Για τα παι­διά κάτω από 18 χρο­νών οι απορ­ρί­ψεις έφτα­σαν το 90%.

Πολ­λοί ζουν στην παρα­νο­μία, περί τις 30.000, μετά την απόρ­ρι­ψη ασύ­λου. Οι απε­λά­σεις ιδιαί­τε­ρα στο Αφγα­νι­στάν είναι επι­κίν­δυ­νες ακό­μη και για την ζωή των ανθρώ­πων που αντι­με­τω­πί­ζο­νται με σκλη­ρό­τη­τα από τις αρχές. 

Αυτά από την δημο­κρα­τι­κή και “πλού­σια” κατά τα άλλα Σου­η­δία που οι αστοί πολι­τι­κοί της πρω­το­στα­τούν στην υπο­κρι­τι­κή τέχνη.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο