Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Είναι ιδιαίτερα εξευτελιστικό, αφού έχουμε τα μέσα να το αποτρέψουμε κι όμως τα παιδιά συνεχίζουν να αρρωσταίνουν από πνευμονία»

Η πνευ­μο­νία θα σκο­τώ­σει σχε­δόν 11 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά κάτω των πέντε ετών μέχρι το 2030, αν συνε­χι­σθούν οι σημε­ρι­νές τάσεις, προει­δο­ποί­η­σαν σήμε­ρα ειδι­κοί με την ευκαι­ρία της παγκό­σμιας ημέ­ρας που είναι αφιε­ρω­μέ­νη σ’ αυτή τη λοί­μω­ξη των πνευμόνων.

Απ’ αυτό το σύνο­λο των 10,8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων θανά­των, 1,7 εκα­τομ­μύ­ριο μπο­ρεί να κατα­γρα­φούν μόνο σε δύο χώρες, τη Νιγη­ρία και την Ινδία, σύμ­φω­να με τις προ­βο­λές που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από το αμε­ρι­κα­νι­κό πανε­πι­στή­μιο Τζονς-Χόπ­κινς και τη μκο Save the Children.

Επτα­κό­σιες χιλιά­δες παι­διά μπο­ρεί να πεθά­νουν απ’ αυτή την ασθέ­νεια στο Πακι­στάν και 635.000 στη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό, προσθέτουν.

Η πνευ­μο­νία είναι μια οξεία λοί­μω­ξη του ανα­πνευ­στι­κού που πλήτ­τει τους πνεύ­μο­νες. Σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΥ), είναι η πρώ­τη λοι­μώ­δης αιτία θνη­σι­μό­τη­τας μετα­ξύ των παι­διών και «ευθύ­νε­ται για το 15% του συνο­λι­κού αριθ­μού θανά­των παι­διών κάτω των 5 ετών».

Ο ΠΟΥ εκτι­μά πως 922.000 παι­διά κάτω των 5 ετών πέθα­ναν από πνευ­μο­νία το 2015 σ’ ολό­κλη­ρο τον κόσμο.

Η πνευ­μο­νία μπο­ρεί να προ­κλη­θεί από ιούς, βακτή­ρια ή μύκητες.

«Η πρό­λη­ψη είναι δυνα­τή χάρη στον εμβο­λια­σμό, μια ικα­νο­ποι­η­τι­κή δια­τρο­φή και τη βελ­τί­ω­ση των περι­βαλ­λο­ντι­κών παρα­γό­ντων», υπο­γραμ­μί­ζει ο ΠΟΥ.

Σύμ­φω­να με τη μελέ­τη που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα, 4,1 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά θα μπο­ρού­σαν να σωθούν με την εφαρ­μο­γή ενός συνό­λου μέτρων: αύξη­ση της εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης παγκο­σμί­ως, εξα­σφά­λι­ση πρό­σβα­σης στα αντι­βιο­τι­κά και βελ­τί­ω­ση της δια­τρο­φής των απει­λού­με­νων παιδιών.

«Είναι αδια­νό­η­το το γεγο­νός ότι σχε­δόν ένα εκα­τομ­μύ­ριο παι­διά πεθαί­νουν κάθε χρό­νο από μια ασθέ­νεια, την οποία ωστό­σο έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα να νική­σου­με», σχο­λί­α­σε ο υπεύ­θυ­νος της Save the Children Κέβιν Ουάτκινς.

«Δεν γίνε­ται παγκό­σμια σύνο­δος κορυ­φής ούτε πορεία κατά της πνευ­μο­νί­ας. Εντού­τοις όποιος ανη­συ­χεί για την υγεία των παι­διών θα πρέ­πει να θεω­ρεί υπό­θε­ση προ­τε­ραιό­τη­τας αυτόν τον φονιά τον οποίο παρα­βλέ­που­με», τόνι­σε ζητώ­ντας να μειω­θεί δρα­στι­κά η τιμή των εμβολίων.

«Είναι ιδιαί­τε­ρα εξευ­τε­λι­στι­κό, αφού έχου­με τα μέσα να το απο­τρέ­ψου­με κι όμως τα παι­διά συνε­χί­ζουν να αρρω­σταί­νουν από πνευ­μο­νία. Το εμβό­λιο κατά της πνευ­μο­νί­ας υπάρ­χει», Alan Gonzalez, γιατρός

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο